Eszméletvesztés és elsősegély

Elsosegely.hu
megjelent:

Az eszméletvesztés olykor néhány pillanat alatt bekövetkezhet, súlyossága különböző mértékű lehet, azonban mindig komoly odafigyelést igényel. Az eszméletlenség során az agy normális működése zavart szenved, megfelelő ellátás hiányában a sérült állapota akár életveszélyessé is válhat, legrosszabb esetben fulladás következhet be.

Az eszméletvesztés az ún. hypnoid (alvásra emlékeztető) tudatzavarok közé tartozik. A sérült nem ébreszthető, reflexei részlegesen vagy egyáltalán nem működnek.

Okok

Az eszméletvesztés sok mindenre visszavezethető, a leggyakoribb okok közé az alábbiak tartoznak:

Tünetek

Egyes esetekben az eszméletvesztést panaszok előzik meg, míg más esetekben pillanatszerűen jelentkezik. Az agy működési zavara miatt a szervezet védekező mechanizmusai nem vagy csak csökkentett mértékben működnek, így például az összeesés következtében akár súlyos sérüléseket is szenvedhet. Ezért fontos, hogy a gyengeségre, ájulásközeli érzésre, szédülésre panaszkodó személyt mielőbb fektessük le, hogy óvjuk az összeesésből adódó esetleges sérülésektől. Az eszméletlen ember az őt ért ingerekre (pl. megrázás, megszólítás) általában nem reagál, izomzata elernyedt. Bizonyos esetekben enyhe reakciókat láthatunk.

Fulladásveszély!

Az eszméletlen beteg reflexei, ahogy már említettük, teljesen vagy részlegesen hiányoznak. Ennek megfelelően a garatreflex is hibásan működik vagy működhet, amelynek következtében nyál vagy egyéb légúti akadály, akár a nyelvhátra csúszása miatt maga a nyelv is fulladást okozhat.

Elsősegély eszméletvesztés esetén

Az eszméletlenség okának kiderítése egészségügyi feladat, még ha ismert is az ok, gyakran gyógyszeres vagy kórházi kezelést igényelhet, így a laikus segélynyújtó legfontosabb feladata a légútbiztosítás. A légútbiztosítás leghatékonyabb módja az ún. stabil oldalfektetés, amely során a sérültet olyan pozícióba helyezzük, amelyben a legkisebb az esély, hogy légúti elzáródás következzen be. A mozgatás azonban néhány esetben nem javasolt, így gerinc- és/vagy medencesérülés, nyílt hasi sérülés, illetve súlyos lábsérülés esetén. Ez esetben az Esmarch-féle műfogás - másnéven ál előre emelése -, vagy a sérült oldalára fordítása alkalmazható. Utóbbi esetben több segélynyújtó, lehetőleg a gerinc mozgatása nélkül végzi el a beavatkozást.

A légútbiztosítás módjának eldöntéséhez betegvizsgálatot kell végezni, melynek során áttapintjuk a beteg testét, sérüléseket és deformitásokat keresünk.

Jelen cikkünkben csupán a stabil oldalfektetésre térünk ki.

1. Teremtse meg a biztonságot! Használjon gumikesztyűt!

2. Térdeljen a sérült csípője mellé. A sérült Önhöz közelebbi kezét hajlítsa be úgy, hogy teste és felkarja, valamint felkarja és alkarja közel derékszöget zárjon be, azaz a váll- ás a könyökízület derékszögben van.

3. Távolabbi kezének kézfejét a közelebbi arcfelére helyezze, tenyere kifelé. Az arcra illesztett kezet innentől kezdve végig fogni kell, ha elengedi, elmozdul.

4. Távolabbi lábát térdben húzza fel.

5. Távolabbi, felhúzott térdét maga felé húzva billentse oldalra a sérültet. Ügyeljen, hogy az átfordításkor az arca ne sérüljön meg!

6. Földön lévő tenyerét arca alatt igazítsa meg, fejét enyhén szegje hátra, száját úgy pozícionálja, hogy a szájüregben lévő anyagok (nyál, vér, hányadék) kifelé tudjanak folyni.

7. Felül lévő lábát csípőben és térdben hajlítsa be közel derékszögben, így teste stabillá válik.

8. Ellenőrizze légzését! Ez a későbbiekben percenként javasolt!

Hívjon mentőt (104)!

Eszméletvesztés esetén mindig indokolt a mielőbbi mentőhívás (104)!

További teendők

  • Figyelje a beteg légzését!
  • Óvja a sérültet a kihűléstől, használjon takarót vagy izolációs fóliát!

(elsosegely.hu)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.