Koraszülés téma

A koraszülésnek számos oka lehet, melyek többségét meg lehetne előzni

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró

A kismamák egyik legnagyobb félelme, hogy babájukat idő előtt hozzák a világra, miközben jól tudják: kilenc hónapon át a számára legkellemesebb helyen, azaz az anya méhében kellene fejlődnie a magzatnak.

Ikerterhesség - Milyen veszélyeket rejt az anyára nézve?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Az ikerterhesség veszélyeztetett állapot, mivel az ember szervezete alapvetően egyszerre egy gyermek kihordására alkalmas, így a többes terhesség komoly megterhelést jelent az anyára és a magzatokra nézve.

A koraszülés növeli az asztma veszélyét

Tüdőközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász

A 37. hét előtt született gyermekeknél nagyobb eséllyel alakul ki a későbbi életkorban asztma, nehézlégzés. A PLoS Medicine folyóiratban közölt kutatás az asztma kezdeti tüneteinek felismerésére is felhívja az érintett szülök figyelmét.

A koraszülött gyerekekről

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász

A koraszülött babák éretlenségükből adódóan a külvilághoz nehezebben alkalmazkodnak, amely aztán több betegség kialakulásának a veszélyével járhat. Figyelem! A megelőzésnek már a terhesség előtt el kell kezdődnie!

A gesztációs diabétesz és tünetei

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

A gesztációs diabétesz (terhességi cukorbetegség) a cukorbetegségnek azon formája, amelyet első ízben a terhesség alatt ismernek fel. Magyarországon a terhességek 3-5 százalékában tapasztalható a terhességi cukorbetegség enyhébb vagy súlyosabb formája.

Miért születnek az ikrek gyakran koraszülöttként?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya

Sok ikerterhesség problémamentesen zajlik. Ám tudnunk kell, hogy valamivel nagyobb a komplikációk és sajátos problémák kialakulásának kockázata, ha egy kismama egyszerre több gyermekkel várandós. Így például a koraszülés valószínűsége sokkal nagyobb ikerterhesség esetén. De mi lehet annak az oka, hogy az ikrek gyakran jönnek koraszülöttként a világra?

Visszaestek a koraszülések a világjárvány alatt?

Index

Nemzetközi kutatás igyekszik kideríteni, mi okozhatta a koraszülések számának drasztikus visszaesését 2020-ban. Az összefogásban Magyarországot a Melletted a helyem Egyesület és dr. Szabó Miklós PhD med. Habil egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Neonatológiai Tanszéki Csoport vezetője képviseli.

COVID-19-vírusfertőzött kismamánál hajtottak végre császármetszést Magyarországon

Semmelweis Egyetem

A várandósság 31. hetében, 1450 grammos súllyal, császármetszéssel jött világra az a kisbaba, akinek édesanyjánál nem sokkal a szülés előtt COVID-19-fertőzést diagnosztizáltak.

Többes terhesség és fogamzóképességet növelő gyógyszerek

WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Az injekcióban bejuttatott fogamzóképességet növelő gyógyszerek növelik a többes terhességek kockázatát. Igaz, hogy a szájon át szedhető gyógyszerek alkalmazását követően is nőhet a többes terhesség kockázata, de sokkal ritkábban fordul elő.

Zenével segítik a koraszülöttek agyának fejlődését

MTI

Újszülöttek számára írt zenével serkentik a koraszülöttek agyának fejlődését svájci kutatók, akik az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban bemutatták, hogy jobban fejlődnek az ilyen zenét hallgató koraszülöttek neurális hálózatai, különösen az a hálózat, amely az érzékelésben és észlelésben játszik szerepet.