Hanyagtartás és a gyermekkori gerincferdülés megelőzése

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász frissítve: 2022.10.21.

A hanyagtartás a hibás testtartás és a mozgáshiány következtében alakulhat ki. Magában a gerincoszlopban eleinte nem mutatható ki elváltozás, de hosszú távon a nem egyenletes terhelés hatására károsodnak a csigolyák. A tartási rendellenességek és a gyenge hátizomzat gerincferdülés (scoliosis) kialakulásához vezethet.

Hanyagtartás alatt a gerinc élettani görbületeinek csigolyaszerkezeti eltérés nélküli megváltozását értjük. Hanyagtartásról beszélünk, ha a csigolyákban nincs szerkezeti eltérés, azaz a tartási deformitás elsősorban a hát-, illetve törzsizomzat gyengeségével függ össze, és az izmok erősödése nem tud lépést tartani a gerinc görbületeinek alakulásával.

A hanyagtartás jellemzője, hogy aktív izomerővel, rendszeres tornagyakorlatokkal korrigálható. A rendszeres torna, sportolás, az egészséges életmód a megelőzés miatt rendkívül fontos. Elhanyagolt esetben végleges alakváltozás, gerincdeformitás jön létre, ami már aktív izommunkával nem korrigálható.

Matthias-féle tartáspróba: a helytelen testtartás felismerése

A gyermek álló helyzetben, behunyt szemmel előre emeli a karját, és fél percig ebben a helyzetben marad.

  • Ha ez idő alatt a gyermek végig tudja tartani a testhelyzetet és nem dől ki, az azt jelzi, hogy a hát-, a has- és a nyak izmai kellően fejlettek.
  • Ha a felsőtest hátrabillen, a vállak előreesnek és a medence is előrebillen, az a hanyagtartás jele (elsőfokú tartásgyengeség).
  • Súlyos esetben a gyermek már a kiindulási pozíciót sem tudja felvenni (másodfokú tartásgyengeség).

Ön tudta?

A helyes testtartás és az iskolatáska

A gondosan kiválasztott iskolatáska segíthet a gerincferdülés kialakulásának megelőzésében!

Tipp Az egészséges iskolatáska

Megelőzhető a gerincferdülés?

A legtöbb esetben a gerincferdülés kiváltó oka ismeretlen, így nincs olyan módszer, amellyel biztosan hatékonyan megelőzhető lenne a gerincoszlop deformitásának kialakulása.

Azonban, mint a gerincferdülésről írott korábbi cikkünkben is részleteztük, az esetek egy részében a gerincferdülés kialakulásának oka a hanyagtartás, és a nem kellően erős gerinckörnyéki és hátizomzat.

Ezekben az esetekben nyilvánvalóan a megelőzés lehetőségét a megfelelő erősítő torna, speciális gyakorlatok és a rendszeres testmozgás jelentheti. Ily módon nem csak a gerincferdülés kialakulása, de a már kialakult scoliosis súlyosbodása és kedvezőtlen alakulása is megelőzhető.

Minél hamarabb megállapítják a gerincferdülést vagy a hanyagtartást, annál nagyobb eséllyel gyógyítható, és annál kevesebb kellemetlenséggel és költséggel jár a terápia. Ha a betegséget időben felismerik, rendszerint elkerülhető az operáció.

Tipp Erősítő gyakorlatok az egyenes testtartáshoz

A gyermekkori gerincferdülés

A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz. Lányoknál kétszer olyan gyakran fordul elő, mint a fiúknál, nők esetében gyakorisága eléri a 15 százalékot. A gyermekkori gerincferdülésről

Hogyan ellenőrizheti a szülő gyermekének gerincét?

Szülőként érdemes otthon, havonta ellenőrizni a gyermekünk járását, testtartását. Lépésről lépésre vizsgáljuk át a gyermek hátát, így könnyen észrevehetjük a kisebb eltéréseket is:

  • A gyermek hajoljon előre, a szülő pedig húzza végig a kezét a gyermek gerincén: észlel-e, lát-e, tapint-e bármilyen elváltozást?
  • Amikor a gyermek előrehajol vagy amikor álló helyzetben van, kiemelkedik-e jobban a hát síkjából az egyik lapocka, mint a másik?
  • Álló helyzetben a vállak egyformán, egy magasságban állnak-e?
  • Figyelmeztető jelként vegyük figyelembe, ha a derék, csípő és kar által határolt ív (törzs-kar háromszög) kifejezettebb, nagyobb az egyik oldalon.

Gerincoszlop ellenőrzése tapintással

Vegyük komolyan, ha gyermekünk hátfájásra panaszkodik vagy hanyagtartást vélünk felfedezni nála, esetleg életmódja (sokat tanul ülve, sokat tévézik, nem mozog eleget) ad okot az aggodalomra. Természetesen a családban előforduló gerincferdüléses eseteket se hagyjuk figyelmen kívül, s tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy gyermekeinknél ne alakuljon ki gerincferdülés és hanyagtartás sem.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító
Lektorálta, aktualizálta: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A vizeletminta kiértékelése A vizeletminta kiértékelése

Mi is valójában a vizelet? Mit takarnak a laboreredményének?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

A gyermekkori gerincferdülés

A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz. A...

Gyógyítható-e a gerincferdülés?

A gerincferdülés a gerinc oldalirányú elhajlását jelenti, amelynek alapvetően két típusát különböztetjük meg.

A helyes testtartás jelentősége: a fájdalom elkerülhető

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, a gerinc- és mozgásszervi problémák túlnyomó része a helytelen testtartás következtében, az izomegyensúly...

Veleszületett ferdenyak

A ferdenyak vagy ahogy orvosi nyelven hívják congenitalis torticollis a csípőficam és dongaláb után a harmadik leggyakrabban előforduló születési...

A hanyagtartás - Típusok és kezelési lehetőségek

A rendszeres torna, sportolás, az egészséges életmód a gerincdeformitás megelőzése miatt rendkívül fontos. Különösen hasznos az úszás, a...

Gerincferdülés, lúdtalp és egyéb ortopédiai problémák

Vannak olyan ortopédiai rendellenességek, amelyek gyakrabban fordulnak elő gyermekkorban. Ezek egy része megelőzhető, illetve kialakulásuk esetén...

A gerincferdülés (scoliosis) tünetei és kezelése

A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz.

Mondd meg a foglalkozásod és megmondom, mi bajod - Az állómunka

Bizonyos foglalkozások erőteljesen hajlamosítanak egyes mozgásszervi problémákra, betegségekre. Sorozatunk második részében a különféle...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.