Szurkolás és stressz - Milyen hatással van a szívünkre?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Szapora pulzus, ökölbe szorított kezek, fogcsikorgatás – a mai magyar-osztrák meccsen magas hőfokon fognak izzani az érzelmek a pályán, a nézőtéren és a képernyők előtt is. Ám a kedvenc csapatunk győzelméért való drukkolás, vagy vereségével járó érzelmi hullámvasút növeli bizonyos szívbetegségek kockázatát.

Kutatók vizsgálták a legnagyobb sportesemények alkalmával bekövetkezett szívvel kapcsolatos vészhelyzetek előfordulását, és arra a következtetésre jutottak, hogy például tétmérkőzések alkalmával a szív vészhelyzetek száma megtöbbszöröződik.

A szívinfarktus előfordulásának kockázata 250%-kal, a szívritmuszavar 300%-kal nő a szurkolók körében egy-egy döntő mérkőzés során a heves érzelemváltozások és az akut stressz hatására.

Érzelmek és szív

Az érzelmi stressz – jó és rossz egyaránt – valamint a potenciálisan veszélyes szívproblémák közötti összefüggés már régóta ismert. Akárcsak a családi pénzügyi válság, haláleset, válás vagy egy természeti katasztrófa, az izgalmas sportesemények okozta stressz is okozhat szívrohamot. Egyértelműen bizonyított, hogy az érzelmekkel túlfűtött tevékenységek (pl. szex, szurkolás) hirtelen megemelik a pulzust, ami szívrohamot is okozhat.

Kalkulátor Tekintse meg, hogy ideálisnak tekinthető-e pulzusa

Ilyen esetekben az érzelmek hatására stresszhormonok szabadulnak fel, melyek növelik a vérnyomást, a pulzusszámot, megnő a szív oxigénigénye, s mindez súlyos problémát okozhat, ha a szív nem képes kompenzálni. Mindemellett az érzelmi stressz gyulladást okozó molekulák felszabadulását okozza a szervezetben, mely növeli a vérrög képződés kockázatát, ami pedig szintén fokozza a szívinfarktus kialakulásának esélyét.

Az infarktus okai, rizikófaktorai

A férfiak általában nagyobb kockázatnak vannak kitéve, menopauza után azonban a nők esélye is megemelkedik. Bár a nem és a genetikai adottság nem módosítható, a rizikófaktorok többsége kiiktatható.
Az infarktus okai, rizikófaktorai

Csökkentse az infarktus kockázatát!

Kardiológusok szerint a heves érzelmek ellenére a futballrajongók elkerülhetik a szívvel kapcsolatos vészhelyzeteket, ha betartanak bizonyos szabályokat. Különösen ajánlott ez a szívbetegek számára, hiszen az első ízben történő szívinfarktusok 33-50 százaléka végződik hirtelen szívhalállal.

Azok számára, akik attól tartanak, hogy egy-egy jelentősebb élethelyzet vagy sportesemény olyan stresszel jár, ami megterhelheti a szívüket, megfontolandó az ilyen helyzetek előtt az Aspirin használata. Emellett nem ajánlott a stresszes időszakban az egészségtelen, zsíros ételek (hamburger, pizza, sült krumpli stb.) és az alkohol fogyasztása, valamint ajánlatos a dohányzás mellőzése is.

Végül, de nem utolsósorban, akik hajlamosak a szorongásra, ha a helyzet túl feszült, álljanak fel egy kis időre a képernyő elől, és semmiképp ne fogadjanak a mérkőzésre – ajánlja a John Hopkins Egyetem kardiológiai vezetője, Gordon Tomaselli.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Miért gyakoribb a trombózis...

Tudományos tapasztalat, hogy az életkor növekedésével fokozódik a véralvadás, így tehát arra lehet számítani, hogy egyre több vérrög képződik...

Szívaneurizma - okok, tünetek és...

Aneurizmának (aneurysma) nevezzük az artériák körülírt szakaszán kialakuló gömbölyded értágulatot, ami többnyire az érfal gyengesége miatt...

Futballőrület - ne vegyük a...

2006-ban müncheni kutatóorvosok különleges témát dolgoztak fel, történetesen megvizsgálták, hogy az országukban rendezett labdarúgó...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.