A megaloblasztos anémia

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent:

Az úgynevezett megaloblasztos vérképzés során a vizsgáló orvos nagy, halványan festődő vörösvértesteket lát, amelyek DNS-károsodás miatt alakulnak ki. A sejtek érésében zavar keletkezik, így funkciójukat gyakran nem tudják betölteni, el is pusztulnak. Ez a megaloblasztos vérszegénység (anaemia).

Leggyakrabban az alábbi tényezők okozzák a károsodott, megaloblasztos vérképzést:

  • B12-vitamin hiánya,
  • folsavhiány,
  • ritkán B6-vitamin hiánya,
  • bizonyos gyógyszerek, esetleg kemoterápiás készítmények, citosztatikumok.

Fontos a vérszegénység kiváltó okának diagnosztizálása, mert a betegség kezelését is ez határozza meg.

A B12-vitamin hiánya miatt kialakuló anémia

Összességében a megaloblasztos vérszegénység hátterében leggyakrabban B12-vitamin hiány áll. Mivel a vitamin szükséges a megfelelő DNS szintézishez, hiánya fontos változásokat generál a szervezetben.

A vitaminhiányos állapot kialakulásának oka többféle lehet:

  • fokozott vitaminigény pl. terhesség idején, szoptatás során, növekedés esetén;
  • hiányos bevitel: pl. vegetáriánus, vegán étrend esetén;
  • bélben csökkent felszívódás: számos állapot vagy betegség ronthatja a vitamin felszívódását (bélflóra, gyulladás, krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, Crohn-betegség, felszívódási zavar, bélműtétek, fertőzések, vagy bizonyos gyógyszerek alkalmazása esetén, gyomorműtét után);
  • gyógyszerhatás: pl. a cukorbetegeknél alkalmazott metformin;
  • az anaemia perniciosa nevű betegség esetén.

A B12-vitamin állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, és onnan tudjuk pótolni. Ezért szükséges húst nem tartalmazó étrend esetén annak pótlása.

Bizonyos esetekben a gyomorban nem – vagy kis mennyiségben – termelődik az az úgynevezett intrinsic faktor (IF), amelyhez a B12 kötődni tud. Ez fordul elő egy autoimmun kórképben az anaemia perniciosában (vészes vérszegénység). Ilyenkor ellenanyag termelődése mutatható ki az IF fehérje ellen.

A vitaminpótlás elsősorban izomba adott injekció formájában történik. Igazolt anaemia perniciosa esetén egy- vagy háromhavonta kap a beteg élete végéig B12-vitamint. Minden átmeneti, vagy később korrigálható eltérés esetén is adható intramuszkulárisan.

Kiegészítésként (pl. étrend hiányosság, vagy diabetesz gyógyszer szedése mellé) adható egy újfajta tabletta, amely az utóbbi évek vívmánya, mivel jó esetben elegendő a belőle (ún. passzív diffúzióval) felszívódó vitamin mennyisége. Más étrendkiegészítő a rossz hasznosulás miatt nem feltétlenül alkalmas B12 pótlásra.

Folsavhiány miatt kialakuló megaloblasztos anémia

Mivel szervezetünk nem képes folsavat előállítani, táplálékkal kell felvenni. Friss zöldség és gyümölcs fogyasztással a megfelelő mennyiséghez (az igény napi kb 0,5 mg) hozzá is tudunk jutni, ám vigyázni kell, a főzéssel hatástalanítani tudjuk a folsav jelenlétét.

Egészséges szervezet és májszövet hónapokra elegendő folsavat tud raktározni. Hiánya kialakulhat – mint a B12-vitamin hiánynál – fokozott szükséglet, nem megfelelő étrend, elégtelen felszívódás vagy bélrendszeri betegségek, bizonyos gyógyszerek szedése esetén. Fontos kiemelni, hogy a terhesek folsavhiánya esetén a magzat is károsodhat, velőcsőzáródási rendellenességek alakulhatnak ki. Mivel fontos az emberi szervezet DNS képzéséhez, hiányával mindenképp foglalkozni kell, pótlása szájon át szedhető készítményekkel is segíthető.

Gyógyszerszedés miatt kialakuló megaloblasztos vérszegénység

Vannak olyan gyógyszerek, amelyek önmagukban, míg mások pl. a folsav felszívódását gátolva okoznak megaloblasztos vérképzést.

  • metotrexát (kemoterápia, reumatológiai kezelések)
  • antipszichotikumok
  • citosztatikumok (daganatos betegségek kezelése)
  • alkohol
  • egyes fogamzásgátlók
  • tbc ellenes gyógyszerek

Milyen tüneteket okozhat a megaloblasztos anémia?

A tünetek alapvetően a vérszegénység tünetei lehetnek: fáradékonyság, gyengeség, szédülés, szapora szívverés, sápadtság, alacsony vérnyomás, étvágytalanság, citromsárga bőrelszíneződés. A vérszegénység általában lassan, fokozatosan alakul ki, sok esetben akár tünetmentes, vagy enyhe tünetek kíséretében. Társulhat alacsony fevérvérset és vérlemezkeszám is.

Emésztőrendszeri tünetek is előfordulhatnak (pl. B12-vitamin hiányánál), mint a nyálkahártya sorvadás, nyelvégés, gyomornyálkahártya gyulladása.

Idegrendszeri tünetek jellegzetesek B12-vitamin-hiányos anaemia perniciosában: izomgyengeség, érzészavar, járászavar.

Bővebben Az anémia - Milyen tünetek esetén gondoljon rá?

A megaloblasztos anémia diagnózisa

Vagy a vérszegénység fenti tünetei vetik fel a gyanút, vagy laborvizsgálat után a rossz vérkép miatt indul általában a kivizsgálás. Ritkán a gyomortükrözésen látott kép veti fel a megaloblasztos anémia gyanúját.

A laborvizsgálatok során vérkép, folsavszint, B12-vitamin-szint, máj- és vesefunkció ellenőrzés mindig szükséges. Anaemia perniciosa igazolható az intrinsik faktor (IF) ellenes antitestek kimutatásával.

Nagyon ritkán kerül sor csontvelőbiopsziára, olyankor jellegzetes megaloblasztos vérképzés látható.

A betegség kezelése

Ha azonosítható a kiváltó ok, elsődleges annak kezelése, az eltérést okozó gyógyszer kihagyása, vagy kontroll melletti használata.

Ezenfelül szükséges a hiányzó tápanyag pótlása, amely a megfelelő étrend mellett tablettás vagy injekciós pótlás lehet. B12-vitamin hiánya esetén intramuszkuláris egy, vagy háromhavi injekció (1000 mg adagban, fenntartó 300 mg), étrendi elégtelenség esetén esetleg tablettás formában. B12-vitamin hiánya esetén a vitamin mellett célszerű a vas- és a folsavpótlás is.

Folsavhiány esetén napi 10-20 mg adása javasolt, amíg a tünetek meg nem szűnnek, utána fenntartó adagban javasolt a terápia folytatása.

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.