Legionella - A légiós baktérium

szerző: Dr. Nagy László, infektológus - WEBBeteg
frissítve:

Megisszuk, fürdünk benne, mégsem betegszünk meg. Ha azonban a vízpermetet belélegezzük, akár bele is halhatunk a Legionella baktérium által okozott kórba. Mi mindent érdemes tudni a legionellosisról?

A Legionella vízszerető baktérium, mindenhol előfordul ahol pangó meleg víz van. A kórokozó megtalálható a háztartási melegvíz-rendszerek 90 százalékában, akár a zuhanyzófejben is. Lehetséges fertőző források a szökőkutak, a klímaberendezések, a hűtőtornyok, a párásító berendezések, a pezsgőfürdők, az akvárium, a kerti locsoló és a spriccflaskák.

A Legionella baktérium

A Legionellák nemzetségének több mint 30 faját ismerjük, de a klinikai fertőzések java részét (90 százalék) a L. pneumophila okozza. A fertőzéseknek klinikailag és epidemiológiailag két formája van: az atípusos Legionella-pneumónia (legionárius betegség) és a Pontiac-láz (amely nem jár tüdőérintettséggel).
Olvasói kérdés Ha a munkahelyemen fertőződtem meg, jár a 100%-os táppénz?

A betegséget a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák, emberről emberre történő terjedése nem bizonyított.

Mindaddig nem jelent veszélyt számunkra, amíg a tüdőbe nem jut. Ha porlasztott formában belélegezzük, a léghólyagocskákig jutva atípusos tüdőgyulladást okozhat.

Bővebben Tüdőgyulladás - Ön ismeri a tüneteket?

Melyek a Legionella-fertőzés tünetei?

A betegség az esetek döntő többségében enyhe lefolyású, észre sem vehető. Nincs olyan egyéni jellege, amely könnyűvé tenné a felismerését. Enyhe változata, amely lázzal, fejfájással és végtagfájdalommal jár, többnyire spontán rendeződik.

Súlyosabb esetben a tüdőgyulladás mellé tudatzavar, hasmenés is társul, a beteg aluszékony lesz, száraz köhögés gyötri, amelyhez társulhat nehézlégzés is.

A fertőzés megállapításának módjai

A Legionella baktériumot háromféleképpen lehet kimutatni:

  • vérből,
  • légúti váladékból,
  • vizeletből.

A vizeletből egy gyors diagnosztikai teszt segítségével kapunk eredményt. A vizelet felszívódik a pálcára, majd azt a tesztbe helyezik. Ennek szűrőpapírján ellenanyag található, ami felszívja az antigént. Az előhívás körülbelül 15 percig tart. Ha két csík jelenik meg, akkor az eredmény pozitív. A légúti váladék is árulkodik a baktérium jelenlétéről, de a fertőzés alig 10 mikroliter vérsavóból is kimutatható.

Új jogszabály lépett életbe a Legionella-fertőzés megelőzéséért
Hazánkban mindeddig nem volt szabályozva a Legionella baktérium kötelező szűrése az intézmények számára. Ezen változtat az Emberi Erőforrások Minisztériumának 49/2015. (IX.6.) rendelete, amelyet a Magyar Közlöny 2015. november 6-i számában tettek közzé.

A rendelet 2016. február 4-én lépett hatályba. A rendelet szerint a fokozott kockázatot jelentő közegekben (pl. egészségügyi és szociális létesítményekben, kereskedelmi szálláshelyeken, közfürdőkben a 30 °C-nál melegebb, vízpermetet képző medencék esetén, nedves hűtőtornyokban) kötelező rendszeres vizsgálatokat, mintavételeket végezni a Legionella kiszűrése érdekében.

Bővebben Az Országos Közegészségügyi Központ 2016. január 16-án adta ki a módszertani útmutatóját a kockázat értékeléséről és a kockázatcsökkentő beavatkozásokról.

A legionellosist nem lehet megelőzni!

1998 óta, kötelezően bejelentendő fertőző betegség hazánkban a legionellosis, ennek ellenére nagyjából ötször-hatszor annyi a valódi beteg, mint a bejelentett. Mivel a fertőzés ellen nincs ellenszer, ezért nagyon fontosak azok a lépések, melyeket a Legionella terjedésének elkerülése érdekében lehet tenni:

  • a klímaberendezések folyamatos ellenőrzése, mert azok komoly járványokat okozhatnak. 1976-ban, egy veterán legionárius gyűlésen 182 ember betegedett meg, 29-en meghaltak, mert a szállodai légkondicionáló párásítójában megtelepedett a Legionella baktérium.
  • a nagy kiterjedésű vízrendszerrel rendelkező intézmények, létesítmények esetén (pl. közfürdők, nedves hűtőtornyok, kórházak, szociális intézmények) fontos a vízrendszer rendszeres ellenőrzése.

Bővebben A klímaberendezések hatásai az egészségünkre

Nagy kockázatú közegnek tekinthető minden olyan intézmény, ahol 20-50 °C hőmérsékletű víz van, amely a használat során vízpermetté alakulhat át, illetve azok a vízrendszerek, ahol fennáll a pangás lehetősége.

Úgy tűnik, pusztán szerencse kérdése, ki betegszik meg a Legionella baktériumtól, azonban a 2016. február 4-én hatályba lépett szabályozás által jelentősen csökkenthető a légiós betegség kialakulásának kockázata hazánkban is.

Kezelhető a legionellosis?

A kórokozók sajátos tulajdonságait szem előtt tartva, a megfelelően megválasztott antibiotikumok segítségével a bakteriális eredetű atípusos pneumóniák eredményesen kezelhetők. Súlyos esetekben a legionellosis terápiáját leginkább az egyén immunológiai állapota befolyásolja, valamint az, hogy időben megkezdik-e a gyógykezelést. 2-3 hetes kezeléssel azonban elérhető a teljes gyógyulás.

WEBBeteg logo

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Nagy László, infektológus

Cikkajánló

A tüdőgyulladás és tünetei

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Tüdőgyulladás
A tüdőgyulladás (pneumonia) napjainkban is súlyos betegség, intenzív osztályos elhelyezést igénylő esetekben halálozási rátája eléri a 20-30 százalékot. A gyerekek, idősek és legyengült immunrendszerű betegekre különösen veszélyes, de lecsaphat az egyébként egészséges fiatal felnőttekre is.
Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.