• Légzőszervi megbetegedések cikkek

   • Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
    2019-11-09 11:36
    Tüdőgyulladás
    A tüdőgyulladás világszinten a gyerekek vezető haláloka, ám a gyerekek, idősek és legyengült emberek mellett lecsaphat az egyébként egészséges fiatal felnőttekre is. A tizedik leggyakoribb halálhoz vezető ok még napjainkban is a tüdőgyulladás.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
    2019-05-07 09:36
    Az asztma a leggyakoribb gyerekkori krónikus betegség, ami gyakran áll az iskolai hiányzások hátterében. Kialakulásában vélhetőleg genetikai és környezeti tényezők kombinációja játszik szerepet.
    Élet betegséggel
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
    2019-04-26 09:36
    Az asztma évente több százezer nap iskolai és munkahelyi hiányzásért felel minden évben. A súlyos asztmás rohamok kialakulásának kockázata csökkenthető a megfelelő kezeléssel, illetve azzal, ha Ön képes felismerni és kezelni a roham előjeleit.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász szakorvosjelölt
    2019-04-25 16:04
    A tüdőfibrózis egy ritkábban előforduló tüdőbetegség, azonban a jelentőségét az adja, hogy a gyakorisága egyre nő, ami a különböző környezeti ártalmaknak tudható be.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg összeállítás - D.B.
    2019-04-20 19:03
    A láz 38 Celsius fok feletti testhőemelkedéssel járó, gyerekkorban gyakran előforduló állapot. Nagyon fontos azonban tudni, hogy ez nem egy betegség, hanem valamilyen betegségnek a kísérő tünete csupán, így akár hasznos is lehet számunkra.
    Egészségmegőrzés
    Tüdőközpont - Dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász
    2019-04-06 16:34
    A tüdőfibrózis különböző porok, gázok tartós belégzésének következményeként, de egyes gyógyszerek, sugárzás, autoimmun betegség hatására is kialakulhat. A kezdetben enyhe tüneteket okozó betegség mielőbbi felismerésével az állapotromlás lelassítható.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész
    2019-04-06 13:33
    A betegség Charles Dickens: A Pickwick Klub című regényének egyik alakjáról (Joe, the fat boy) kapta elnevezését. Jellemzője a túlsúly következtében kialakult, alvás közbeni légzéskimaradás, amely tipikusan középkorú, elhízott férfiakat érint.
    Egészségmegőrzés
    MTI
    2019-04-05 10:05
    Több településen rossz a levegőminőség a magas szállópor-koncentráció (PM10) miatt - tájékoztat a Nemzeti Népegészségügyi Központ.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász szakorvosjelölt
    2019-04-03 20:35
    Az atelektázia önmagában nem feltétlenül egy betegség, hanem egy kóros állapot következménye, amikor a tüdő egy részének a légtartalma felszívódik. A kiváltó ok számos betegség lehet. Előfordulhat bármely életkorban és mindkét nemnél egyaránt.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2019-03-31 19:03
    A be- és kilégzés alapvető életfunkció, naponta több ezerszer veszünk levegőt, de ezt észre sem vesszük, amíg a tüdő egészségesen működik: kitágul, megtelik friss levegővel, majd kipréseli az elhasznált levegőt. Ha ez a folyamat fájdalmassá válik, annak orvosi kivizsgálást igénylő, komoly oka van.
    Panaszok
    WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
    2019-03-25 14:33
    A tüdőembólia gyakori tüdőbetegség, melyet az esetek csak közel egyharmadában sikerül időben diagnosztizálni. Hátterében leggyakrabban a mélyvénás trombózis áll. A vénás rendszerben elszabadult trombus (alvadt vér vagy ritkábban zsír, levegő, idegen szövet) a véráramlattal a tüdőartériába jutva annak hirtelen elzáródását okozza.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!