• Hatással van-e a fogamzásgátló a termékenységre?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Mikor fogamzásgátlási módszert választ, sok nő aggódik a mellékhatások miatt. A hormonális fogamzásgátlók megváltoztatják a női reprodukciós rendszer működését, azáltal, hogy megakadályozzák az ovulációt és a beágyazódást. Emiatt gyakran felmerül a kérdés, milyen hatással vannak a fogamzásgátló tabletták a termékenységre?

    Aggodalomra semmi ok: noha a fogamzásgátló tabletták átmeneti meddőséget okozhatnak, nincs hosszú távú, komoly hatásuk a női termékenységre.

    Hirdetés

    Peteérés

    Amíg egy nő hormonális fogamzásgátló tablettát használ, az megakadályozza a peteérést. Két héttel a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása után azonban újból van ovuláció, így fennáll a teherbeesés lehetősége.  Egyes nőknek azonban több időre van szükség ahhoz, hogy újrainduljon a peteérés.

    Ideiglenes meddőség

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Egyes nőknél előfordulhat ideiglenes meddőség a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása után is. Ennek oka az, hogy hosszabb fogamzásgátló tabletta használat után még egy ideig a megnövekedett ösztrogén vagy progeszteronszint megakadályozza az ovulációt vagy a beágyazódást. Az átmeneti meddőség időtartama a használt fogamzásgátló tabletta típusától függ.

    A kombinált, ösztrogént és progeszteront is tartalmazó, fogamzásgátló tabletták szedésének abbahagyása után még 2-3 hónapig előfordulhat átmeneti meddőség. A hormonális fogamzásgátló injekció alkalmazásának abbahagyása után ez az időszak 6-12 hónap is lehet.

    Vetélés

    Régebben több orvos aggódott amiatt, hogy azoknál a nőknél, akik a fogamzásgátló tabletta szedését abbahagyása után azonnal teherbe estek, nagyobb lehet a vetélés kockázata. A Mayo Klinika kutatói szerint azonban manapság, mikor korszerűbb fogamzásgátló tabletták állnak a nők rendelkezésére,  ez a teória már nem érvényes. Akár azonnal a fogamzásgátló tabletta szedésének abbahagyása után teherbe eshet anélkül, hogy fokozott lenne a vetélés kockázat.

    Milyen tényezőket vegyen figyelembe, ha fogamzásgátló tablettát szeretne alkalmazni?


    Ha fogamzásgátló módszert választanak orvosával, több tényezőt is figyelembe kell venni, ezeket mindenképp alaposan gondolja át az orvossal való találkozás előtt. A fogamzásgátló tabletta kiválasztásának legfőbb szempontjai.>>

    (WEBBeteg - Cs. K. forrás: livestrong)

    Legutóbb frissült: 2011.07.16 19:40
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A mióma diagnosztizálása

    A méh simaizomzatából kiinduló jóindulatú daganat, a mióma az egyik leggyakoribb elváltozás a reproduktív korban levő nők körében. Hogyan állítható fel a diagnózis?

    Milyen lehetőségek vannak a termékenység fokozására?

    Hétből egy párnak egy évnél tovább kell próbálkoznia a várva várt gyermekáldásig. Sokan nem ismerik azokat az alapvető tényezőket, amik pozitívan befolyásolhatják a sikeres megtermékenyülést, és amelyek kipróbálásával a vártnál hamarabb sikerülhet a családalapítás.

    Mikor váltsunk fogamzásgátló tablettát?

    A fogamzásgátló tabletta nagy biztonságossággal szedhető, kényelmes, korszerű családtervezési eszköz. Számtalan fajtával találkozhatunk, sok-sok gyógyszernevet hallhatunk, ha végigkérdezzük ismerőseinket arról, hogy ki mit szed.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    A túl sok biciklizés erekciós zavart és meddőséget okozhat

    Tanulmányok által bizonyított, hogy a túl sok és túl hosszú ideig tartó biciklizés növeli a merevedési zavar és a meddőség kockázatát. Ezért a profi kerékpárosoknak, duatlonistáknak, triatlonistáknak azt tanácsolják a szakemberek, hogy fagyasztassák le a spermájukat, még mielőtt az a sportkarrier áldozatává válik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.