A mióma diagnosztizálása

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász frissítve:

A méh simaizomzatából kiinduló jóindulatú daganat, a mióma az egyik leggyakoribb elváltozás a reproduktív korban levő nők körében. Hogyan állítható fel a diagnózis?

A téma cikkei

8/1 Mi az a mióma?
8/2 A mióma hajlamosító tényezői
8/3 A mióma tünetei
8/4 A mióma diagnosztizálása
8/5 A miómák típusai
8/6 A mióma kezelési lehetőségei
8/7 Mióma terhesség idején
8/8 Így hat a termékenységre a mióma

A miómákra jellemző, hogy ritkán fordulnak elő önmagukban, általában egyszerre több is kialakul, aminek következtében magának a méhnek a mérete is megnő. A miómák miatt megnövekedett méhet miómás uterusnak (uterus myomatosus) nevezik. Ez már egy olyan jel, amelyből a kezelőorvos miómára gyanakodhat.

A méhizomzat jóindulatú daganata attól függően, hogy a méhben hol alakul ki és helyezkedik el, 5 pozícióban jelenhet meg:

  • a méh külső felületén (szubszerózus mióma)
  • a méh izomrétegén belül (intramurális mióma)
  • a méh ürege felé nőve (szubmukózus mióma).
  • a méh oldalfalából kiinduló (intraligamentáris) mióma
  • a méhnyak állományában elhelyezkedő (cervicalis) mióma

A göbök elhelyezkedése jellegzetes, ezért más célú nőgyógyászati vizsgálatok során is felfedezhetők - sőt, leggyakrabban így derül fény a meglétükre.

Nőgyógyászati vizsgálat

A nőgyógyász a panaszok részletes kikérdezése, és a páciens esetleges kórelőzményének megismerése (anamnézis felvétele) után eszközös hüvelyfeltárást végez, melynek során a hüvelyfalak és a méhnyak látótérbe hozásával ezek állapota ítélhető meg. Így a méhnyakbból kiinduló cervikális mióma, vagy esetleg a külső méhszájban látható megszületőben levő szubszerózus mióma góc is.

Ezt követően kezdi el a bimanuális vizsgálatot, melynek során a hüvelybe vezetett ujjakkal a méhnyak rögzítése történik meg, és a külső kéz ujjai e körül a rögzített pont körül tapintják át az egész női kismedencét. Így állapítva meg a petefészkek és a méh normális vagy attól eltérő állapotát (pl. az esetleges petefészek ciszták, miómák elhelyezkedését is). Amennyiben a kismedencében térfoglaló folyamat észlelhető (pl.intraligamentáris mióma esetén), akkor az együttes rektovaginális vizsgálat is indokolt. Ezzel a méhet körülvevő kötőszövet állapotáról nyerhető információ.

Milyen vizsgálatokra kerülhet még sor?

Ultrahangvizsgálattal (szonográfia) rendszerint igazolható a mióma megléte. Ezzel a képalkotó eljárással a mióma vagy miómák pontos helyét és méretét is meg lehet állapítani. Szóba jöhet hasi vagy hüvelyi ultrahang, de általában az utóbbit választják. Napjainkban, már csaknem kötelező érvényű a hüvelyi ultrahang, melynek során a bimanuális vizsgálatot követően a nőgyógyász ultrahang vizsgálatot is végez. A hüvelyi ultrahangvizsgálattal a mióma jól felismerhető. Az ultrahanggal továbbá ellenőrizhető, nyomon követhető a mióma méretének változása.

Aszerint, hogy mennyire kiterjedt, illetve milyen panaszokat okoz a mióma, egyes esetekben további vizsgálatokra lehet szükség:

  • Az endoszkóppal végzett hastükrözés (laparoszkópia) a hasüregbe növő mióma méretéről ad információt. A méhfalban lévő mióma esetén is szükség lehet erre a vizsgálatra.
  • Ha a mióma a méhnyálkahártyában vagy a méhfalban van, akkor méhtükrözés (hiszteroszkópia) szükséges.
  • Ha fennáll a gyanú, hogy a mióma a húgyvezeték(ek)et nyomja, akkor a vesék és az elvezető húgyutak ultrahangvizsgálatára, illetve úgynevezett pyelogramra van szükség. A pyelogram egy röntgenkép, amely kontrasztanyag intravénásan történő beadása után készít képeket a húgyutakról.
  • Bizonyos panaszok, illetve bizonyos típusú miómák esetén hólyagtükrözésre, illetve béltükrözésre is szükség lehet.
  • Ha nem sikerült biztos diagnózishoz jutni, az orvosok néha mágnesrezonanciás vizsgálatot (MRI) végeznek.
  • Ha menstruációs zavarok állnak fenn, és a mióma a nyálkahártyában ül, abrázió (méhkaparás, ismertebb nevén küret) szükséges szövetmintavétellel, hogy megbizonyosodjanak róla, nem rosszindulatú daganatos betegség (karcinóma) áll-e fenn.

A vérvételt követő laborvizsgálat bizonyos hormonszintekről (ösztrogénszint) és a vesefunkcióról ad információkat, illetve az esetlegesen fennálló vérszegénység is kimutatható ily módon.

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg összeállítás
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

A mióma tünetei és következményei

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Mióma
A mióma legtöbbször tünetmentesen növekszik, és rutin nőgyógyászati vizsgálat során fedezi fel az orvos. Azonban jelenléte az esetek mintegy 10 százalékában vezethet enyhébb és súlyosabb tünetek megjelenéséhez is.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, Dr. Reinhardt István
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes, Dr. Dunás-Varga Veronika
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.