Az anaemia perniciosa (vészes vérszegénység)

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent:

Az aneamia perniciosa a vérszegénység egyik hiányállapoton alapuló formája. Alapja a vérképzéshez nélkülözhetetlen B12-vitamin felszívódásának a zavara, melyet a szervezet egy autoimmun folyamata vált ki.

A vérszegénységnek számos oka van, az okok egyik csoportja a hiányanaemia, amikor valamilyen tápanyag hiánya áll az elégtelen vörösvértestképződés mögött. Ennek ugyan a vashiányos vérszegénység a leggyakoribb képviselője, de más típusú vérszegénységek is ismertek, a második leggyakoribb a B12-vitamin hiányos vérszegénység.

A B12-vitamin hiányához önmagában is több ok vezethet (elégtelen táplálkozás, felszívódási zavar, vékonybél eltávolítás vagy betegség, felszívódási zavarok, fokozott vitaminigény pl. növekedés, vagy terhesség idején), ezek egyike az elégtelen intrinsic faktor (IF) termelés a gyomorban. Ez utóbbi, vagyis az intrinsic faktor hiánya maga az anaemia perniciosának nevezett kórkép.

Mi a háttere az anaemia perniciosának?

Az anaemia perniciosa alapja egy autoimmun folyamat, amely során autoantitestek termelődnek a gyomor ún. parietális sejtjei ellen. Normális (élettani) esetben ezek a sejtek termelik az intrinsic faktort, amely a gyomorból a vékonybélbe (ileum) kerülve szükséges a B12-vitamin felszívódásához. Ennek hiánya révén azonban a B12-vitamin nem képes felszívódni, és nem jut el a vörösvérsejtképzés helyínére, a csontvelőbe, a vérképzés így elégtelenné válik, kialakul a vérszegénység.

Milyen tünetek utalnak anaemia perniciosára?

A tünetek gyakran hosszú idő alatt és lappangva alakulnak ki, azaz nem okoznak jellegzetes panaszokat, amelyek megkönnyítenék a betegség felismerését. Anaemia perciciosa esetén a vérszegénységre általában (más típusok esetén is) jellemző tünetek, valamint a vitaminhiány okozta idegrendszeri tünetek egyaránt előfordulhatnak.

A vérszegénység általános tünetei:

 • fáradékonyság,
 • gyengeség,
 • szédülés,
 • alacsony vérnyomás,
 • szapora szívverés,
 • sápadtság (méginkább citromsárga bőr),
 • étvágytalanság,
 • erőnlét elvesztése,
 • piros nyelv,
 • szívzörej.

Maga a B12-vitamin hiány okoz még idegrendszeri tüneteket:

 • izomgyengeség,
 • járási nehezítettség,
 • kóros reflexek.

Gyomorpanaszok, felső hasi panasz, emésztési zavar is megjelennek a fentiek mellett.

Hogyan igazolható az anaemia perniciosa?

Maga a betegvizsgálat már felvetheti a vérszegénységet a fenti panaszok alapján (sápadt, sárgás bőr, szapora pulzus, alacsony vérnyomás, elesett állapot).

Vérvétel során alacsony hgb és htc érték mérhetőek, ugyanakkor a vörösvértestek nagyok és halványak (magas MCV és MCH szint). Más eltérés, pl. májenzim növekedés, vesefunkció zavara, folsavhiány nem igazolható.

Speciálisabb laborvizsgálat során B12 szint és IF szint ellenes antitest értékek mérhetőek, így számszerűsíthető a hiány mértéke.

Amennyiben csontvelő vizsgálatra sor kerül, látványos képet (megaloblasztos vérképzés) mutat az eredmény; hasonló eltérést azonban a B12-vitamin hiányán kívül más tényezők is okozhatnak.

Gyomortükrözés során sorvadt nyálkahártya (atrophia) észlelhető, amely már az anaemia perniciosa szövődménye.

További cikkek a vérszegénységről

Hogyan kezelhető az anaemia perniciosa?

A kezeletlen anaemia perniciosa, illetve a B12-vitamin hiánya súlyos, végleges idegkárosodást, a bél nyálkahártya károsodása pedig más hiánybetegségekhez, hosszabb távon pedig vastagbéldaganathoz is vezethet.

A kezelés alapvetően könnyen megoldható. Mivel a vitamin felszívódása nem sikeres (egyébként is nehezen felszívódó vitaminról van szó), így a B12-vitamint tartalmazó élelmiszerek fogyasztása nem javítja a panaszokat. Ehelyett az izomba adott B12-vitaminnal lehet segíteni a szervezet vitaminhiányát, ami megoldja mind a vérképzést, mint a vitaminhiánnyal járó panaszokat. Az első, nagyobb dózisú B12-injekció után élethosszig kell rendszeresen pótolni a vitamint kisebb adagokkal.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alkoholizmus Alkoholizmus

Hol kezdődik az alkoholizmus? Melyek a legjellemzőbb tünetei?

Down-szindróma Down-szindróma

Hogyan szűrhető ki? Milyen lehetőségek vannak?

A megaloblasztos anémia

Az úgynevezett megaloblasztos vérképzés során a vizsgáló orvos nagy, halványan festődő vörösvértesteket lát, amelyek DNS-károsodás miatt...

A sápadtság lehetséges okai

A sápadtság kialakulhat lassan, fokozatosan, de bizonyos esetekben az egészséges arcpír igen rövid időn belül ijesztően halovánnyá is válhat....

A vérszegénység kezelése

Az anaemia nem önálló betegség, hanem tünet, amelynek minden esetben tisztázni kell a hátterét. A kezelés végső céljaként a vérszegénységet...

A vashiányos vérszegénység étrendi kezelése

A vashiány nagyon gyakori betegség, a világ lakosságának mintegy fele szenved különböző mértékű vérszegénységben, azon belül is 80 százalékuk...

A vérszegénység típusai és a háttérben álló okok

Az anaemia, vagyis a vérszegénység a vörösvértestek számának és a vörösvértestek mennyiségét jelző paraméterek (pl. hemoglobin, hematokrit)...

Amit a B12-vitaminról tudni kell

A B12-vitamin egy vízben oldódó, színtelen és szagtalan vitamin, amely nélkülözhetetlen a szervezet számára. Kémiai elnevezése, a cyanocobalamin...

A vashiányos vérszegénység - Melyek a vashiány tünetei?

A vashiány a leggyakrabban előforduló hiánybetegségek egyike, melynek változatos és nem kizárólag erre a kórképre jellemző tünetei olykor...

A vérszegénység (anaemia) tünetei

A vérszegénység, melyet leggyakrabban vashiányos állapot előz meg, lassan, lappangva alakul ki, és nem okoz nagyon súlyos tüneteket, okai és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.