• Méhtükrözés - Mikor szükséges, mik a kockázatai?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

    A méh üregének belső felszínét tekintik meg méhtükrözés (hiszteroszkópia) során. Erre a vizsgálatra egyre gyakrabban kerül sor, egyrészt mert egyre egyszerűbben végezhető el ez a műtét, másrészt mert nő az igény is erre a beavatkozásra.

    Ultrahangvizsgálattal is képet kaphatunk a méhűr felszínéről, de számos esetben szükség van a direkt megtekintésre is ahhoz, hogy meg lehessen mondani egy betegség eredetét.

    Hirdetés

    Sőt, nem csak diagnosztikai, hanem terápiás is lehet a hiszteroszkópia, hiszen a beavatkozás során a talált elváltozást akár el is lehet távolítani, vagy történhet szövettani mintavétel is.

    Mikor van szükség erre a beavatkozásra?

    A meddőség okai


    Meddőségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátlást nem alkalmazva, rendszeres szexuális élet mellett sem következik be a teherbeesés egy év időtartam alatt. A párok körülbelül 15-20 százaléka meddő, azonban orvosi segítséggel jelentős sikereket lehet elérni.
    A női meddőség 

    Leginkább két nagy csoportra oszthatók azok a betegek, akiknél a hiszteroszkópia végzése javasolt. Egyik csoportba tartoznak a meddőségi problémával küzdő nők. Sajnos a meddőség egyre elterjedtebb betegség. Számtalan ok állhat a hátterében, sőt néha több ok is, ezért egyre inkább az a szemlélet uralkodik, hogy javasolt minden szempont alapján megvizsgálni a párt. Emiatt a meddőség kivizsgálásának egyre inkább része kezd lenni ez a vizsgálat.

    A méh belsejében lévő elváltozásokról, vagy a méh alaki elváltozásairól kapunk így információt. Fontos kiemelni, hogy méhtükrözés során láthatóak a petevezető szájadékai, de az  kürtök átjárhatóságáról ez a vizsgálat nem ad információt.

    A hiszteroszkópiát ki lehet egészíteni kürttükrözéssel (szalpingoszkópia), amikor egy nagyon vékony optikát bevezetnek a petevezetőkbe és megnézik a nyálkahártya állapotát, esetenként mikrosebészeti műtét is végeznek, de ez nem elterjed beavatkozás.

    "Rendszertelen a vérzésem, mi lehet a baj?"


    Gyermeket már nem szeretnék. A fogamzásgátlót szedem immár 3 éve. Most 21 nap után nem jelentkezett a vérzés. Nem tudom mitévő legyek, nem érzem úgy, hogy terhes lennék.
    Az orvos válaszol 

    A másik betegcsoportnál a panaszok vagy az elvégzett ultrahang vizsgálat veti fel a méhtükrözés szükségességét. Leggyakoribb panasz a visszatérő vérzészavar. Amennyiben a fractionált curettage (méhkaparás, egészségügyi küret) nem oldja meg a vérzészavart, úgy annak tisztázására hiszteroszkópiát javasolnak.

    Speciális eset, mikor a méhen belüli fogamzásgátló eszközt nem lehet valamilyen oknál fogva eltávolítani, ekkor is nagy segítséget nyújt a hiszteroszkópia. Ha az ultrahangvizsgálat gyanús képletet ír le, melynek eredete nem meghatározható, úgy célzott szövettani mintavételre is alkalmas a méhtükrözés.

    Lehetséges szövődmények


    A beavatkozás szövődményei viszonylag ritkák, de mégis előfordulhat méhperforáció, sérülés, erősebb vérzés, felszálló fertőzés. Amennyiben a műtétet követő napokon a vérzés nem múlik el, alhasi fájdalmat észlel hőemelkedéssel, esetleg lázzal, illetve bűzös folyás esetén keresse fel kezelőorvosát mihamarabb. Időben kezdett kezeléssel lehet a szövődményeket a legjobban kezelni.

    Hogyan zajlik a méhtükrözés?

    Amennyiben megállapítást nyer, hogy hiszteroszkópia végzése szükséges, úgy altatóorvosi vizsgálat, laborvizsgálat a következő lépés.

    A műtétet (ha még van) akkor menstruáció után végzik, így elkerülhető, hogy esetleg terhesség alatt végezzék. Nem szabad még hiszteroszkópiát végezni hüvelyfertőzés fennálltakor vagy rosszindulatú daganat gyanúja esetén.

    Amennyiben nincs egyéb súlyos betegség, úgy un. egynapos sebészeti beavatkozás keretein belül elvégezhető a műtét. A műtét előtt 6 órával szabad utoljára enni. A hiszteroszkópiát műtőben, altatásban végzik.

    Létezik egy új eljárás, amihez nem szükséges altatás, ambulánsan végezhető. Ennek hátránya, hogy az esetleg látott elváltozást nem lehet eltávolítani, csak egy ismételt hiszteroszkópia során.

    A méh üregéről egy optika segítségével kapnak képet. Amennyiben gyanús elváltozást, polipot, felszínesen elhelyezkedő miomát találnak azok eltávolíthatók, és szövettani vizsgálatra küldhetők. Amennyiben szövődmény nem lépett fel, úgy a műtét napján a beteget otthonába bocsátják.

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerző: Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász szakorvos

    Módosítva: 2017.10.22 05:21, Megjelenés: 2017.10.22 05:21
   • Cikkajánló

    Szájbetegség

    Szájbetegség

    Dr. Lajtos Melinda

    A szájüregi gyulladások hátterében sokszor más megbetegedés is állhat.

    Merevedési probléma

    Merevedési probléma

    Szponzorált tartalom

    A prosztata gyulladásos betegsége is állhat a probléma hátterében.(x)

    Több száz életet menthet meg évente a HPV elleni vakcina hazánkban

    Évente 4-500 nő és mintegy ugyanennyi férfi haláláért felelnek a humán papillomavírus (HPV) okozta megbetegedések Magyarországon. A fertőzés védőoltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal megelőzhető. A magyar szülők még pontosan két hétig, 2020. szeptember 16-ig igényelhetik az államilag támogatott, ingyenes védőoltást hetedikes lányaik számára.

    Hogyan táplálkozzunk PCOS esetén?

    A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy olyan betegség, ami hormonális egyensúlyzavarokat és anyagcsere-problémákat idéz elő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.