• A vérszegénység típusai és a háttérben álló okok

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Az anaemia, vagyis a vérszegénység a vörösvértestek számának és a vörösvértestek mennyiségét jelző paraméterek (pl. hemoglobin, hematokrit) szintjének csökkenését jelenti. Fontos tudni, hogy a vérszegénység nem betegség, hanem mindig egy tünet, melynek kiváltó okát a panaszok jelentkezésekor ki kell vizsgálni. Milyen típusai léteznek?

    Az anaemiák csoportosítása szerteágazó, sokszor átfedik egymást az egyes típusok. Felosztásuk alapvetően a kialakulás oka alapján történhet, de emellett a vérképben látható változások (MCV és MCH értékek) szerint, illetve a háttérben fellelhető hiánybetegségek alapján is elkülöníthetjük a vérszegénység egyes változatait.

    Bővebben A vérszegénység jelei

    A háttérben álló betegségek és állapotok szerinti felosztás

    1. A vérképzés zavara miatt kialakuló anaemia

    Ebben az esetben elégtelen mennyiségű vagy hibás szerkezetű vörösvértestek (vvt) képződnek, amely azt eredményezi, hogy nem elegendő a kínálat a szervezet számára.

    Hirdetés

    Vérképzési zavarok, melyek vérszegénységet okozhatnak:

    • csontvelői vagy a vörösvértest-képzésben szereplő eritropoietikus őssejt defektus (csontvelői betegségek, pl.: aplasztikus anaemia, mieloproliferatív betegség)
    • a vörösvértest DNS-képződésének zavara (B12- vagy folsavhiány következtében kialakuló megaloblasztos anaemia)
    • a vörösvértest hemoglobin előállításának zavara, mely a vér oxigén transzportjáért felelős (pl. vashiány esetén elégtelen hemoglobin szintézis)
    • vörösvértest termelésben szereplő hormon, az eritropoietin (EPO) hiánya (vesebetegségben esetleg daganatos betegségben fordul elő)

    2. Fokozott vörösvértest-lebomlásból fakadó vérszegénység

    • a vörösvértest alaki vagy összetételi hibája miatt (pl.: enzimdefektus, a vörösvértest fali membránjának eltéréseit okozó, öröklődő ritka betegségek, thalassemia)
    • vörösvértesten kívüli okok (pl. immunológiai eltérések, autoimmun anaemiák, gyógyszerhatás, fertőzések, vegyszerek, fizikai vagy kémiai ártalmak, anyagcsere betegségek)

    3. Vérvesztés következtében kialakuló vérszegénység

    • vérzések, akut vagy krónikus vérezgetés (pl.: baleset, műtét, daganat érbetörése, májbetegség, nyelőcsővérzés, de akár az aranyér tartós fennállása is ide sorolható)

    4. A vörösvértestek eloszlási zavara a lépet érintő betegség miatt

    Az anaemiák csoportosítása a vérkép alapján

    Az anaemiákat a klinikumban az egyén vérképében kimutatható MCV (átlagos vörösvértest térfogat) és MCH (átlagos vörösvértest hemoglobin tartalma) értékei alapján osztjuk fel.

    1. Hypochrom microcyter anaemia (ha a beteg MCV és MCH értékei alacsonyak)

    Ide tartoznak a következők:

    2. Normochrom normocyter anaemia (a vérképben látható MCV és MCH érték a normál tartományban van)

    Ide sorolható:

    • vérzés okozta anaemia
    • immunfolyamat vagy más betegség okozta hemolitikus anaemia
    • vesebetegség okozta anaemia
    • aplasztikus anaemia (csontvelői betegség)

    3. Hyperchrom macrocyter anaemia (emelkedett MCH és MCV értékek figyelhetők meg)

    Ide tartozik:

    • megaloblasztos anaemia (B12-vitamin vagy folsavhiány okán, amely lehet csökkent bevitel, elégtelen felszívódás vagy növekvő szükséglet miatt, másodlagosan májbetegség, alkoholizmus, vérzés utáni állapot is okozhatja)

    Hiánybetegségek és a vérszegénység

    A kiváltó okok szerinti, valamint a vérképből kimutatható eredmények alapján meghatározott csoportosítás mellett - gyakorisága miatt - a különféle hiánybetegségek okozta vérszegénység típusokat is meg szokták különböztetni.

    A hiány-anaemiák típusai:

    • Vashiány (hátterében számos ok állhat, pl. elégtelen vasbevitel, fokozott vas szükséglet, másodlagos vashiány, vas transzport zavar).
    • Vitaminhiány (leginkább a folsav, a B12-, B6- és C-vitamin hiánya okozza). Ezen belül a B12- és folsav hiányának is rengeteg kiváltó oka, alapbetegsége van).
    • Eritropoietin (EPO) hiány (oka lehet vesebetegség vagy daganat).
    • Egyéb hormon hiánya (pl. pajzsmirigy hormon, androgén hormonok).
    • Fehérje- vagy aminosav hiány.
    • Kombinált okkal rendelkező anaemiák (pl. krónikus vese vagy májbetegség esetén, és más idült betegségeket kísérő anaemiák, melyekben összetett a vérszegénység oka).
    • Terhességgel járó vérszegénység, amely lehet a várandósság természetes velejárója és kóros állapot is.

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2019.02.10 17:03, Megjelenés: 2017.11.19 17:25
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    C-vitamin

    C-vitamin

    B. M., szakfordító

    Miért fontos és miben fordul elő? A C-vitamin szerepe és forrásai.

    Májbetegségek

    Májbetegségek

    Dr. Vitális Zsuzsann

    Mi a máj feladata? Milyen tünetei lehetnek, ha megbetegszik?

    A vérszegénység (anaemia) tünetei

    A vérszegénység általában lassan, lappangva alakul ki, és nem okoz nagyon súlyos tüneteket, okai és következményei viszont lehetnek súlyosak. Vannak megbízható jelek, melyek alapján felmerülhet a vérszegénység gyanúja.

    Hiánybetegségek és tüneteik

    Hiánybetegségek akkor alakulhatnak ki, ha a szervezet kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jut, mint amennyire szüksége van. Egészséges életmód mellett ennek veszélye csekély, ám mai rohanó és stresszes világunkban bárkivel előfordulhat, hogy túlhajszolja magát, kimerül, és szervezete tartalékai nem elegendőek a vitaminigény fedezésére. Milyen tünetekkel járnak a hiánybetegségek, és mikor van szükség vitaminpótlásra?

    Mit kell tudni a táplálásterápiákról?

    Amíg a táplálkozás egy egészséges embernél általában tudatos, belső indíttatás által vezérelt (például éhség), élvezettel teli cselekedet, addig a táplálás legtöbb esetben egy passzív, kívülről irányított folyamat valamilyen betegségben szenvedő ember számára.

    A vas szerepe szervezetünkben - Mely ételeink tartalmazzák?

    A vas emberi (és más állati) szervezetben betöltött élettani hatása felbecsülhetetlen értékű. Mely táplálékaink tartalmazzák legnagyobb mennyiségben ezt a mikroelemet?

    A sápadtság lehetséges okai

    A sápadtság kialakulhat lassan, fokozatosan, de bizonyos esetekben az egészséges arcpír igen rövid időn belül ijesztően halovánnyá is válhat. Beszélhetünk krónikus, illetve akut formáról. Összegyűjtöttük, hogy milyen betegségekre, egészségügyi elváltozásokra utalhat a sápadtság.

    A Fanconi-vérszegénység (Fanconi-anaemia) tünetei és kezelése

    A Fanconi-anaemia ritka, öröklődő betegség. Az anaemia a csontvelő működésének egyre fokozódó defektusából adódik, emiatt ugyanis a vér sejtes összetevői (vörösvértestek, fehérvérsejtek és vérlemezkék) az átlagosnál kisebb számban vannak jelen, vagy hiányozhatnak is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA