• A hirtelen kialakuló fuldoklás okai

    Szerző: WEBBeteg összeállítás - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter

    Ha valakinél a szövetek oxigénellátása akadályozott, vagy az igényekhez viszonyítva nem elégséges, légszomj vagy nehézlégzés érzése jelentkezik, amit a köznyelvben fulladásnak is neveznek. A légszomj egészséges embereken is jelentkezhet nagyobb fizikai megterhelést követően, de számos betegség tünete is lehet.

     A téma cikkei

    2/1 A hirtelen kialakukó fuldoklás okai
    2/2 Mi a teendő légúti elzáródás esetén?

    A légcsövet nyelés közben egy hajlékony porc, az úgynevezett "fedőporc" zárja le, így megakadályozva, hogy étkezés során táplálék jusson a légutakba. A köhögési reflex egy másik védelmi vonal, amely azonnal működésbe lép, ha a táplálék rossz irányba tart.

    Ha azonban a nyelést valamilyen betegség vagy más tényező megzavarja, kisebb-nagyobb mennyiségű szilárd vagy folyékony étel, esetleg más anyag juthat a légcsőbe, vagy a hörgőkbe. Ilyen a normális nyelési reflexet károsító tényezők: az idős kor, a rágást nehezítő fogászati problémák, az alkoholos befolyásoltság, valamint nyugtató hatású gyógyszerek túlzott mértékű fogyasztása.

    Hirdetés

    Kisebb gyermekeknél nem ritka, hogy mindenféle apró tárgyat a szájukba vesznek, és ezzel együtt ugrálnak, szaladgálnak, megbotlanak. Ilyenkor a szájukban lévő tárgyat belélegezve szintén légúti akadály jöhet létre. Senki nem is gondolná, hogy egy rágógumi szintén milyen (élet)veszélyes lehet, ha sportolás közben vagy egy jármű fékezésekor légcsövünkbe csúszik.

    A fulladás hátterében állhat szív- vagy tüdőbetegség, de izombetegségek, idegrendszeri kórképek, vérszegénység, anyagcsere betegségek, nagyfokú elhízás is vezethet fulladáshoz. A fulladás felléphet hirtelen, illetve lehet régóta fennálló betegség következményeként krónikus forma is, és a betegség előrehaladtával súlyosbodhat.

    A hirtelen kialakuló fulladás leggyakoribb okai

    Egyik oka lehet allergiás reakció, mely súlyos esetben gégevizenyőt (gégeödémát) okozhat.  

    Félrenyelés, a légutakba kerülő idegen test is vezethet hirtelen fulladáshoz. Ez ritkán egészséges embereknél is előfordulhat, de különösen veszélyeztetettek lehetnek a kisgyerekek, akik szinte mindent a szájukba vesznek, továbbá az idős, legyengült személyek is. Légúti akadály, idegentest esetén erőlködő, belégzésben hangos légzést észlelünk, és a tünet jellemzően hirtelen jelentkezik. 

    Hirtelen légzési elégtelenséget okozhat a légmell (pneumothorax) is, ami a mellhártyalemezek közé bejutott levegőt jelenti. Lehet spontán formája vagy gyakran bordatörés következménye. Nagyobb mennyiségű levegő esetén a tüdő összeesik, ami fulladásérzéshez vezet, és sürgős kórházi ellátást igényel.

    Az orvosi segítség megérkezéséig meg kell próbálni a légúti akadályt eltávolítani szájból, garatból. Először köhögtessük a beteget. Ha  ez  eredménytelen, akkor próbálkozhatunk a lapockák magasságában a hátára ütni, majd  a beteg mögé állva, karunkkal átkulcsolva a gyomortájékot hirtelen nyomást gyakorolni rá.

    Olvasson tovább!  Heimlich-műfogás

    Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáterForrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter

    Módosítva: 2018.09.30 05:21, Megjelenés: 2018.08.22 15:59
   • Cikkajánló

    Anyajegy vagy bőrrák?

    Anyajegy vagy bőrrák?

    Dr. Kónya Judit

    Hogyan különíthetőek el? Fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.

    HPV elleni oltás fiúknak is

    HPV elleni oltás fiúknak is

    Szponzorált tartalom

    Már a hetedikes fiúk számára is igényelhető az ingyenes HPV elleni védőoltás. (x)

    Az immunrendszer a B12-vitaminnal gátolja a tuberkulózis kifejlődését

    Azt eddig is tudtuk, hogy a B6 és a B12-vitaminok a vörösvértestek képződéséhez és az immunrendszer működéséhez szükségesek. Ennél most egy lépéssel közelebb kerültünk az “igazsághoz”. Kiderült ugyanis, hogy az immunrendszer a B12 segítségével gátolja a tuberkulózis baktérium kifejlődését és növekedését.

    Koronavírus - nem lehet még fellélegezni

    A koronavírus-járvány még nem zajlott le, egyelőre nem lehet fellélegezni - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

    Légszomj - Milyen betegségekre utalhat?

    A nehézlégzés egy olyan tünet, amelyet bárki megtapasztalhat az élete során, nem kell komolyabb betegség hozzá - gondoljunk csak a megterhelő fizikai munkákra, a sportolás utáni pillanatokra vagy a nagy lelki megrázkódtatáskor jelentkező fulladásérzetre. Ezek mellett azonban számtalan betegség állhat a hátterében, ezért fontos a körülmények és a kiváltó okok tisztázása.

    Atelektázia - Amikor a tüdőből kiszorul a levegő

    Az atelektázia önmagában nem feltétlenül egy betegség, hanem egy kóros állapot következménye, amikor a tüdő egy részének a légtartalma felszívódik. A kiváltó ok számos betegség lehet. Előfordulhat bármely életkorban és mindkét nemnél egyaránt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Bőrbetegségek a lábon
    A különböző lábgomba fertőzések gyakoriságuk miatt ma már népbetegségnek számítanak.
    Készülj fel a második hullámra!
    Az elővigyázatosság szerves részét képezi a kézmosás és a kézfertőtlenítés.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások