• A hirtelen kialakuló fuldoklás okai

    Szerző: WEBBeteg összeállítás - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter

    Ha valakinél a szövetek oxigénellátása akadályozott, vagy az igényekhez viszonyítva nem elégséges, légszomj vagy nehézlégzés érzése jelentkezik, amit a köznyelvben fulladásnak is neveznek. A légszomj egészséges embereken is jelentkezhet nagyobb fizikai megterhelést követően, de számos betegség tünete is lehet.

     A téma cikkei

    2/1 A hirtelen kialakukó fuldoklás okai
    2/2 Mi a teendő légúti elzáródás esetén?

    A légcsövet nyelés közben egy hajlékony porc, az úgynevezett "fedőporc" zárja le, így megakadályozva, hogy étkezés során táplálék jusson a légutakba. A köhögési reflex egy másik védelmi vonal, amely azonnal működésbe lép, ha a táplálék rossz irányba tart.

    Ha azonban a nyelést valamilyen betegség vagy más tényező megzavarja, kisebb-nagyobb mennyiségű szilárd vagy folyékony étel, esetleg más anyag juthat a légcsőbe, vagy a hörgőkbe. Ilyen a normális nyelési reflexet károsító tényezők: az idős kor, a rágást nehezítő fogászati problémák, az alkoholos befolyásoltság, valamint nyugtató hatású gyógyszerek túlzott mértékű fogyasztása.

    Hirdetés

    Kisebb gyermekeknél nem ritka, hogy mindenféle apró tárgyat a szájukba vesznek, és ezzel együtt ugrálnak, szaladgálnak, megbotlanak. Ilyenkor a szájukban lévő tárgyat belélegezve szintén légúti akadály jöhet létre. Senki nem is gondolná, hogy egy rágógumi szintén milyen (élet)veszélyes lehet, ha sportolás közben vagy egy jármű fékezésekor légcsövünkbe csúszik.

    A fulladás hátterében állhat szív- vagy tüdőbetegség, de izombetegségek, idegrendszeri kórképek, vérszegénység, anyagcsere betegségek, nagyfokú elhízás is vezethet fulladáshoz. A fulladás felléphet hirtelen, illetve lehet régóta fennálló betegség következményeként krónikus forma is, és a betegség előrehaladtával súlyosbodhat.

    A hirtelen kialakuló fulladás leggyakoribb okai

    Egyik oka lehet allergiás reakció, mely súlyos esetben gégevizenyőt (gégeödémát) okozhat.  

    Félrenyelés, a légutakba kerülő idegen test is vezethet hirtelen fulladáshoz. Ez ritkán egészséges embereknél is előfordulhat, de különösen veszélyeztetettek lehetnek a kisgyerekek, akik szinte mindent a szájukba vesznek, továbbá az idős, legyengült személyek is. Légúti akadály, idegentest esetén erőlködő, belégzésben hangos légzést észlelünk, és a tünet jellemzően hirtelen jelentkezik. 

    Hirtelen légzési elégtelenséget okozhat a légmell (pneumothorax) is, ami a mellhártyalemezek közé bejutott levegőt jelenti. Lehet spontán formája vagy gyakran bordatörés következménye. Nagyobb mennyiségű levegő esetén a tüdő összeesik, ami fulladásérzéshez vezet, és sürgős kórházi ellátást igényel.

    Az orvosi segítség megérkezéséig meg kell próbálni a légúti akadályt eltávolítani szájból, garatból. Először köhögtessük a beteget. Ha  ez  eredménytelen, akkor próbálkozhatunk a lapockák magasságában a hátára ütni, majd  a beteg mögé állva, karunkkal átkulcsolva a gyomortájékot hirtelen nyomást gyakorolni rá.

    Olvasson tovább!  Heimlich-műfogás

    Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáterForrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter

    Módosítva: 2018.09.30 05:21, Megjelenés: 2018.08.22 15:59
   • Cikkajánló

    Új típusú koronavírus

    Új típusú koronavírus

    MTI/Konzuli Szolgálat

    Nemzetközi szinten is magas az új típusú koronavírus veszélyessége.

    Gyógymasszázs

    Gyógymasszázs

    Dr. Bender Tamás

    Gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi. Leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik.

    Küszöbön a tél: tanuljuk meg felismerni az évszak slágerbetegségeit!

    Bár néhány évtizeddel ezelőtt a tél jellemzően száraz és hideg időjárása enyhülést jelentett a baktériumok és a vírusok terjedésének ideális táptalajt kínáló őszi időszakok után, az éghajlatváltozás hatására azonban manapság már a leghűvösebb hónapokban is alig csökken a hőmérséklet tartósan 0 Celsius-fok alá.

    Légszomj - Milyen betegségekre utalhat?

    A nehézlégzés egy olyan tünet, amelyet bárki megtapasztalhat az élete során, nem kell komolyabb betegség hozzá - gondoljunk csak a megterhelő fizikai munkákra, a sportolás utáni pillanatokra vagy a nagy lelki megrázkódtatáskor jelentkező fulladásérzetre. Ezek mellett azonban számtalan betegség állhat a hátterében, ezért fontos a körülmények és a kiváltó okok tisztázása.

    Atelektázia - Amikor a tüdőből kiszorul a levegő

    Az atelektázia önmagában nem feltétlenül egy betegség, hanem egy kóros állapot következménye, amikor a tüdő egy részének a légtartalma felszívódik. A kiváltó ok számos betegség lehet. Előfordulhat bármely életkorban és mindkét nemnél egyaránt.

    Bajt jelez a magasabb légzésszám?

    A légzésszám változik fizikai aktivitás hatására, de betegségeket is jelezhet, ha magasabb, vagyis ha a szokásosnál szaporábban vesszük a levegőt. Dr. Tárnok Ildikó, tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa a magas légzésszám lehetséges okait foglalta össze.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.