Vastagbélrák - ezt kell tudni a polipokról!

Szerző: Szponzorált tartalom

Európában Magyarországon halnak meg a legtöbben vastagbélrák miatt lakosságarányosan, évente körülbelül 5000 ember. [1] A bélrendszeri daganatok többnyire veszélyes polipokból alakulnak ki, ezért fontos ezeket ismerni és időben szűrésre menni. (x)

A mindenki által jól ismert, tengerben élő polipok analógiájára született meg az orvostudományban is a polip kifejezés, amellyel a laikusok főként a vastagbél vizsgálatakor találkoznak. Polipok egyébként előfordulhatnak a teljes emésztőrendszerben, illetve a szervezet más pontjain is, így például ismerünk orrpolipot vagy nőgyógyászati területen kialakuló sejtburjánzásokat is. Dr. Sike Róbert, az Affidea Gasztroenterológiai Központ belgyógyász, gasztroenterológus szakorvosa szerint ezek a nyálkahártyából kialakuló szövetszaporulatok alakilag valóban a tengeri polipokat idézik. Léteznek jóindulatú polipok és olyan elváltozások is, amelyek a természetüket tekintve (viselkedés, a növekedés, későbbi átalakulás) veszélyesek lehetnek a szervezetre, tehát komolyabb daganatos betegség is kialakulhat belőlük.

Dr. Sike Róbert

A páciensek legtöbbször a bélrendszerben kialakuló polipokkal találkoznak, amelyek egy része sajnos a rák előszobájának is tekinthető. A béldaganatok nagyon gyakoriak Magyarországon, 2017-ben több mint 11.000 embert diagnosztizáltak ilyen rákbetegséggel.[2] „Emiatt nagyon fontos, hogy 45-50 év felett mindenki menjen el endoszkópos rákszűrésre, amelyen nemcsak a rákgyanús polipok fedezhetők fel, de egyúttal el is távolíthatók. Azokat a polipokat, amelyek csak morfológiailag polip megjelenésűek, de a szöveti szerkezetük teljes mértékben azonos a mellette lévő nyálkahártya szerkezetével, nem kell törvényszerűen eltávolítani. Ma már szerencsére léteznek olyan optikai eljárások, amelyek pontosan leképezik a polip felszíni szerkezetét, így információt adnak későbbi viselkedéséről. Egy jóindulatú ártalmatlan polipnak a megjelenése ugyanis teljesen más, mint egy veszélyes polipnak. Ehhez azonban elengedhetetlen egy olyan jó technikai háttér, mint például nálunk az Affideánál, illetve egy tapasztalt endoszkópos vizsgáló szakember.” – tette hozzá Dr. Sike Róbert.

A polipra való hajlam egyrészt genetikai adottság, ugyanakkor a pácienseknek tudni kell azt, hogy az orrpolipok vagy nőgyógyászati polipok kialakulása és a szóban forgó bélpolipok között nincs semmilyen kapcsolat. A genetikai hajlam inkább azt jelenti, hogy a családban, rokonoknál korábban már előfordultak veszélyes polipok, illetve vastagbélrák is. „A bélpolipok kialakulhatnak környezeti hatások következtében is – állítja Dr. Sike Róbert – az életmódnak ugyanis óriási jelentősége van. Bár még nem ismerünk konkrétumokat, de az biztos, hogy a táplálkozási szokások, a stressz és minden, szervezetre ártalmas tényező kedvezhet a polipoknak. Például jóval nagyobb az esély egy vastagbélpolipra szorulás vagy a bélrendszerben kedvezőtlen irányba változó mikrobiom esetén. A rák megelőzésének legjobb módja az egészséges életmód mellett az endoszkópos szűrés, amellyel még időben felismerhetők a veszélyes elváltozások. Korai stádiumban ugyanis még a vastagbélrák is jó eséllyel gyógyítható, anélkül, hogy jelentős részeket kellene eltávolítani a bélrendszerből.”

Az endoszkópos vizsgálatok fő célja a bélrendszerben megbújó polipok feltérképezése és szükség esetén a gyanús elváltozások eltávolítása, azaz polypectomia. „A 2 centiméteres vagy annál kisebb polipok járóbeteg-szakellátás keretében, a vastagbéltükrözés alkalmával is eltávolíthatók. Ez kényelmes és biztonságos is a betegnek, hiszen csak egy alkalommal kell végrehajtani az endoszkópos beavatkozást. Nálunk az Affidea Gasztroenterológiai Központban altatásban végzett vastagbéltükrözésre is van lehetőség, így még kényelmesebb a pácienseknek. A sikeres polipeltávolítás feltétele, hogy a beteg ne legyen vérzékeny, ne szedjen vérhígítót, a kolonoszkópos vizsgálatra megfelelően készítsék elő a bélrendszert, azaz ne legyen a bélfalon szennyeződés.” – tette hozzá Dr. Sike Róbert.

A kolonoszkópia célja a teljes vastagbél áttekintése, a kóros elváltozások felismerése és szövetmintavétel a további vizsgálatokhoz. Az egyértelműen jóindulatúnak imponáló polipokat leveszik, majd tovább küldik szövettani vizsgálatra. A nagyobb, gyanús polipok levétele már jóval komolyabb feladat, hiszen az esetek egy részében a mindössze 3 mm vastag bélfalból is ki kell metszeni egy-egy rész. A kimetszés előtt injekciót adnak a polip nyelébe vagy lapos polipok esetén a polip alá vagy a polip fejébe, és így elemelik a nyálkahártyát a bélfal mélyebb rétegétől, csökkentve ezzel a perforáció veszélyét. Ez a manőver a vérzés veszélyét is csökkenti. A polip nyelének csonkját vagy a metszés utáni sebet kis fémklip segítségével zárják.

Jelentkezzen vastagbélrák-szűrésre!


[1] https://ec.europa.eu
[2] Nemzeti Rákregiszter 2017.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

Okozhat-e depressziót a COVID-19?

A válasz: igen. Mára már számos tanulmány bebizonyította, hogy a poszt-COVID depresszió létező jelenség.

Vastagbélpolipot találtak - Mit...

Bizonyára sok kérdés felmerült Önben, amennyiben vastagbélszűrés vagy más célú endoszkópos beavatkozás során polipot fedeztek fel a...

A vastagbéldaganat szövettani...

A vastagbélrák diagnosztikájában is döntő szerep jut a szövettani vizsgálatnak, mivel ez igazolja egyértelműen a daganat rosszindulatúságát...

Enzimes béldaganatszűrés - Otthon...

A vastag- és végbélrák előfordulása köztudottan egyre nő. S bár mind a megelőzésről, mind a korai felismerésről egyre szélesebb körű...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.