A vastagbél betegségeinek szűrése

Szerző: WEBBeteg

Az ötven év feletti korosztály számára elérhetővé kell tenni a vastagbél daganatainak megelőzésére irányuló szűréseket. A székletminta vizsgálatával mintegy egyötödével lehet csökkenteni a vastagbélrák okozta halálozást.

A daganatos betegségek között a vastagbél daganat évek óta előkelő helyen áll. Nagyon fontos a szűrővizsgálatok rendszeres bevezetése, melyre több módszert is alkalmazhatunk.

Rektális digitális vizsgálat

A vizsgálat a végbélgyűrűtől számított 7-10 cm távolságon belül elhelyezkedő polipok és daganatok észlelésére képes, ezért a vastagbélszűrésre önmagában nem elegendő. Mivel azonban a daganatok mintegy 50 százaléka a végbélben helyezkedik el, az 50 év feletti, székelési probléma tüneteit még nem észlelő embereknél érdemes elvégezni. Nem jár jelentős fájdalommal.

Endoszkópos módszerek

Az „egylépcsős” eljárásnak nevezett kolonoszkópos vizsgálat, a vastagbél teljes hosszának áttekintésére és a talált polipok eltávolítására is alkalmas. Nagy előnye ellenére sem lehet tömeges szűrésként használni, mert a módszer eszköz-, és időigényes. A beavatkozás - kellemetlensége miatt - kevéssé elfogadott a csak szűrésre érkező betegek körében. Természetesen történnek ilyen jellegű vizsgálatok hazánkban, de az emésztési panaszokkal jelentkezők és az ismert vastagbélbetegek esetén alkalmazzák.

Milyen tünetekkel jár a vastagbélrák?
A legjellegzetesebb tünet a székelési szokások - egyéb diétás változások nélkül bekövetkező - változása. A beteg azt tapasztalja, hogy addigi rendszeres székelési szokásai felborultak (ritkább vagy sűrűbb székletürítés), illetve székrekedéses és hasmenéses időszakok váltogatják egymást. A betegek puffadásról és nehezen karakterizálható hasi fájdalomról panaszkodhatnak. Jelentkezhet émelygés, rossz közérzet, a széklet véres lehet. Milyen tünetekkel jár a vastagbélrák?

Székletminta vétel

A székletminta vétel eljárással a székletben kimutatható a rejtett bélvérzés, mely a szervezett, népegészségügyi méretű vastagbélrák szűrés egyik nagyon megbízható módja. Epidemiológiai (járványtani) vizsgálatokkal bizonyították, hogy a székletben kimutatható rejtett vér felismerésével az 50 év feletti nők és férfiak körében mintegy egy-ötödével csökkent a vastagbélrák okozta halálozás.

Korábban guajakol-alapú széklet-vértesztet alkalmaztak, de ebben az esetben diétát kellett tartani és bizonyos gyógyszereket sem lehetett szedni. A mai modern teszteknél nem kell diétát tartani, hiszen a haemoglobinra szelektív a vizsgálat. Növeli a vizsgálat hatékonyságát, ha két egymást követő napon végzik el a tesztelést. Amennyiben kimutatják a vér jelenlétét a székletben, a vérzés helyét, és okát is meg kell keresni, amit a kolonoszkópos vizsgálattal végeznek. Ezért ezt „kétlépcsős” eljárásnak nevezik.

Egyéb módszerek

A flexibilis szigmoidoszkóp akár 60 cm-re is felvezethető, így segítségével a célpont 60-70%-a láthatóvá válik. Ez a vizsgálat nem igényel nagy előkészületeket, és rövidebb időbe kerül, mint a vastagbél teljes vizsgálata, ezért a veszélyeztetett betegcsoport számára könnyen elérhetővé kell tenni.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

Időskori változások az...

A gasztrointesztinális rendszer működésének korfüggő változásai alapvetően a keringés - következményesen a szekréció és abszorpció, vagyis a...

Gyanús jelek a vastagbél...

A vastagbélben kialakuló divertikulumok, vagyis kis kitüremkedések a legkülönbözőbb panaszokhoz vezethetnek, és az 50 év feletti lakosság közel...

Áteresztő bél szindróma

Az áteresztő bél vagy szivárgó bél szindróma gyakran előforduló, kellemetlen tüneteket okozó kórkép.

A vastagbél betegségei: gyulladások...

A vastagbélrák a második leggyakoribb daganattípus hazánkban, így a felismerése, szűrése kiemelten fontos. Ezzel együtt is bélrendszerünket számos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.