A hirtelen kialakuló fuldoklás okai

Dr. Szanyi Andrea
szerző: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter - WEBBeteg összeállítás
frissítve: 2021.10.25.

Ha valakinél a szövetek oxigénellátása akadályozott, vagy az igényekhez viszonyítva nem elégséges, légszomj vagy nehézlégzés érzése jelentkezik, amit a köznyelvben fulladásnak is neveznek. A légszomj egészséges embereken is jelentkezhet nagyobb fizikai megterhelést követően, de számos betegség tünete is lehet.

A téma cikkei

2/1 A hirtelen kialakukó fuldoklás okai
2/2 Mi a teendő légúti elzáródás esetén?

A légcsövet nyelés közben egy hajlékony porc, az úgynevezett "fedőporc" zárja le, így megakadályozva, hogy étkezés során táplálék jusson a légutakba. A köhögési reflex egy másik védelmi vonal, amely azonnal működésbe lép, ha a táplálék rossz irányba tart.

Ha azonban a nyelést valamilyen betegség vagy más tényező megzavarja, kisebb-nagyobb mennyiségű szilárd vagy folyékony étel, esetleg más anyag juthat a légcsőbe, vagy a hörgőkbe. Ilyen a normális nyelési reflexet károsító tényezők: az idős kor, a rágást nehezítő fogászati problémák, az alkoholos befolyásoltság, valamint nyugtató hatású gyógyszerek túlzott mértékű fogyasztása.

Kisebb gyermekeknél nem ritka, hogy mindenféle apró tárgyat a szájukba vesznek, és ezzel együtt ugrálnak, szaladgálnak, megbotlanak. Ilyenkor a szájukban lévő tárgyat belélegezve szintén légúti akadály jöhet létre. Senki nem is gondolná, hogy egy rágógumi szintén milyen (élet)veszélyes lehet, ha sportolás közben vagy egy jármű fékezésekor légcsövünkbe csúszik.

A fulladás hátterében állhat szív- vagy tüdőbetegség, de izombetegségek, idegrendszeri kórképek, vérszegénység, anyagcsere betegségek, nagyfokú elhízás is vezethet fulladáshoz. A fulladás felléphet hirtelen, illetve lehet régóta fennálló betegség következményeként krónikus forma is, és a betegség előrehaladtával súlyosbodhat.

A hirtelen kialakuló fulladás leggyakoribb okai

Egyik oka lehet allergiás reakció, mely súlyos esetben gégevizenyőt (gégeödémát) okozhat.

Félrenyelés, a légutakba kerülő idegen test is vezethet hirtelen fulladáshoz. Ez ritkán egészséges embereknél is előfordulhat, de különösen veszélyeztetettek lehetnek a kisgyerekek, akik szinte mindent a szájukba vesznek, továbbá az idős, legyengült személyek is. Légúti akadály, idegentest esetén erőlködő, belégzésben hangos légzést észlelünk, és a tünet jellemzően hirtelen jelentkezik.

Hirtelen légzési elégtelenséget okozhat a légmell (pneumothorax) is, ami a mellhártyalemezek közé bejutott levegőt jelenti. Lehet spontán formája vagy gyakran bordatörés következménye. Nagyobb mennyiségű levegő esetén a tüdő összeesik, ami fulladásérzéshez vezet, és sürgős kórházi ellátást igényel.

Az orvosi segítség megérkezéséig meg kell próbálni a légúti akadályt eltávolítani szájból, garatból. Először köhögtessük a beteget. Ha ez eredménytelen, akkor próbálkozhatunk a lapockák magasságában a hátára ütni, majd a beteg mögé állva, karunkkal átkulcsolva a gyomortájékot hirtelen nyomást gyakorolni rá.

Olvasson tovább! Heimlich-műfogás

Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáterForrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatása A dohányzás káros hatása

A dohányzás és a szív-érrendszeri betegségek összefüggése.

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

Hogyan néz ki a vízbe fulladás? Máshogy, mint a legtöbben képzelik

Fröccsenőnek és hangosnak képzeli el a fulladást, csapkodó karokkal és segélykiáltással, ahogyan azt a filmekben láthatta? Ha azt gondolja, hogy...

Légszomj - Milyen betegségekre utalhat?

A nehézlégzés egy olyan tünet, amelyet bárki megtapasztalhat az élete során, nem kell komolyabb betegség hozzá - gondoljunk csak a megterhelő fizikai...

Atelektázia - Amikor a tüdőből kiszorul a levegő

Az atelektázia önmagában nem feltétlenül egy betegség, hanem egy kóros állapot következménye, amikor a tüdő egy részének a légtartalma...

Vízi balesetek - Társmentés

Társmentésről van szó, amikor egy vízben bajba jutott személy külső segítség révén kerül biztonságba és a mentés során együttműködő...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.