Indul az olimpián a leggyorsabb láb nélküli ember

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Oscar Pistorius az első ember, aki mindkét lábának amputációját követően rajthoz állhatott atlétikai világbajnokságon is. Az olimpiára készülő sportoló elképesztő akaraterejével és kitartásával vívta ki az egész világ elismerését.

A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai

Túlsúly, szív- és érrendszeri betegségek, legyengült immunrendszer... A mozgáshiány életmód ezen negatív következményeit csaknem mindenki ismeri. Most összegyűjtöttük a rendszeres sportolás kevésbé ismert hasznait is. A testmozgás kevésbé ismert pozitív hatásai

Egy álom vált valóra, több évnyi kemény munka után” – nyilatkozta a közönség kedvence, az akkor 24 éves futó, miután bejutott a 2011-es dél-koreai atlétikai világbajnokságon a 400 m-es síkfutás elődöntőjébe. A világbajnokság előtt kérvényt kellett benyújtania a Nemzetközi Sporttörvényszékhez, mivel felmerült, hogy művégtagjai esetleg előnyhöz juttathatják a versenyben.

Pistorius egy kérdéssel válaszolt az őt támadóknak: „Ha a művégtagok valóban előnyhöz juttatnának, akkor miért nem sikerült még egyetlen 400 m-es síkfutó paralimpikonnak sem 50 másodpercen belül teljesítenie?” Pistorius eddigi egyéni legjobbja 45,07 másodperc.

Út az olimpia felé

A leggyorsabb láb nélküli emberként emlegetett sportolónak az olimpiai indulás jogáért is keményen meg kellett küzdenie. Oscar Pistorius Londonban egyéni és váltószámokban is indulni szeretett volna.

Pistorius mindkét lábát térd alatt amputálták, az olimpián - ahogy a korábbi versenyeken is - karbon-protézisekkel fog futni, az olimpia mellett a paralimpiai játékokon is részt vesz majd. Az olimpiák történetében ő lesz az első olyan versenyző, aki lábamputációja után rajthoz állhat.

A pekingi paralimpián Pistorius 3 aranyérmet szerzett, a 2011-es dél-koreai világbajnokságon elődöntőbe jutott. Dél-Afrikában pedig a váltó tagjaként a döntőben ezüstérmet szerzett.

"Az elért időeredményem alapján bízom benne, hogy lendületem és erőnlétem tovább javul, és az olimpián a maximumot tudom majd nyújtani.” – nyilatkozta Pistorius a dél-afrikai világbajnokság után.

Pistorius márciusban 45,20 mp-et futott, amivel kvalifikálhatta volna magát, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint június 30. előtt még egyszer meg kellett volna futnia a kvalifikációhoz szükséges A-szintet, amit nem sikerült újra teljesítenie, ezért Pistorius egyéniben nem indulhat a 400 m-es számban, de a 4x400 m-es váltónak ő is tagja lesz.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: stern.de)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.