• Méhtükrözés - Mikor szükséges, mik a kockázatai?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

    A méh üregének belső felszínét tekintik meg méhtükrözés (hiszteroszkópia) során. Erre a vizsgálatra egyre gyakrabban kerül sor, egyrészt mert egyre egyszerűbben végezhető el ez a műtét, másrészt mert nő az igény is erre a beavatkozásra.

    Ultrahangvizsgálattal is képet kaphatunk a méhűr felszínéről, de számos esetben szükség van a direkt megtekintésre is ahhoz, hogy meg lehessen mondani egy betegség eredetét.

    Hirdetés

    Sőt, nem csak diagnosztikai, hanem terápiás is lehet a hiszteroszkópia, hiszen a beavatkozás során a talált elváltozást akár el is lehet távolítani, vagy történhet szövettani mintavétel is.

    Mikor van szükség erre a beavatkozásra?

    A meddőség okai


    Meddőségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés egy év időtartam alatt. A párok körülbelül 15-20 százaléka meddő, azonban orvosi segítséggel jelentős sikereket lehet elérni.
    A női meddőség 

    Leginkább két nagy csoportra oszthatók azok a betegek, akiknél a hiszteroszkópia végzése javasolt. Egyik csoportba tartoznak a meddőségi problémával küzdő nők. Sajnos a meddőség egyre elterjedtebb betegség. Számtalan ok állhat a hátterében, sőt néha több ok is, ezért egyre inkább az a szemlélet uralkodik, hogy javasolt minden szempont alapján megvizsgálni a párt. Emiatt a meddőség kivizsgálásának egyre inkább része kezd lenni ez a vizsgálat.

    A méh belsejében lévő elváltozásokról, vagy a méh alaki elváltozásairól kapunk így információt. Fontos kiemelni, hogy méhtükrözés során láthatóak a petevezető szájadékai, de az  kürtök átjárhatóságáról ez a vizsgálat nem ad információt.

    A hiszteroszkópiát ki lehet egészíteni kürttükrözéssel (szalpingoszkópia), amikor egy nagyon vékony optikát bevezetnek a petevezetőkbe és megnézik a nyálkahártya állapotát, esetenként mikrosebészeti műtét is végeznek, de ez nem elterjed beavatkozás.

    "Rendszertelen a vérzésem, mi lehet a baj?"


    Gyermeket már nem szeretnék. A fogamzásgátlót szedem immár 3 éve. Most 21 nap után nem jelentkezett a vérzés. Nem tudom mitévő legyek, nem érzem úgy, hogy terhes lennék.
    Az orvos válaszol 

    A másik betegcsoportnál a panaszok vagy az elvégzett ultrahang vizsgálat veti fel a méhtükrözés szükségességét. Leggyakoribb panasz a visszatérő vérzészavar. Amennyiben a fractionált curettage (méhkaparás, egészségügyi küret) nem oldja meg a vérzészavart, úgy annak tisztázására hiszteroszkópiát javasolnak.

    Speciális eset, mikor a méhen belüli fogamzásgátló eszközt nem lehet valamilyen oknál fogva eltávolítani, ekkor is nagy segítséget nyújt a hiszteroszkópia. Ha az ultrahangvizsgálat gyanús képletet ír le, melynek eredete nem meghatározható, úgy célzott szövettani mintavételre is alkalmas a méhtükrözés.

    Lehetséges szövődmények


    A beavatkozás szövődményei viszonylag ritkák, de mégis előfordulhat méhperforáció, sérülés, erősebb vérzés, felszálló fertőzés. Amennyiben a műtétet követő napokon a vérzés nem múlik el, alhasi fájdalmat észlel hőemelkedéssel, esetleg lázzal, illetve bűzös folyás esetén keresse fel kezelőorvosát mihamarabb. Időben kezdett kezeléssel lehet a szövődményeket a legjobban kezelni.

    Hogyan zajlik a méhtükrözés?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Amennyiben megállapítást nyer, hogy hiszteroszkópia végzése szükséges, úgy altatóorvosi vizsgálat, laborvizsgálat a következő lépés.

    A műtétet (ha még van) akkor menstruáció után végzik, így elkerülhető, hogy esetleg terhesség alatt végezzék. Nem szabad még hiszteroszkópiát végezni hüvelyfertőzés fennálltakor vagy rosszindulatú daganat gyanúja esetén.

    Amennyiben nincs egyéb súlyos betegség, úgy un. egynapos sebészeti beavatkozás keretein belül elvégezhető a műtét. A műtét előtt 6 órával szabad utoljára enni. A hiszteroszkópiát műtőben, altatásban végzik.

    Létezik egy új eljárás, amihez nem szükséges altatás, ambulánsan végezhető. Ennek hátránya, hogy az esetleg látott elváltozást nem lehet eltávolítani, csak egy ismételt hiszteroszkópia során.

    A méh üregéről egy optika segítségével kapnak képet. Amennyiben gyanús elváltozást, polipot, felszínesen elhelyezkedő miomát találnak azok eltávolíthatók, és szövettani vizsgálatra küldhetők. Amennyiben szövődmény nem lépett fel, úgy a műtét napján a beteget otthonába bocsátják.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerző: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

    Legutóbb frissült: 2017.10.22 05:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ételek, melyek csökkentik a menstruációs görcsöket

    Minden nő életében van olyan szakasz, mikor nehezebben éli meg a menstruációval járó tüneteket. Vannak, akiknél ez enyhébb lefolyású, míg mások ezeket a tüneteket nagyon hevesen élik meg, főként érzelmileg, és ez gyakran gátolhatja is őket a mindennapi tevékenységeikben.

    Fehér, barna, zöld, véres - A hüvelyi folyásokról

    A hölgyek számára bizonyára jól ismert jelenség a hüvelyi váladékozás: a fehérneműn nyomot hagyó, kóros esetekben egyéb tünetekkel társuló, és változatos színű folyadék megjelenésére gyakorlatilag bárki számíthat.

    A mióma diagnosztizálása

    A méh simaizomzatából kiinduló jóindulatú daganat, a mióma az egyik leggyakoribb elváltozás a reproduktív korban levő nők körében. Hogyan állítható fel a diagnózis?

    HPV-vakcina: a teljes átoltottság a cél

    Az elmúlt három évben több mint százezer család igényelte a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást - mondta az InfoRádiónak Szőnyi György, a G1 Intézet orvosigazgatója.

    Mi az oka a ritkább menstruációnak?

    Amennyiben 35 napnál ritkább a menzesz, menstruációs probléma vagy endokrin betegség állhat a háttérben. Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati központ szülész-nőgyógyásza mondja el a legfontosabbakat.

    Az ösztrogéndominancia jelei és gyakori következményei

    Kínzó fejfájás, vizesedés, szédülés, menstruációs problémák, ingerlékenység - szerteágazó tünetek, és látszólag semmi közük egymáshoz, ám a hormonális egyensúly felborulását jelezhetik. Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság, és a közhiedelemmel ellentétben nem csak a menopauza tájékán jelentkezik. Dr. Lőrincz Ildikó, nőgyógyászt a probléma kezeléséről kérdeztük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.