• A vastagbél betegségeinek szűrése

    Szerző: WEBBeteg

    Az ötven év feletti korosztály számára elérhetővé kell tenni a vastagbél daganatainak megelőzésére irányuló szűréseket. A székletminta vizsgálatával mintegy egyötödével lehet csökkenteni a vastagbélrák okozta halálozást.

    A daganatos betegségek között a vastagbél daganat évek óta előkelő helyen áll. Nagyon fontos a szűrővizsgálatok rendszeres bevezetése, melyre több módszert is alkalmazhatunk.

    Rektális digitális vizsgálat

    A vizsgálat a végbélgyűrűtől számított 7-10 cm távolságon belül elhelyezkedő polipok és daganatok észlelésére képes, ezért a vastagbélszűrésre önmagában nem elegendő. Mivel azonban a daganatok mintegy 50 százaléka a végbélben helyezkedik el, az 50 év feletti, székelési probléma tüneteit még nem észlelő embereknél érdemes elvégezni. Nem jár jelentős fájdalommal.

    Endoszkópos módszerek

     

    Milyen tünetekkel jár a vastagbélrák?


    A legjellegzetesebb tünet a székelési szokások - egyéb diétás változások nélkül bekövetkező - változása. A beteg azt tapasztalja, hogy addigi rendszeres székelési szokásai felborultak (ritkább vagy sűrűbb székletürítés), illetve székrekedéses és hasmenéses időszakok váltogatják egymást. A betegek puffadásról és nehezen karakterizálható hasi fájdalomról panaszkodhatnak. Jelentkezhet émelygés, rossz közérzet, a széklet véres lehet. Milyen tünetekkel jár a vastagbélrák?>>

    Az „egylépcsős” eljárásnak nevezett kolonoszkópos vizsgálat, a vastagbél teljes hosszának áttekintésére és a talált polipok eltávolítására is alkalmas. Nagy előnye ellenére sem lehet tömeges szűrésként használni, mert a módszer eszköz-, és időigényes. A beavatkozás - kellemetlensége miatt - kevéssé elfogadott a csak szűrésre érkező betegek körében. Természetesen történnek ilyen jellegű vizsgálatok hazánkban, de az emésztési panaszokkal jelentkezők és az ismert vastagbélbetegek esetén alkalmazzák.

    Székletminta vétel

    A székletminta vétel eljárással a székletben kimutatható a rejtett bélvérzés, mely a szervezett, népegészségügyi méretű vastagbélrák szűrés egyik nagyon megbízható módja. Epidemiológiai (járványtani) vizsgálatokkal bizonyították, hogy a székletben kimutatható rejtett vér felismerésével az 50 év feletti nők és férfiak körében mintegy egy-ötödével csökkent a vastagbélrák okozta halálozás.

    Korábban guajakol-alapú széklet-vértesztet alkalmaztak, de ebben az esetben diétát kellett tartani és bizonyos gyógyszereket sem lehetett szedni. A mai modern teszteknél nem kell diétát tartani, hiszen a haemoglobinra szelektív a vizsgálat. Növeli a vizsgálat hatékonyságát, ha két egymást követő napon végzik el a tesztelést. Amennyiben kimutatják a vér jelenlétét a székletben, a vérzés helyét, és okát is meg kell keresni, amit a kolonoszkópos vizsgálattal végeznek. Ezért ezt „kétlépcsős” eljárásnak nevezik.

    Egyéb módszerek

    A flexibilis szigmoidoszkóp akár 60 cm-re is felvezethető, így segítségével a célpont 60-70%-a láthatóvá válik. Ez a vizsgálat nem igényel nagy előkészületeket, és rövidebb időbe kerül, mint a vastagbél teljes vizsgálata, ezért a veszélyeztetett betegcsoport számára könnyen elérhetővé kell tenni.

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült: 2013.09.18 21:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyanús jelek a vastagbél működéséről

    A vastagbélben kialakuló divertikulumok, vagyis kis kitüremkedések a legkülönbözőbb panaszokhoz vezethetnek, és az 50 év feletti lakosság közel felét érintik. Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus a szükséges vizsgálatokról és kezelési lehetőségekről beszélt.

    A vastagbélrák tünetei

    A vastagbélrák és végbélrák a tüdőrákot követően a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, hazánkban és világszerte egyaránt egyre nő a betegek száma. Ismerje fel a vastagbéldaganat korai tüneteit!

    A vastagbélrák szűrési lehetőségei, kivizsgálása

    A vastagbélrákszűrés 50 éves kor fölött mindenkinek ajánlott, de gyanú esetén bármely életkorban fontos lehet a betegség mielőbbi felismerése. Legnagyobb jelentősége a bélcsatorna endoszkópos vizsgálatának, a béltükrözésnek (kolonoszkópia) van, de más szűrési módszerek is elérhetőek.

    A székrekedés veszélyei és kezelése

    Az, hogy mi számít székrekedésnek a gyakoriság tekintetében, egyénenként változó. Ennek az oka, hogy a normális székletürítés gyakorisága napi három és heti három között mozog. Az, ami Ön számára optimális, az lehet, hogy másnak nem az.

    Székletvér: rejtett vagy szemmel látható

    A véres széklet nagyon súlyos betegségek tünete lehet, önellenőrzéssel azonban számos kór idejében felismerhető és kezelhető. A vérzés helyétől függ, hogy a székletben láthatóak-e vagy sem a vérnyomok.

    Öt centiméteres magzat a vastagbélben

    Egy asszony vastagbeléből öt centiméteres magzatot távolítottak el egyiptomi orvosok. Ez a fajta méhen kívüli terhesség 10 millió terhesség közül egyben fordul elő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.