A nyugati étrend rontja a prosztatabetegek esélyeit

Szerző: Oxygen Medical

Egy új kutatás szerint a nyugati emberre jellemző étrend rontja a prosztatadaganatos betegek esélyeit. Dr. Szűcs László urológus szerint az életmód és az idejében történő felfedezés egyaránt fontos.

Akár az életünk is múlhat rajta

A prosztata betegségei és természetes védelme
A torontói egyetemen jó ideje vizsgálják az élelmiszerek és tápanyagok egészségre gyakorolt hatását. A prosztatarák megelőzése céljából is tesztelték már számos élelmiszer védőhatását, hogy még teljesebbé tehessék a betegség terápiáját.

A prosztata betegségei és természetes védelme

Nemrégiben jelent meg a Cancer Prevention Research című szaklapban az a tanulmány, amely szerint a nyugati emberek étrendje növeli a prosztatarákosok halálozási esélyét. A szerzők nyugati étrend alatt a vörös húsokban, zsíros tejtermékekben és finomított gabonákban gazdag étkezést értették.

Azt ezt bizonyító kutatáshoz 926 olyan férfit vizsgáltak meg, akik átlagos 14 éve kapták meg a prosztatadaganat diagnózisát. A kutatás évei alatt 333 férfi halt meg, közülük 56 a prosztatarák következményei miatt.

A résztvevőket négy csoportra osztották az étrendjük szerint. Az első negyedhez tartoztak azok, akik döntően nyugati típusú étrenden éltek, a negyedik negyed tagjai jóval inkább gyümölcsöket, zöldségeket, halat, salátákat és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak. A közbülső két csoportot a két végpont közt helyezték el.

Az eredmények azt mutatták, hogy a tipikusan nyugati étrenden élőknek 2,5-ször nagyobb esélyük volt a daganat végzetes kimenetelére, és 67 százalékkal növekedett a bármilyen más okból bekövetkező halál esélye. Az eredmények természetesen árnyalja, hogy a kiegyensúlyozottabb étrenden élők jóval kevesebb alkoholt és állati eredetű élelmiszert fogyasztottak, valamint jellemzően nem dohányoztak.

Sokat tehetünk magunkért

Prosztatarák: életmódváltással visszafordítható
A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy a megfelelő diéta, meditáció és egyéb nem orvosi jellegű "beavatkozások" visszájára fordíthatják a betegség kialakulásáért felelős folyamatot a prosztatarákos férfiaknál.

Prosztatarák: életmódváltással visszafordítható

A prosztatarák a leggyakrabban előforduló daganatfajta az amerikai férfiak közt, az American Cancer Society szerint minden hetedik férfi szembesül vele élete folyamán. Rendszeres szűréssel és korai felismeréssel azonban kezelhető a betegség.

- A véranalízis során végzett PSA-teszten kívül nagyon fontosak még a szűrés más elemei is. Síkosított gumikesztyűben a legkönnyebben elérhető módon, a végbélnyíláson keresztül megtapintjuk a prosztatát, és szükség esetén nyomással egy kis folyadékmintát is kipréselünk. Ezt később bakterológiailag elemzik, gyulladást okozó kórokozók után kutatva. A vizsgálatkor jelentkező érzékenység eleve gyulladásra utalhat, amelyet gyógyszerrel sikeresen kezelhetünk – ismerteti dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológus szakorvosa.

Életmódtanácsok az egészséges prosztatáért

1. Kerüljük a túlsúlyt, maradjunk annyira vékonyak, amennyire ez még egészséges körülmények közt lehetséges.

2. Végezzünk naponta legalább 30 perc mozgást.

3. Kerüljük a cukros üdítőket és az energiában gazdag ételeket.

4. Minél többféle zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabona kerüljünk a tányérunkra.

5. Együnk kevesebb vörös húst (mint a marha, a sertés és a bárány), és lehetőleg a legkevésbé feldolgozott húsokat válasszuk.

6. Erősen csökkentsük az alkoholbevitelt – férfiak ne igyanak többet, mint napi egy pohár bor (vagy ennek megfelelő más alkohol), nőknek ennél kevesebb ajánlott.

7. Kerüljük a sós ételeket, rágcsálnivalókat, és magunk is kevesebb sót használjunk.

8. Ne diagnosztizáljuk magunkat, ne alkalmazzunk ellenőrizetlenül daganatellenes kiegészítő készítményeket, e téren feltétlenül tartsuk be az orvos előírásait.

(Oxygen Medical)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyermektervezés Gyermektervezés

Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést. (x)

Szabálytalan ciklus? Szabálytalan ciklus?

Policisztás ovárium szindróma (PCOS) is állhat a hátterében.

Növényi gyógyszerekkel a...

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (benignus prostata hyperplasia (BPH)) a leggyakoribb jóindulatú daganatos megbetegedés 50 év feletti férfiakban...

Mi a prosztatarák?

A prosztatarák világviszonylatban a férfiak körében a tüdőrák után a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat, a betegek száma...

Prosztataproblémák - Miért...

A leggyakoribb prosztatabetegségek közül annak gyulladását, jóindulatú megnagyobbodását, illetve daganatos elváltozását emelhetjük ki....

A rectalis digitalis vizsgálat...

A PSA (prosztataspecifikus antigén) tesztet 1970-ben fejlesztette ki Dr. Richard J. Ablin. Kezdetekben a tesztet a prosztatarák kezelésében a recidíva...

Prosztatavizsgálat - Mire számíthat...

A kivizsgálás legkellemetlenebb, ám gyors és fájdalommentes része a prosztata végbélen keresztül történő vizsgálata, amely igen fontos...

Tévhitek a prosztatáról

Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.

A leggyakoribb daganatok tünetei, és...

Magyarországon jelenleg olyan megbetegedések okozzák a halálozás nagy részét, melyek jelentős része megelőzhető, illetve korai stádiumban...

A prosztatarák - Válaszok a...

A világon kétpercenként hal meg valaki prosztatarákban - derül ki a Magyar Urológus Társaság adataiból. Minél hamarabb derül fény a daganatra...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.