A paralimpia beolvadhat az olimpiába?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Augusztus 29-én kezdődnek a paralimpaiai játékok, több mint két héttel az olimpia után. A művégtagokkal futó Oscar Pistorius részvétele az olimpián nagy port kavart. De vajon ő marad az egyetlen az olimpiák történetében, aki mozgássérültként részt vehetett a sporteseményen?

Alig értek véget a 30. nyári olimpiai játékok. Londonban máris a következő nagyszabású sporteseményre készülnek: a paralimpiára. A világ legjobb mozgáskorlátozott sportolói és sportolónői szerdától mérhetik össze erejüket szeptember 9-éig a brit fővárosban.

Mindkét rendezvény megszervezéséért a Londoni Olimpiaia Bizottság (LOCOG) felel. A paralimpiai játékok iránti érdeklődés nem múlja alul a „nagy testvéréét”. A 2,5 millió jegyből 2,1 milliót adtak el, ami rekordnak számít a paralimpiák történetében.

A paralimpián résztvevő sportolók elismerése egyre nő. „A paralimpia az elmúlt években óriási népszerűségre tett szert, és az olimpiától függetlenül is nagy nézőközönségre tarthat számot.” – mondta Heinrich Popow, aki Pekingben a 100 méteres síkfutás ezüstérmese lett. Popow bal lábát kilenc éves korában amputálták.

A nők részvételét sem volt egyszerű kiharcolni…

Az olimpiai családnak mindig szüksége van valamire, hogy megújulhasson. A nők olimpiai részvételének elfogadása a 20. század elején heves ellenállást váltott ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyes tagjaiból.

A gyengébb nem részvételét sokan ellenezték, és a női sportolók jelenlétét még sokáig rossz szemmel nézték, 1928-ban az olimpián résztvevő sportolóknak még csupán a 9,6 százaléka volt nő. Mára már elképzelhetetlen lenne női sportolók nélkül az olimpia! Akkor „miért lenne lehetetlen, hogy egyszer a mozgássérült sportolók is részt vehessenek az olimpiai játékokon?” – tette fel a kérdést Gertrud Pfister sportszociológus egy 1996-os cikkében.

Indult az olimpián a leggyorsabb láb nélküli ember

Oscar Pistorius az első ember, aki mindkét lábának amputációját követően rajthoz állhatott atlétikai világbajnokságon is. Az olimpiára készülő sportoló elképesztő akaraterejével és kitartásával vívta ki az egész világ elismerését. Indul az olimpián a leggyorsabb láb nélküli ember

Vélemények és ellenvélemények

A Német Paralimpiai Szövetség (DOSB) szerint a paralimpia integrációja sosem történhet meg. A korábban említett Heinrich Popow szerint sem lenne jó ötlet összemosni a két eseményt.

A társadalmi életben is egyre inkább odafigyelünk mozgássérült embertársainkra. Miért pont az olimpia lenne az, ahol ez a pozitív irányú tendencia ne érvényesülne? „Ha a két versenyt együtt tartanák, sokat javulna a mozgássérült és egészséges emberek kapcsolata.” – véli Christian Specht, a berlini Kreutzberg-Fridrichshain Mozgássérült Tanács tagja.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: taz.de)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.