• Menopauza - Lelki változásokra is készülni kell

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    A változókor kezdetén nem csak testi tünetek és változások jelentkeznek, mint amilyenek a hőhullámok, a hajhullás vagy a hüvelyszárazság. A nők életének ezt a szakaszát lelki változások is jellemzik.

    A változókorban lévő nők gyakran olyan változásokon mennek keresztül, mint a fiatal lányok tinédzser korban: néha ragyognak az optimizmustól, önbizalommal teltek és életvidámak, a következő percben viszont egy apróság miatt könnyekben törnek ki, ingerültek és mérgesek. Sok nő panaszkodik kimerültségre és koncentrációs problémákra. Néhány nőnél kezelést igénylő depresszió is kialakulhat.

    Hirdetés

    Hormonális káosz, változó életvitel

    A labilis lelkiállapotért részben a hormonok tehetők felelőssé. Az ösztrogén nem csak a testet befolyásolja, hanem az érzelmi életet is. Érzelemfokozóként hat és aktiválja a központi idegrendszert.

    A hormonszint ingadozása az ismert pszichés tünetekhez vezet. A stressz, a fáradtság és a testi betegségek befolyásolják az ösztrogénháztartást, és a hangulatra is hatással vannak.

    Azonban a külső életkörülményeknek is van része abban, hogy a változókorban az érzésvilág egy hullámvasúthoz való utazáshoz válik hasonlóvá: párkapcsolati problémák, a gyerek(ek) elköltözése, munkával kapcsolatos félelmek, a nőies vonzerővel kapcsolatos kételyek. Magánéleti és munkával kapcsolatos törések különösen gyakran következnek be ebben az életszakaszban és nagy terheket rónak a nőkre. Sok nő érzi haszontalannak magát, sokan bizonytalanok és félnek a jövőtől.

    Mit lehet tenni?

    Lehetőleg kerülni kell a stresszt: próbálja meg kezelni a stresszes helyzeteket, vagy gondoskodjon róla, hogy kikapcsolódással kiegyenlítse a lelki megpróbáltatásokat. Nagyon jót tehetnek a friss levegőn tett séták, egy mozi vagy a barátnőkkel való találkozás.

    Menopauza: alternatív kezelési módok

    Számos alternatív kezelési módot ismernek a menopauza tüneteinek enyhítésére, ezek közül néhány hatását már tudományosan is megvizsgálták.

    Milyen alternatív gyógymódok vannak?

    Szintén hatásosak lehetnek az olyan relaxációs technikák, mint a hormon-jóga, a progresszív izomlazítás vagy az autogén tréning.

    Gyakran a párjával vagy valaki más bizalmas személlyel való beszélgetés is segíthet. Vannak önsegítő csoportok, ahol a változókorban lévő nők találkozhatnak. Azonban az internet is lehetőséget nyújt arra, hogy a sorstársak megbeszéljék egymás közt problémáikat, ami igen nagy lelki segítséget jelent.

    A gyógynövények közül az orbáncfűnek jó hatása van a kedélyállapotra. De vegyék figyelembe, hogy az orbáncfűkivonat növeli a bőr fényérzékenységét. Noha az orbáncfű recept nélkül kapható, mindig beszélje meg orvosával az alkalmazását, nem utolsó sorban azért is, mert az orbáncfű más gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, és együtt akár nem kívánt hatásuk is lehet.

    A baldrián tartalmú nyugtatószerek csökkentik a napközbeni izgatottságot és segítik az éjszakai alvást. Erre a szelídnek vélt gyógyszerre is érvényes, hogy figyeljünk oda az adagolására!

    Hormonterápia

    Noha a hormonpótló terápia enyhíti a változókori panaszokat, növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a trombózis és a mellrák kockázatát. Ezért ezt csak olyan súlyos panaszok esetén ajánlják, amelyek másképp nem kezelhetők.

    Beszélje meg orvosával, hogy Önnek mi a legmegfelelőbb terápia.

    Keressen lelki segítséget: nem szűnő vagy nagyon megterhelő változókori pszichés problémák esetén, ajánlott felkeresni egy pszichológust vagy pszichiátert, aki elmondja van-e kezelést igénylő pszichés betegsége, és ha igen, meg is kezdhetik a megfelelő kezelést. Annak ellenére, ahogy a köztudatban él, a depresszió a változókorban nem fordul elő gyakrabban, mint más életszakaszokban.

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Módosítva: 2019.10.19 13:33, Megjelenés: 2018.03.27 05:21
   • Cikkajánló

    Koronavírus

    Koronavírus

    MTI

    Halottak napján kiemelten fontos a megelőző szabályok betartása.

    Anorexia

    Anorexia

    Dr. Major Adrienne

    A kognitív viselkedésterápia szerepe az anorexia kezelésében.

    A menopauza szakaszai - Premenopauza, perimenopauza, menopauza, postmenopauza

    A menopauza megjelölés nem egy betegségről, hanem a nő életében idővel bekövetkező élettani, hormonális, természetes változások meghatározott életszakaszáról szól. A nők életük megközelítőleg egyharmadát a menopauzát követően élik le.

    Változókori hólyaggyengeség és szexuális problémák

    Változókorban a nők számos testi és lelki panasszal küzdenek. Ezek közé tartoznak többek között a vizeletvisszatartási problémák és a szexuális problémák is. Cikkünk e két változókori probléma hátterébe nyújt betekintést.

    A menopauza testi és lelki tünetei

    Menopauzáról beszélünk akkor, amikor egy nőnek végleg elmarad a vérzése. Definíció szerint 12 menstruáció nélküli hónap után mondhatjuk ki a menopauza diagnózisát. Általában a természetes módon kialakult menopauza 45-55 éves kor között következik be.

    A változókori súlygyarapodás

    A legtöbb nő testsúlya az életkor előrehaladtával valamilyen mértékben növekszik. Ez a folyamat természetes, ugyanakkor a nagymértékű súlygyarapodás elkerülhető lehet megfelelő odafigyeléssel, rendszeres testmozgással, kiegyensúlyozott táplálkozással. Talán könnyebb az elhízást megelőzni, ha tisztában vagyunk vele, hogy milyen okok vannak a háttérben, amik megnehezítik a változókorú nők súlykontrollját. Lássuk, mik lehetnek ezek a nehezítő tényezők!

    Változókor - Hogyan jelentkezik a nőknél és a férfiaknál?

    A változókor - a klimax - komplex fizikai, lelki, mentális tünetegyüttes. Megjelenése különböző mértékben, de mindkét nem esetében megfigyelhető. Egyénileg eltérő, hogy kit milyen mértékben terhelnek meg a tünetek, illetve testi vagy lelki jelenségek állnak-e előtérben.

    Klimax - A bőr és a haj szerkezetének változásai és a hőhullámok

    A változókor a nők életének természetes fázisa, a női szervezet hormonális átállásának időszaka. Ne tekintsük tehát betegségnek! A hormonális változás számos testi és lelki változással jár együtt.

    A leginkább titkolt változókori tünet: a hüvelyszárazság

    A női szervezet több évtizeden át ciklusosan bekövetkező hormonális változások alatt áll. A petefészkek által termelt hormonok közül az ösztrogén nem csupán a női ciklusra és a termékenységre, de számos szervünk és szervrendszerünk, valamint anyagcsere-folyamataink megfelelő működésére is hatással van.

    Változókori fogamzásgátlás

    A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax idején?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Füstmentes jövő
    Mitől igazán ártalmas a cigaretta?
    A hurutos köhögés
    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások