• Kiégés, félelem, fájdalom - Hogyan segít a meditáció?

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    A meditáció számos egészségügyi probléma leküzdésében nyújt segítséget. Sokszor zsong a fejünk a sok elintéznivalótól, az agyunk folyamatosan pörög, és ha a munkahelyi stressz sem kímél, ideje kicsit lazítani. Hogyan?


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Körülbelül 10 éve fordult a tudományos érdeklődés a meditáció felé. Bebizonyosodott, hogy a meditáció erősíti az immunrendszert, és öngyógyító folyamatokat indít el. Pozitív hatással van a szív- és érrendszerre, segít a kiégés és a magas vérnyomás kezelésében. Hosszú távon a meditáció megváltoztathatja az agy szerkezetét, jobb életminőséget biztosít, javítja a koncentrálóképességet. Mindennek ellenére még mindig sokan szkeptikusak a meditációval szemben. Felsorolunk néhány tényt, amely igaz a meditációra, és talán a kétkedőket is meggyőzi.

    Hirdetés

    1. tény: A meditáció segít a pszichés zavarok, a krónikus fájdalom és a rák legyőzésében

    Mára bizonyított tény, hogy a meditációt gyakorló páciensek képesek befolyásolni vérnyomásukat. A krónikus fájdalomra, félelemre, vagy depresszióra hajlamos embereknél a tünetek súlyosbodnak stressz hatására. A stressz hatására az erek beszűkülnek, ami gyulladásos folyamatok kialakulásához és az immunrendszer gyengüléséhez vezet. A szervezet ezen reakciójával szemben hat a meditáció. A Borderline- szindróma, a depresszió, a rák és a koszorúér-betegségek esetében is sokat segít a meditáció, segítségével a félelem kézben tartható.

    2. tény: Vallási gyökerek

    A meditáció gyökerei több vallásban is megtalálhatók. A buddhizmus fontos elme a meditáció. A hinduizmushoz kötődő jóga maga is egyfajta meditáció. A keresztény és iszlám vallásban a meditáció célja, hogy közelebb kerüljünk Istenhez.

    A meditáció modern formáját a ’80-as években Jon Kabat-Zinn fejlesztette ki.

    3. tény: A meditáció változásokat idéz elő az agyban

    Önt mennyire viseli meg a stressz?


    A stressz a hétköznapok velejárója, azonban lehet, hogy Ön nem tudja megfelelően kezelni. Tesztünk kitöltésével választ kaphat arra, hogy az utóbbi időben mennyire sok stressz érte Önt! A teszt kitöltése

    Aki gyakran meditál, agyának azt a területét stimulálja, amelyhez a pozitív érzelmek kötődnek. Ezzel magyarázható az öngyógyító képesség. A rendszeres meditáció során a félelemérzetért felelős agyi régió mérete csökken. A tudósok megállapították, hogy a meditációval az Alzheimer-kór kialakulásának esélye is csökkenthető.

    4. tény: A meditáció gyorsabban hat, mint más relaxációs technikák

    Az autogén tréning segít oldani a feszültséget stresszhelyzetben. A meditáció ennél többet ad: a mindennapokban kínál megoldást a stresszhelyzetek elkerülésére, és a problémás szituációk eredményesebb kezelésére.

    5. tény: Koncentrálás

    A meditációt gyakorlók célja egyrészt a jelenre való koncentrálás, ami segít a stresszhelyzetek kezelésében, másrészt segíti a tudatos összpontosítást, figyelmük ráirányítását bizonyos dolgokra, például a légzésükre. A meditációt régóta gyakorlók képesek eljutni például arra a szintre, hogy ha viszket az orruk, anélkül, hogy ténylegesen megvakarnák orrukat, gondolataik erejével, megszüntetik a viszketést.

    6. tény: A meditáció segíti az elvonási tünetek leküzdését

    Amerikában folytatott kutatások igazolják, hogy a dohányzásról meditáció segítségével eredményesebben le lehet szokni.

    7. tény: A meditáció gyakorlást igényel

    Első próbálkozásra az esetek többségében nem sikerül a meditáció, a legtöbben, akik a módszertől várnak gyógyulást, nyugtalanok, és a hirtelen lassítás nem egyszerű lépés, a meditáció a zaklatott életvitel után akár unalmasnak is tűnhet. Egy bizonyos időnek gyakorlással kell telnie a meditációhoz szükséges koncentrálóképesség elsajátításához.

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; stern.de

    Módosítva: 2017.07.30 12:51, Megjelenés: 2017.07.30 12:51
   • Cikkajánló

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    Ülőmunka

    Ülőmunka

    Feövenyessy Krisztina

    Mit tehetünk az ülőmunka ártalmainak elkerülése érdekében?

    Ingyenes kardiológiai szűrés az amatőr sportolóknak

    Részletes sportkardiológiai szűrővizsgálattal is készülnek a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársai a februári Semmelweis Egészségnapra.

    Sokszor túlfeszítik a húrt az amatőr futók

    Nem biztos, hogy a futás a legjobb mozgásforma mindenkinek, ennek ellenére az amatőr futók túlnyomó többsége még soha nem kérte ki szakember tanácsát edzés előtt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.