- Betegségek megértése: tünet cikkek

- Betegségek megértése: tünet cikkek

A személyiségzavarban szenvedők jellemzői

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
2022-05-20 14:33

A személyiségzavarok (personopathia, personality disorder) gyakran látott kórképek a gyakorlatban. A probléma gyakori, a felnőtt hazai lakosság kb. 10 százalékának, a családorvosukhoz fordulók 20 százalékának, a pszichiátriai osztályos betegeknél pedig kb. 30-40 százaléknak van valamilyen fokú és jellegű, diagnosztizálható személyiségzavara.

Paranoia és a paranoid kórképek

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos
2022-06-25 04:03

A paranoid viselkedés enyhe formái még a normál személyiség részének tekinthetők, de gyakran betegség tünete, vagy önálló betegség a pszichiátrián belül. Üldözési mániának fordítása nem teljesen fedi a valóságot.

Szomatoform vegetatív diszfunkció - testi tünetek lelki okokból

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
2022-06-11 10:33

A szomatoform rendellenességek közé összefoglalóan olyan pszichológiai állapotok sorolhatóak, amelyek során egy személy olyan testi tüneteket tapasztal, amelyek nem magyarázhatók orvosi vagy neurológiai diagnózissal, tényleges szervi elváltozással.

Elkerülő/korlátozó táplálékfelvételi zavar (ARFID)

WEBBeteg - Szegő Miklós, fordító, Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
2022-06-09 17:03

Az elkerülő/korlátozó táplálékbeviteli rendellenességet (Avoidant/restrictive food intake disorder (ARFID)) az jellemzi, hogy a személy szigorúan korlátozza az étrendjét, és csak bizonyos típusú ételeket eszik. Korábban ezt az állapotot „szelektív étkezési zavarnak” nevezték.

ADHD: gyakoribbak a munkahelyi és párkapcsolati problémák

Semmelweis Egyetem
2022-06-07 22:03

A kezeletlen gyermekkori figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) felnőttkorban is komoly problémákat okozhat, a későbbi karrierre és az érzelmi életre egyaránt kihatással van - figyelmeztetett Dr. Pulay Attila.

A vaginizmus

WEBBeteg - Dr. Szilvási Ferenc, nőgyógyász
2022-06-06 22:03

A félelem legtöbbször csak a tudatos magyarázó elve a vaginizmusnak. A szexuális zavar igazi kiváltó okának hátterében leggyakrabban lelki tényezők állnak.

A táplálkozás magatartási zavarai

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
2022-06-03 18:33

A túlsúly hétköznapi terjedése lehetett az egyik alapja, hogy széles körben divattrend lett az akár kóros soványság iránti vágy, számos táplálkozási rendellenességhez vezetve. Önmagában az ideális testsúly sem jelenti azt, hogy nincs táplálkozási zavarunk!

A személyiségzavarok skálája széles, fontos a pontos diagnózis

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2022-06-03 17:03

Kevés olyan ember van, aki dühében vagy keserűségében ne mondta volna még egy kellemetlenkedő illetőre a következőt: Az őrületbe kerget ez a személyiségzavaros bolond! Sokszor dobálózunk ezzel a szóval, mindenesetre érdemes tisztában lennünk azzal, hogy mit jelent valójában a kifejezés, milyen betegségekben szenvedők tartoznak ebbe a gyűjtőfogalomba.

Bőrkaparás, viszketés, pszichiátria

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2022-06-03 09:33

Egy az Amerikai Egyesült Államokban végzett kutatás szerint a viszketésről beszámoló személyek körében kétszer akkora az esélye egyes pszichiátriai megbetegedések jelenlétének, mint más bőrgyógyászati kórképben szenvedő betegek esetében.

Fóbiák - Amikor támad a pánik

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika
2022-05-25 22:03

A fóbiás beteg rendszerint tisztában van a szorongása túlzott mértékével, de az adott tárgyat, személyt, jelenséget a valósnál mégis félelemkeltőbb tulajdonságokkal ruházza fel. Egyes fóbiák teljesen irracionálisak, ennek ellenére komoly orvosi problémát jelentenek és kezelhetőek.

Pszichés problémák és kezelésük stroke után

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus és Dervalics Dóra, pszichológus
2022-05-23 09:33

Az agyi érkatasztrófa hirtelen kialakuló állapot, ami az esetek jelentős hányadában teljes életminőség-változást von maga után. Mindez nem csupán a betegek fizikai problémáit (pl. bénulás, önellátási nehézségek, beszédzavar) foglalja magába, hanem az agykárosodásnak, illetve a megváltozott életmódnak lelki vonatkozásai is vannak.