• A vérszegénység típusai és a háttérben álló okok

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Az anaemia, vagyis a vérszegénység a vörösvértestek számának és a vörösvértestek mennyiségét jelző paraméterek (pl. hemoglobin, hematokrit) szintjének csökkenését jelenti. Fontos tudni, hogy a vérszegénység nem betegség, hanem mindig egy tünet, melynek kiváltó okát a panaszok jelentkezésekor ki kell vizsgálni. Milyen típusai léteznek?

    Az anaemiák csoportosítása szerteágazó, sokszor átfedik egymást az egyes típusok. Felosztásuk alapvetően a kialakulás oka alapján történhet, de emellett a vérképben látható változások (MCV- és MCH-értékek) szerint, illetve a háttérben fellelhető hiánybetegségek alapján is elkülöníthetjük a vérszegénység egyes változatait.

    Bővebben A vérszegénység jelei

    A háttérben álló betegségek és állapotok szerinti felosztás

    1. A vérképzés zavara miatt kialakuló anaemia

    Ebben az esetben elégtelen mennyiségű vagy hibás szerkezetű vörösvértestek (vvt) képződnek, amely azt eredményezi, hogy nem elegendő a kínálat a szervezet számára.

    Hirdetés

    Vérképzési zavarok, melyek vérszegénységet okozhatnak:

    • csontvelői vagy a vörösvértest-képzésben szereplő eritropoietikus őssejt defektus (csontvelői betegségek, pl.: aplasztikus anaemia, mieloproliferatív betegség)
    • a vörösvértest DNS-képződésének zavara (B12-vitamin- vagy folsavhiány következtében kialakuló megaloblasztos anaemia)
    • a vörösvértest hemoglobin előállításának zavara, mely a vér oxigén transzportjáért felelős (pl. vashiány esetén elégtelen hemoglobin szintézis)
    • vörösvértest termelésben szereplő hormon, az eritropoietin (EPO) hiánya (vesebetegségben esetleg daganatos betegségben fordul elő)

    2. Fokozott vörösvértest-lebomlásból fakadó vérszegénység

    • a vörösvértest alaki vagy összetételi hibája miatt (pl.: enzimdefektus, a vörösvértest fali membránjának eltéréseit okozó, öröklődő ritka betegségek, thalassemia)
    • vörösvértesten kívüli okok (pl. immunológiai eltérések, autoimmun anaemiák, gyógyszerhatás, fertőzések, vegyszerek, fizikai vagy kémiai ártalmak, anyagcsere betegségek)

    3. Vérvesztés következtében kialakuló vérszegénység

    • vérzések, akut vagy krónikus vérezgetés (pl.: baleset, műtét, daganat érbetörése, májbetegség, nyelőcsővérzés, de akár az aranyér tartós fennállása is ide sorolható)

    4. A vörösvértestek eloszlási zavara a lépet érintő betegség miatt

    Az anaemiák csoportosítása a vérkép alapján

    Az anaemiákat a klinikumban az egyén vérképében kimutatható MCV (átlagos vörösvértest térfogat) és MCH (átlagos vörösvértest hemoglobin tartalma) értékei alapján osztjuk fel.

    1. Hypochrom microcyter anaemia (ha a beteg MCV és MCH értékei alacsonyak)

    Ide tartoznak a következők:

    2. Normochrom normocyter anaemia (a vérképben látható MCV és MCH érték a normál tartományban van)

    Ide sorolható:

    • vérzés okozta anaemia
    • immunfolyamat vagy más betegség okozta hemolitikus anaemia
    • vesebetegség okozta anaemia
    • aplasztikus anaemia (csontvelői betegség)

    3. Hyperchrom macrocyter anaemia (emelkedett MCH- és MCV-értékek figyelhetők meg)

    Ide tartozik:

    • megaloblasztos anaemia (B12-vitamin- vagy folsavhiány okán, amely lehet csökkent bevitel, elégtelen felszívódás vagy növekvő szükséglet miatt, másodlagosan májbetegség, alkoholizmus, vérzés utáni állapot is okozhatja)

    Hiánybetegségek és a vérszegénység

    A kiváltó okok szerinti, valamint a vérképből kimutatható eredmények alapján meghatározott csoportosítás mellett - gyakorisága miatt - a különféle hiánybetegségek okozta vérszegénységtípusokat is meg szokták különböztetni.

    A hiány-anaemiák típusai:

    • Vashiány (hátterében számos ok állhat, pl. elégtelen vasbevitel, fokozott vasszükséglet, másodlagos vashiány, vastranszportzavar).
    • Vitaminhiány (leginkább a folsav, a B12-, B6- és C-vitamin hiánya okozza). Ezen belül a B12-vitamin és folsav hiányának is rengeteg kiváltó oka, alapbetegsége van).
    • Eritropoietin (EPO) hiány (oka lehet vesebetegség vagy daganat).
    • Egyéb hormon hiánya (pl. pajzsmirigyhormon, androgén hormonok).
    • Fehérje- vagy aminosavhiány.
    • Kombinált okkal rendelkező anaemiák (pl. krónikus vese- vagy májbetegség esetén, és más idült betegségeket kísérő anaemiák, melyekben összetett a vérszegénység oka).
    • Terhességgel járó vérszegénység, amely lehet a várandósság természetes velejárója és kóros állapot is.

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2020.02.12 11:06, Megjelenés: 2017.11.19 17:25
   • Cikkajánló

    Üzemorvosi vizsgálat

    Üzemorvosi vizsgálat

    Balogh Mária, újságíró

    Miért szükséges a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat, és mit érdemes még tudni róla?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    Cs. K., fordító

    A szúnyogok és a szúnyogcsípés bosszantó, és ráadásul több betegséget is terjesztenek.

    A Fanconi-vérszegénység (Fanconi-anaemia) tünetei és kezelése

    A Fanconi-anaemia ritka, öröklődő betegség. Az anaemia a csontvelő működésének egyre fokozódó defektusából adódik, emiatt ugyanis a vér sejtes összetevői (vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék) az átlagosnál kisebb számban vannak jelen, vagy hiányozhatnak is.

    A vas szerepe szervezetünkben - Mely ételeink tartalmazzák?

    A vas emberi (és állati) szervezetben betöltött élettani hatása felbecsülhetetlen értékű. Mely táplálékaink tartalmazzák legnagyobb mennyiségben ezt a mikroelemet?

    A sápadtság lehetséges okai

    A sápadtság kialakulhat lassan, fokozatosan, de bizonyos esetekben az egészséges arcpír igen rövid időn belül ijesztően halovánnyá is válhat. Beszélhetünk krónikus, illetve akut formáról. Összegyűjtöttük, hogy milyen betegségekre, egészségügyi elváltozásokra utalhat a sápadtság.

    A vérszegénység (anaemia) tünetei

    A vérszegénység általában lassan, lappangva alakul ki, és nem okoz nagyon súlyos tüneteket, okai és következményei viszont lehetnek súlyosak. Vannak megbízható jelek, melyek alapján felmerülhet a vérszegénység gyanúja.

    Nyirokcsomó biopszia

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében.

    A nyirokérgyulladás okai, tünetei és kezelése

    A nyirokérgyulladás (lymphangitis, limphangitis) a nyirokerek gyulladása, mely elsősorban fertőzéses eredetű, jellemzően baktérium okozta fertőzés következtében alakul ki. A nyirokerek a nyirokrendszer részét képezik, szervek melletti nyirokcsomókból vagy nyirokszövetből, illetve bizonyos szervekből közvetlen vezetik el a nyirokfolyadékot a vérerek felé. Egyrészt az esetleges kórokozók, daganatsejtek áramlanak bennük, de elsősorban a nyiroksejtek (pl. limfocita fehérvérsejtek) áramlását biztosítják, melyeknek kiemelkedő szerepük van az immunvédekezésben.

    Vérszegénység gyermekkorban

    A gyermek vizsgálatakor a bőr, a látható nyálkahártyák sápadtak, a fül, a tenyér, talp, a köröm alatti rész fehérebb. Némely esetben szaporább szívverés és szívzörej is hallható.

    Vérszegénység: Tünetek és kezelés

    Sápadtság, fáradtság, csökkenő teljesítmény: a tünetek mögött vérszegénység is állhat. Vérszegénységről akkor beszélünk, ha a vörösvértestek vagy a vérfesték mennyisége kevesebb az optimális értéknél.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.