A gerincferdülés (scoliosis) tünetei és kezelése

szerző: Dr. Horváth Balázs, általános orvos - WEBBeteg
frissítve:

A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz.

A gerincferdülés kiváltó oka, az esetek 85 százalékában ismeretlen (idiopátiás gerincferdülés). A további 15 százalékban a kiváltó ok lehet fejlődési rendellenesség, anyagcserezavar, izomsorvadás. Az ismeretlen eredetű scoliosis jellemzően gyermekkorban, 10-12 éves kor között jelentkezik.

Gerincferdülés: lány gerinc anatómiai ábra

A gerincferdülés lányoknál gyakoribb

Lányoknál kétszer gyakoribb, gyakorisága eléri a 15 százalékot. Az esetek 90 százalékában a háti-ágyéki gerinc átmenetnél alakul ki. Ez a fajta gerincferdülés feltehetően tartási rendellenesség miatt jön létre, melynek oka a gyenge hátizomzat.

Akkor alakulhat ki, ha a serdülőkori növekedés során a mozgásszegény életmód következtében, az izomzat fejlődése nem tart lépést a csontok, csigolyák növekedésével.

A gerincferdülés tünetei

A gerincferdülés tünetei a következők: az egyik oldali váll, illetve csípő magasabban helyezkedik el, sánta járás, hátfájdalom, csökken a fizikai terhelhetőség.

A fenti tünetek mellett az évek során szövődmények is kialakulhatnak. Az ízületek egyenetlen terhelése miatt térd-, illetve csípőízületi porckopás (arthrosis) jöhet létre. Súlyos fokú gerincferdülés esetén a légzőmozgások akadályozottsága miatt légzési elégtelenség, valamint másodlagos szívbetegség alakulhat ki.

A gerincferdülés kezelésében a legfontosabb elem a korai felismerés. Ebben a szülők, védőnők, pedagógusok mellett legfontosabb szerepe a gyermek-, illetve iskolaorvosnak van.

A gerincoszlop felépítése és működése

A gerincoszlop bonyolult felépítésű szerv, a csontváz központi része, a nyak és a törzs vázát képezi. Feladata a testtartás biztosítása, a nagy kiterjedésű mozgások koordinálása. Emellett rugalmasságának köszönhetően tompítja a járáskor keletkező rezgéseket az agy felé.
A gerincoszlop 33-35 csigolyából áll, melyek egymáshoz ízületekkel és porckorongokkal kapcsolódnak. Felülről lefelé haladva megkülönböztetünk 7 nyakcsigolyát, 12 hátcsigolyát, 5 ágyékcsigolyát, 5 keresztcsonti csigolyát (melyek keresztcsonttá csontosodnak össze), és 4-6 csökevényes farokcsigolyát, melyek közül az utolsó kettő vagy három teljesen összecsontosodik.
Egészséges egyénben a gerincoszlop szemből nézve egyenes, oldalirányból nézve pedig a háti szakaszon egy hátrafelé domború görbület (kyphosis), az ágyéki területen pedig előre felé domború görbületet (lordosis) észlelhető.

Az előírásoknak megfelelően, rendszeresen végzett szűrővizsgálatokkal a beteg gyerekek korán kiszűrhetők, ezzel megelőzhetjük a fent részletezett súlyos szövődmények kialakulását.

A gerincferdülés kezelése - gyógytorna, fűző, műtét

A gerincferdülés kezelési stratégiája a görbület mértékétől függ. A ferdülés mértékét fokokban fejezi ki a szaknyelv. 20 foknál kisebb görbület esetén elegendő a gyógytorna, a mozgásterápia. A gyógytorna célja a hátizomzat erősítése, melyet gyógytornászok, ortopéd szakorvosok oktatnak, arra kialakított speciális intézményekben.

A gyógytorna fogalakozás hetente 2-3 alkalommal szükséges, de emellett otthon is elengedhetetlen a napi rendszerességgel végzett mozgás. A torna kiegészítésére leginkább az úszás ajánlott. Kerülni kell azonban az ízületeket megterhelő sportok űzését (futás). Napjainkban már teljesen elavult az a nézet, mely szerint a scoliosisos gyermeket az iskolai torna végzése alól fel kell menteni. A testnevelő tanárok mérlegelni tudják, hogy milyen gyakorlatokat nem ajánlott az érintett gyerekeknek végezniük.

20-25 fok közötti görbület esetén fűző (korzett) viselése lehet indokolt. A fűző viselésével kapcsolatosan még napjainkban is sok az indokolatlan félelem. Pedig manapság már minden igényt kielégítő, higiénikus és esztétikai szempontból is elsőrendű fűzők állnak rendelkezésre. A fűzők mindig egyénre szabottan készülnek. A megfelelően kialakított fűző egyrészt elősegíti a tartás passzív javulását, továbbá olyan apró mozgásokat idéz elő, melyek a gerinc körüli hátizomzatot erősítik.

45 fokot elérő görbület esetén a műtét elkerülhetetlen. A műtét lényege a csigolyák közötti ízületek elmerevítése oly módon, hogy a görbület mérséklődjék.

Gyógytorna A Schroth-módszer

Dr. Horváth Balázs, általános orvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Horváth Balázs, általános orvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita reumatológus, Dr. Siró Péter, neurológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Juhász Csaba, ortopédus, traumatológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.