• Szurkolás és stressz - Milyen hatással van a szívünkre?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Szapora pulzus, ökölbe szorított kezek, fogcsikorgatás – a mai magyar-osztrák meccsen magas hőfokon fognak izzani az érzelmek a pályán, a nézőtéren és a képernyők előtt is. Ám a kedvenc csapatunk győzelméért való drukkolás, vagy vereségével járó érzelmi hullámvasút növeli bizonyos szívbetegségek kockázatát.

    Kutatók vizsgálták a legnagyobb sportesemények alkalmával bekövetkezett szívvel kapcsolatos vészhelyzetek előfordulását, és arra a következtetésre jutottak, hogy például tétmérkőzések alkalmával a szív vészhelyzetek száma megtöbbszöröződik.

    Hirdetés

    A szívinfarktus előfordulásának kockázata 250%-kal, a szívritmuszavar 300%-kal nő a szurkolók körében egy-egy döntő mérkőzés során a heves érzelemváltozások és az akut stressz hatására.

    Érzelmek és szív

    Az infarktus okai, rizikófaktorai

    A férfiak általában nagyobb kockázatnak vannak kitéve, menopauza után azonban a nők esélye is megemelkedik. Bár a nem és a genetikai adottság nem módosítható, a rizikófaktorok többsége kiiktatható.
    Az infarktus okai, rizikófaktorai>>

    Az érzelmi stressz – jó és rossz egyaránt – valamint a potenciálisan veszélyes szívproblémák közötti összefüggés már régóta ismert. Akárcsak a családi pénzügyi válság, haláleset, válás vagy egy természeti katasztrófa, az izgalmas sportesemények okozta stressz is okozhat szívrohamot. Egyértelműen bizonyított, hogy az érzelmekkel túlfűtött tevékenységek (pl. szex, szurkolás) hirtelen megemelik a pulzust, ami szívrohamot is okozhat.

    Kalkulátor Tekintse meg, hogy ideálisnak tekinthető-e pulzusa>>

    Ilyen esetekben az érzelmek hatására stresszhormonok szabadulnak fel, melyek növelik a vérnyomást, a pulzusszámot, megnő a szív oxigénigénye, s mindez súlyos problémát okozhat, ha a szív nem képes kompenzálni. Mindemellett az érzelmi stressz gyulladást okozó molekulák felszabadulását okozza a szervezetben, mely növeli a vérrög képződés kockázatát, ami pedig szintén fokozza a szívinfarktus kialakulásának esélyét.

    Csökkentse az infarktus kockázatát!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Kardiológusok szerint a heves érzelmek ellenére a futballrajongók elkerülhetik a szívvel kapcsolatos vészhelyzeteket, ha betartanak bizonyos szabályokat. Különösen ajánlott ez a szívbetegek számára, hiszen az első ízben történő szívinfarktusok 33-50 százaléka végződik hirtelen szívhalállal.

    Azok számára, akik attól tartanak, hogy egy-egy jelentősebb élethelyzet vagy sportesemény olyan stresszel jár, ami megterhelheti a szívüket, megfontolandó az ilyen helyzetek előtt az Aspirin használata. Emellett nem ajánlott a stresszes időszakban az egészségtelen, zsíros ételek (hamburger, pizza, sült krumpli stb.) és az alkohol fogyasztása, valamint ajánlatos a dohányzás mellőzése is.

    Végül, de nem utolsósorban, akik hajlamosak a szorongásra, ha a helyzet túl feszült, álljanak fel egy kis időre a képernyő elől, és semmiképp ne fogadjanak a mérkőzésre – ajánlja a John Hopkins Egyetem kardiológiai vezetője, Gordon Tomaselli.

    (WEBBeteg - Cs. K., fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

    Legutóbb frissült: 2016.06.14 14:55
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A stressz növeli az érelmeszesedés kockázatát

    Az erős munkahelyi nyomásból eredő stressz 46 százalékkal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azokban az emberekben, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre - derült ki az amerikai School of Public Health in Berkeley kutatói által elvégzett tanulmányból.

    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

    Élet szívinfarktus után

    A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az életmódváltás és a betegség lelki feldolgozása is komoly kihívás.

    Ezt idézheti elő napjaink népbetegsége: a stressz

    A stressz nem csak a dolgozó emberek betegsége, nem kíméli a fiatalokat és az időseket sem. Eleinte szervezetünk még képes kompenzálni a túlhajszoltságot, de hosszú távon a stresszes életmódnak súlyos következményei lehetnek.

    Tartós fáradtság: ne halogassuk az orvosi kezelést!

    A krónikus fáradtságot gyakran mi okozzuk az életmódunkkal, de van, amikor ez az állapot betegséget jelez. Ha az alábbi tanácsokat megfogadva három hónap után sem érezzük magunkat frissebbnek, akkor érdemes utánajárni, mi okozza a tartós energiahiányt a szervezetben.

    Stresszes az élete? Komoly bajokat idézhet vele elő

    Az emberek többsége nap mint nap számtalan stresszhelyzetnek van kitéve, amelyek kezeletlenül szinte időzített bombaként fenyegetik az egészséget. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az összefüggésekre és a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.