Magasabb-e a halandóság a hipochondriában szenvedő betegek körében?

DRportal
megjelent:

A hipochondria, más néven egészségügyi szorongásos zavar egy elterjedt, de aluldiagnosztizált pszichiátriai probléma, amelyet a súlyos és progresszív fizikai rendellenességekkel kapcsolatban táplált, tartós aggodalom jellemez. Egy friss kutatás a hipochondriában szenvedő emberek halálozási kockázatát elemezte.

A Svédországban végzett kohorszvizsgálat 4129 olyan személy részvételével készült, akiket 1997. január 1. és 2020. december 31. között hipochondriázissal diagnosztizáltak. A vizsgálatba bevontak továbbá 41 290 hipochondriázissal nem diagnosztizált személyt.

A vizsgálatban résztvevő 4129 hipochondriás és a 41 290 demográfiai szempontból párosított, nem hipochondriás személyből 268 hipochondriás és 1761 nem hipochondriás személy hunyt el a vizsgált időszak alatt. A szociodemográfiai változókkal korrigált modellek esetében az összesített mortalitás megnövekedett arányát figyelték meg a hipochondriázisban szenvedő személyek körében a hipochondriázissal nem diagnosztizált személyekhez képest.

A kutatók a természetes és a nem természetes halálokok tekintetében egyaránt magasabb arányt állapítottak meg. A legtöbb nem természetes okból bekövetkezett haláleset öngyilkosságnak volt tulajdonítható. Az eredmények általában stabilak voltak az élethosszig tartó pszichiátriai rendellenességekre vonatkozó további kiigazításokkal szemben.

A vizsgálat azt valószínűsíti, hogy a hipochondriában nem szenvedő emberekkel szemben a hipochondriázissal diagnosztizált személyek esetében megnő a természetes, illetve nem természetes okokból bekövetkező halálozás kockázata, különös tekintettel az öngyilkosságra.

Forrás: DRportal.hu - JAMA Psychiatry alapján

Frissítve: 2024.04.08. 11:17, Megjelent: 2024.04.08. 11:17
Címkék: Hipochondria téma

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.