Sportolás a nyári melegben

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Annak, aki nagy melegben sem mond vagy mondhat le a sportról, két dolgot mindenképp érdemes megfogadnia: igyon sok vizet és tartson gyakran pihenőt! Hőségben azonban senkinek sem tanácsos sportolnia! Ugyanis ha túlságosan meleg van, számos probléma merülhet fel. Mire kell figyelnünk, ha a nyári melegben sportolunk?

Hőség idején kifejezetten ártalmas a sportolás, akár edzetlen, akár edzett a szervezete. Nagy melegben is csak kifejezett körültekintéssel és a szabályok betartásával szabad sporttevékenységet folytatni.

Akik 30-40 oC-os hőségben szabadidős sportot űznek, különösen nagy veszélynek vannak kitéve, a sportolás ilyen melegben szívüknek és érrendszerüknek is nagy megterhelést jelent. A szervezet hőszabályozása a fokozott izzadással és a légzésben részt vevő izmok nagyobb igénybevételével valósul meg, mindez sokkal több energiát igényel, mint egyébként. Hőségben edzeni tehát semmilyen körülmények között és senkinek sem ajánlott.

Ezért ne eddzen hőségben!

Aki nem tartja be a szabályokat a melegben, vagy hőségben sportol, azt kockáztatja, hogy veszélyesen felmegy a testhőmérséklete, ami eszméletvesztéshez, stroke-hoz vagy akár halálhoz is vezethet.

A szédülés, erős izzadás, sápadtság, fejfájás és hányinger pedig a napszúrás jelei.

A szervezetünknek időre van szüksége, hogy alkalmazkodni tudjon a nyári meleghez, ehhez akár 10-14 napra is szükség lehet. Akik rendszeresen sportolnak, nem szívesen szüneteltetnék az edzéseket ennyi ideig. Mit tehetünk tehát, hogy a nyári meleg jelentette akadályokat könnyebben áthidalhassuk, miközben megőrizzük sportos aktivitásunkat?

Az erős fizikai megterhelés hatására keletkező verejték elpárolog bőrünkről, szervezetünk így próbál meg védekezni a túlhevüléssel szemben. Minél magasabb a külső hőmérséklet, annál nagyobb mértékben izzadunk. A verejtékezés természetes, létfontosságú folyamat, egészségünk megőrzését szolgálja.

Ha valaki túl sokat izzad és kisebb megterhelés hatására is verejtékezni kezd, az nem annak a jele, hogy edzetlen, épp ellenkezőleg: a szervezet megtanulja, hogy időben be kell kapcsolnia belső „klímaberendezését”, nem csak akkor, amikor már nagyon melegünk van. Vagyis azt mondhatjuk, hogy hőszabályozásuk sokkal gazdaságosabb, mint a nem sportoló társaiké.

A pulzus

Melegben szívünk sokkal többet dolgozik azért, hogy testhőmérsékletünk tartósan 37 oC alatt maradjon. Ha a melegben sportolunk, az izmaink által termelt hőt is le kell adnunk testfelületünkön. A szívtől ilyenkor ez a plusz feladat még több munkát követel, több vért kell pumpálnia az izmokba és a bőrünkhöz, emiatt gyorsabban ver, vagyis hőségben és sport közben fokozódik a pulzusszám.

Legalább nyáron célszerű sport közben pulzusmérőt viselni, hogy ellenőrizhessük szívverésünket. A dél körüli órákban semmiképp se eddzen, ez a legedzettebbeknek is felesleges és rendkívüli megterhelést jelent. Minél nagyobb a meleg, annál jobban emelkedik a pulzusszám sport közben. Vagyis ha melegben ugyanolyan tempóval fut például, mint hűvösebb időben, a pulzusa sokkal nagyobb mértékben fog emelkedni, ami ártalmas!

Tippek edzéshez a nyári meleg idején

  • A reggeli vagy az esti órákban (17 óra után, de még sötétedés előtt!) eddzen! Ilyenkor a hőmérséklet és az UV-sugárzás is alacsonyabb, mint napközben.
  • Igyon sok folyadékot! Mivel a meleg miatt többet izzadunk, többet is kell innunk, mint egyébként. Ha a vizelet színtelen vagy világossárga, akkor tudhatja, hogy elegendő folyadékot fogyasztott, ha azonban sötét színű, az folyadékhiányra utal. A vizelet színének megváltozása akár súlyos betegség tünete is lehet, ezért tanácsos orvoshoz fordulni, ha hasonlót tapasztal. Normál esetben legfeljebb egy órát szabad sportolni, anélkül, hogy pótolná a folyadékot, melegben ez az idő sokkal kevesebb! Ha edzeni indul – még akkor is, ha csak néhány percre –, mindig vigyen magával elegendő folyadékot! Az izzadással ásványi anyagokat is vesztünk, emiatt az elektrolitegyensúly felborulhat, aminek következtében fájdalmas izomgörcsök is kialakulhatnak. A fokozott izzadás megköveteli a szervezet folyadékutánpótlását, erre a célra a legmegfelelőbbek az ásványvizek vagy a káliumot, kalciumot és magnéziumot tartalmazó izotóniás italok. Szív-, vese- és anyagcsere-betegségben szenvedők beszéljenek orvosukkal a napi ideális folyadékfogyasztási mennnyiségről!
  • Figyeljen az öltözködésére! Könnyű, légáteresztő anyagú, lehetőség szerint sportruházatot viseljen, és vegyen fel kalapot vagy sapkát is.
  • Lehetőleg árnyékban eddzen!
  • Edzés közben mindenképp érdemes hosszabb szüneteket beiktatni.
  • Amennyiben a nagy melegben sem akar lemondani az edzésről, és tud úszni, ezekben az időszakokban tanácsos inkább úszásra váltani, uszodába járni.
  • Használjon napvédő készítményeket! A legtöbb termék 20 percen át hat, ezért 20 percenként újra és újra be kell kennie bőrét! Kaphatók kifejezetten sportolók számára készült fényvédő spray-k és gélek. A vízi sportot űzők számára ajánlott legalább a 40-es faktorszámú napvédő termék használata.
  • Mindig legyen Önnél telefon, hogy szülkség esetén segítséget tudjon hívni!
  • Ha szédülést, fejfájást vagy hidegrázást tapasztal, azonnal hagyja abba az edzést, húzódjon árnyékos helyre, üljön le és igyon folyadékot, kérjen segítséget, értesítse a mentőket!

Fontos! Ha Önnek vérnyomásproblémái vannak vagy valamilyen egyéb szív-érrendszeri betegségben szenved, semmiképpen ne sportoljon nyári melegben, különösen hőségben ne!

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; trainingsworld.com, NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.