Menopauza - Lelki változásokra is készülni kell

szerző: B. M., szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve: 2022.01.03.

A menopauza során nem csupán számos testi tünet és változás jelentkezhet, mint a hőhullámok, a hajhullás vagy a hüvelyszárazság. A nők életének ezt a szakaszát sokaknál lelki instabilitás is jellemzi.

A változókorú, vagyis klimaxos nők gyakran olyan változásokat észlelnek magukon, mint a tinédzser lányok: néha ragyognak az optimizmustól, önbizalommal teltek és életvidámak, a következő percben viszont egy apróság miatt könnyekben törnek ki, ingerültek és mérgesek lesznek. Sok nő panaszkodik kimerültségre és koncentrációs problémákra is. Egyeseknél kezelést igénylő depresszió is kialakulhat.

Hormonális káosz, változó életvitel

A labilis lelkiállapotért nagyrészt a hormonok tehetők felelőssé. Az ösztrogén ugyanis nemcsak a testi folyamatokat, hanem az érzelmi életet is befolyásolja. Érzelemfokozóként hat és aktiválja a központi idegrendszert.

A hormonszint ingadozása az ismert pszichés tünetekhez vezet. Ismert tény, hogy a stressz, a fáradtság és a testi betegségek befolyásolják az ösztrogénháztartást, és a hangulatra is jelentős hatással vannak.

Továbbá a külső életkörülményeknek is van része abban, hogy a változókorban az érzésvilág egy hullámvasúton való utazáshoz válik hasonlóvá az olyan körülmények miatt, mint a párkapcsolati problémák, a gyerek(ek) elköltözése, munkával kapcsolatos félelmek, a nőies vonzerőhöz társuló kételyek. Magánéleti és munkával kapcsolatos törések különösen gyakran következhetnek be ebben az életszakaszban, ami természetesen jelentős plusz terhet róhat az érintett nőkre. Ebben az időszakban sokan haszontalannak is érzik magukat, bizonytalanul és félelmekkel telve tekintenek a jövőbe.

Mit lehet tenni?

Lehetőleg kerülni kell a stresszt: próbálja meg kezelni a stresszes helyzeteket-, vagy gondoskodjon róla, hogy kikapcsolódással kiegyenlítse a lelki megpróbáltatásokat. Nagyon jó hatásúak a friss levegőn tett séták, egy mozi vagy a barátnőkkel való találkozás.

Szintén hasznosak lehetnek az olyan relaxációs technikák, mint a hormon-jóga, a progresszív izomlazítás vagy az autogén tréning.

Gyakran a párjával vagy valaki más bizalmas személlyel való beszélgetés is segíthet. Vannak önsegítő csoportok, ahol a változókorban lévő nők találkozhatnak. Az internet is számos lehetőséget kínál arra, hogy a sorstársak megbeszéljék egymás közt a problémáikat, ami igen nagy lelki segítséget jelent.

A gyógynövények közül a recept nélkül kapható, orbáncfűtartalmú készítményeknek bizonyítottan jó hatása van a kedélyállapotra. Érdemes azonban orvossal is megbeszélni az alkalmazásukat, mivel az orbáncfűkivonat egyeseknél fokozhatja a bőr fényérzékenységét, és más gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet. A Cimicifuga, azaz poloskavész a testi panaszokat is enyhíti, ezzel is támogatva a változókor könnyebb elviselését.

A valeriána tartalmú nyugtatószerek csökkentik a napközbeni izgatottságot és segítik az éjszakai alvást. Mint bármely más gyógyszer esetében, a növényi készítmények szedésénél is be kell tartani a használatukra vonatkozó szabályokat.

Hormonterápia

Noha a hormonpótló terápia enyhíti a változókori panaszokat, bizonyos esetekben fokozza a szív- és érrendszeri megbetegedések, a trombózis és a mellrák kialakulásának kockázatát. Ezért ezt csak egyénre szabott haszon-kockázat értékelés után olyan indokolt esetben és leginkább az olyan súlyos panaszok esetén javasolják az orvosok, amelyek másképp nem kezelhetők.

Beszélje meg orvosával, hogy Önnek mi a legmegfelelőbb terápia.

Keressen lelki segítséget: nem szűnő vagy nagyon megterhelő változókori pszichés problémák esetén-, ajánlott felkeresni egy pszichológust vagy pszichiátert, aki elmondja van-e kezelést igénylő pszichés betegsége, és ha igen, meg is kezdhetik a megfelelő kezelést. Annak ellenére, ahogy a köztudatban él, a depresszió a változókorban nem fordul elő gyakrabban, mint más életszakaszokban.

Tovább

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
B. M., szakfordító;
NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Alvászavar Alvászavar

Ezek a káros szokások okozhatnak alvászavart. (x)

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

A menopauza étrendi vonatkozásai

A nemi hormonok serdülőkorban kezdik el kifejteni hatásukat a petefészekre, ahol egy hullámzó folyamatnak köszönhetően alakul ki az úgynevezett...

Változókor - Hogyan jelentkezik a...

A változókor - a klimax - komplex fizikai, lelki, mentális tünetegyüttes. Megjelenése különböző mértékben, de mindkét nem esetében...

Változókori fogamzásgátlás

A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax idején?

A menopauza testi és lelki tünetei

Menopauzáról beszélünk akkor, amikor egy nőnek végleg elmarad a vérzése. Definíció szerint 12 menstruáció nélküli hónap után mondhatjuk ki a...

A női változókorról nem beszélünk...

A menopauza időszakában - női változókor -, a szervezet láthatatlanul, hatalmas hormonváltozáson megy keresztül, amit csak a tünetek tesznek...

A menopauza szakaszai - Premenopauza...

A menopauza megjelölés nem egy betegségről, hanem a nő életében idővel bekövetkező élettani, hormonális, természetes változások meghatározott...

Klimax - A bőr és a haj...

A változókor a nők életének természetes fázisa, a női szervezet hormonális átállásának időszaka. Ne tekintsük tehát betegségnek! A hormonális...

Menopauza - új lehetőségek...

Számos nő retteg az öregedés gondolatától. Az ötvenedik életévükhöz közeledve, pánik félelem keríti hatalmába őket. - Hogyan tovább? Mi lesz...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.