Hirdetés
   • A gerincferdülés terápiája orvosi gyógymasszázs kezeléssel

    WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr
    Szerző: WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr

    A scoliosis napjainkban még mindig elterjedt mozgásszervi rendellenesség, a genetikai okok mellett kialakulhat helytelen életviteli szokásokból és az ebből fakadó tartáshibákból adódóan. A rendszeres testmozgás, tornáztatás hiánya nagyfokú kockázatot jelent mindnyájunk számára. A gerincferdülés kialakulása többnyire az egyoldalúan leterhelt munkavégzés (pl. ülő vagy álló) következményeként számolható el.

    A gerincoszlop rendellenességei, mint a scoliosis is, megelőzhetők lennének

    A gerincoszlop öt fő szakaszból tevődik össze, mindegyiknek megvan a maga feladata, melyek együtt teszik stabillá gerincünket. Gerincoszlopunk harminchárom csigolyának nevezett csontból épül fel, ezek közül, ha valamelyik rendellenesen fejlődik ki, a helytelen testtartásból adódóan, akkor az megbonthatja gerincünk stabilitását és az egészséges gerincgörbületeket.

    A csigolya közti porckorongok a gerincoszlop hosszának körülbelül egynegyedét teszik ki. Ezek a korongok rugalmasak, és a nap folyamán összenyomódnak, ekképp este, amikor lefekszünk, néhány centiméterrel alacsonyabbak vagyunk, mint reggel, amikor felkelünk. A porckorongok sokféle mozgást tesznek lehetővé, a gerincoszlop pedig természetes rezgéscsillapítóként óvja a csigolyákat a fölösleges nyomástól.

    Hirdetés

    A gerinc formájának kialakulása

    A magzat gerincoszlopa egyetlen görbületet alkot a mellkasi és az ágyéki szakaszon. A többi görbület akkor alakul ki, amikor a csecsemő ülni, állni és járni kezd. A nyaki görbület kialakulása, akkor kezdődik meg, amikor a csecsemő tartani kezdi a fejét. Az ember fejlődése során megfeledkezik testének funkcionalitásáról, miképpen azt mozgatásra, mozgásra lett megtervezve. Az idő előrehaladtával egyre jobban háttérbe szorul a változatos és rendszeres testmozgás, ennek pedig előrelátható következménye a gerincproblémák megjelenése. Az iskolapad elviségét követve károsítjuk gerincünket, és mellette szervezetünk egészét. A munkahelyek szélsőséges elvárásai által intenzív ülő vagy álló munkára ítéljük testünket, amik szintén a panaszok megjelenését segítik elő.

    Mindezek mellett a kimerültség megalapozza, hogy az emberek nem képesek heti rendszerességgel tornázni, mozogni változatosan, hogy felfrissítsék testüket. Ebbe beleragadva halad az ember, a társadalom a fájdalmas öregkor felé, ami rendkívül megnehezíti és boldogtalanná teszi a nyugdíjas éveket. Tehát minél hamarabb változtatunk a helytelen, monoton életviteli szokásainkon, annál kevésbé leszünk kimerültek és betegek. Az erőnlét megalapozása egy életre szól, állandó foglalkozást igényel testünk.

    Az időskor számos mozgásszervi megbetegedést hordozhat magában, mindemellett, ha elhanyagoljuk testünk igényeit, akkor az többszörösen hat ki az egészségünk károsodására. Öregedés során a porckorongok elvékonyodnak, s ez is közrejátszik abban, hogy az idősödő ember testmagassága csökken.

    Mit tehetünk gerincünk egészsége érdekében?

    A csigolyákat megtartó és összekötő izomrendszert erősíteni kell. Általában az emberek döntő százaléka egyoldalas, vagyis csak jobb vagy csak balkezes és lábas. Ebből kifolyólag a hétköznapi tevékenységek szó szerint egyoldalú folyamatok sorozatai. Emiatt az izomrendszerek is kevésbé fejlődnek ki szimmetrikusan. Megbomlik az izmok kiegyensúlyozó képességének erőssége, emiatt a csigolyákra húzó vagy toló erő hat ki. Hosszútávon mindez komolyabb gerincferdüléshez vezet.

    Bővebben A gerincferdülésről részletesen

    Fontos, hogy járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra (ortopéd szakorvoshoz), hogy minél hamarabb felismerhető legyen az elváltozás. Ha már kialakult a probléma, akkor az rendszeres orvosi gyógymasszázst és gyógytornát igényel. Orvosi gyógymasszázsnak köszönhetően kiegyenlíthető az izomtónus, általa korrigálódik a gerincoszlop. A kezelések gyakorisága függ az állapot súlyosságától és az életkortól.

    Gyógymasszázs kezelések alatt javítjuk az izom idegfunkciót a gerinc mentén, ezzel javítjuk az izmok vérkeringését, oldjuk az izomerősséget, csomósodást, kötöttséget. Ettől az ízületek felszabadulnak a nyomás alól, ami által korrigálódnak a csigolyák. A kezelések alatt passzív és aktív tornáztatást és nyújtást hajtunk végre a páciensen, ezzel is elősegítve az izmok együttes fejlődését. Heti rendszerességgel alkalmazva a gerincferdülésből adódó fájdalmak és ízületi problémák orvosolhatóak.

    Előfordulhat, hogy az állapot már annyira előrehaladott, hogy az orvosi gyógymasszázs kezelés és a gyógytorna egy élethosszig tartó szükséglet a betegnek. Számos esetben alkalmaznak fűzőt a betegen, illetve súlyosabb esetekben gerincműtét is felmerülhet a terápia részeként.

    Farkas LehelForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Farkas Lehel, okleveles gyógymasszőr

    Módosítva: 2018.09.14 11:25, Megjelenés: 2017.01.02 13:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Gerincferdülés

    Gerincferdülés

    Feövenyessy Krisztina

    A gerincferdülés a gerinc oldalirányú elhajlása. Mit tehet a beteg, ha gyógyulni szeretne?

    Nem lát élesen?

    Nem lát élesen?

    Dr. Árvay Anita

    Unja már a szemüveget és a kontaktlencsét? Megoldás lehet a lézeres szemműtét! (x)

    Gyógyítható-e a gerincferdülés?

    A gerincferdülés a gerinc oldalirányú elhajlását jelenti, amelynek alapvetően két típusát különböztetjük meg.

    Gerincferdülés - Megelőzés és kezelés

    A gerincferdülés (scoliosis) figyelmeztető jele lehet, ha a derék, csípő és kar által határolt ív (törzs-kar háromszög) kifejezettebb, nagyobb az egyik oldalon.

    A gerincferdülés (scoliosis) tünetei és kezelése

    A gerincferdülés (scoliosis) a gerincoszlop kóros oldalirányú elgörbülése, melyet a csigolyák egymáson való elmozdulása, elcsavarodása okoz.

    Gerincferdülés, lúdtalp és egyéb ortopédiai problémák

    Vannak olyan ortopédiai rendellenességek, amelyek gyakrabban fordulnak elő gyermekkorban. Ezek egy része megelőzhető, illetve kialakulásuk esetén nagyon jól kezelhető megfelelő tornával.

    A leggyakoribb panaszok a gyermekortopédiai szakrendelésen

    A mozgásszegény életmód, az izmok egyirányú terhelése, a félvállon hordott, nehéz iskolatáska vagy csak egyszerűen az akarat hiánya tartászavart és deformációt okozhat a gyerekek körében. Érdemes megelőzni a fájdalmas tünetek jelentkezését.

    Gerincferdülés: Műtét miatt került tolószékbe a nő

    A fiatal nőbeteg gyermek- és serdülőkori gerincferdüléssel teljes életet élt, férjnél volt, gyermeket szült, jelentős tudományos munkásságot folytatott. Gerincferdülése azonban, annak ellenére, hogy beteggé nem tette, esztétikailag zavarta, s ezért a műtéti beavatkozás mellett döntött.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.