• Nyak, hát, derék, váll gyógytornája

    Szerző: WEBBeteg - Pap Andrea, gyógytornász

    Rengetegen ülnek naphosszat íróasztaluk mögött, aminek egyenes következménye lehet a különböző testrészeknél jelentkező fájdalmak, valamint a rossz közérzet kialakulása.

    Háti-, gerinc melletti-, nyaki izomzat feszessége okozhat izomfájdalmakat, ízületi panaszokat, de akár fejfájást, szédülést is.

    Az, aki tud már régebb óta diagnosztizált betegségről, talán jobban felkészül a várható tünetekre, bár a fájdalom kezelése így sem egyszerű.

    A nyak-, hát-, derék-, váll problémáit okozhatják:

    Hirdetés

    A leghatékonyabb kezelés egy saját terv készítésével kezdődik. Heti rendszerességgel végzett torna beiktatása a naptárba, majd annak követése az egyik legfontosabb elem. Azok a legjobb gyakorlatok, amelyeket szakember személyre szabottan állít össze. Fontos a tünetek pontos megnevezése, az ízületek és izmok terhelhetőségének megállapítása és egy terápiás lépcső, vagyis annak egyeztetése, hogy milyen kiegészítő kezelések jöhetnek még szóba, illetve mikor kerül sor egy újabb találkozóra az eddigi eredmények megbeszéléséhez és egy újabb már esetleg erősebb torna összeállításához.

    Megoldás az izmok átmozgatásában, az ízületek körüli izomzat erősítésében, a rendszeres testmozgásban rejlik. A gyógyszerek csak a tüneteket képesek megszüntetni, az okot nem, így a fájdalom-gyógyszer spiráljába kerülünk bele. És ki akarna gyógyszerfüggő lenni?

    A mozgás mindig jobb választás! Van, aki érez erőt és elhivatottságot ahhoz, hogy napi vagy heti rendszerességgel saját tornáját végezze, de olyan is, akinek ehhez kontroll vagy a gyógytornász iránymutatása szükséges. Ez utóbbi esetben érdemes már előre több időpontot leegyeztetni, hogy ne történhessen meg sok kihagyás!

    Nézzünk egy egyszerű mozgássort alap gyakorlatokból. Alább néhány gyakorlat mindennapi átmozgatáshoz, közérzetjavításhoz:

    Nyak átmozgatása ülésben:

    • fej döntése jobbra-balra
    • fej forgatása jobbra-balra
    • félkörzés elől vállak között
    • fej áthúzása a vállhoz
    • tarkón a két kéz, fej húzása előre

    törzs gömbölyítésével és homorításával

    Derék átmozgatása négykézláb:

    • homorítás-domborítás
    • háton fekve gömbölyítés

        

    • sarokra ülés

     

    A gyakorlatok könnyen kivitelezhetőek, otthon vagy az ülős gyakorlatok akár munkahelyen is végezhetőek átöltözés sem kell hozzá.

    A legfontosabb a rendszeresség és az, hogy odafigyeljünk testünk jelzéseire.

    Ha a fenti gyakorlat végzésekor tapasztal még fizikai akadályokat, akkor feltétlen javaslom szakember által összeállíttatni a mozgássort!

    A fájdalom és fizikai korlátozottság a test jelzése a terhelhetőség csökkenésére! Nem tehetjük félre testünk óvását és felerősítését, hisz minden napos szükségünk van rá!

    Kívánok mindenkinek aktivitásban gazdag szép napot!

    Pap Andrea, gyógytornászForrás: WEBBeteg
    Szerzőnk: Pap Andrea, gyógytornász
    www.holisztikusgyogytorna.hu

    Módosítva: 2018.12.11 17:16, Megjelenés: 2017.09.08 02:51
   • Cikkajánló

    Végre itt a napsütés

    Végre itt a napsütés

    Dr. Csuth Ágnes

    De hogyan hat mindez a bőrre? Az orvos hasznos tanácsai tavaszra.

    Kijárási korlátozás

    Kijárási korlátozás

    MTI

    Határozatlan időre meg- hosszabbítja a kormány a korlátozó intézkedést.

    Izombiopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor van szükség izombiopsziára, és hogyan történik?

    Térdprotézis-beültetés: a fejlődés lehetőségei

    A térdprotézis egy beültetett implantátum, melynek célja a jól terhelhető és fájdalomtól mentes ízület. A sorozatban gyártott, hagyományos térdprotézisek is jól alkalmazhatóak, de kevésbé képesek precízen helyreállítani az anatómiai sajátosságokat, ezért maradhatnak vissza kisebb panaszok a műtét után is - tudtuk meg Prof. Dr. Szabó Istvántól.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.