Mi a különbség a gyógyszer és az étrend-kiegészítő között?

szerző: Szondi Réka, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Bartha-Barcsai Tímea jogász frissítve:

Mind a gyógyszert, mind az étrend-kiegészítőt az egészségünk érdekében alkalmazzuk. A legnagyobb különbség a kettő között, hogy míg az előbbinek igen, az utóbbinak nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás.

Gyógyszer és étrend-kiegészítő

A gyógyszer emberi betegségek megelőzésére vagy kezelésére szolgál, vagyis alkalmazásának célja mindig az ember valamely élettani funkciójának helyreállítása, javítása vagy módosítása, illetve az orvosi diagnózis felállítása. A gyógyszerek gyógyhatásának igazolásához alapos, a termékek minden hatására és mellékhatására kiterjedő laboratóriumi, majd állatkísérlet-sorozatot, végül több fázisban egészséges és beteg emberek bevonásával klinikai vizsgálatokat kell végezni.

Az étrend-kiegészítőknek ezzel szemben nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás, bár ezek is kedvezően hathatnak az egészségi állapotra, vagy csökkenthetik valamilyen betegség kockázati tényezőjét, illetve segíthetik a gyermekek egészségét és fejlődését. Ezt azonban csak abban az esetben lehet az étrend-kiegészítő csomagolásán jelezni, ha általánosan elfogadott tudományos bizonyítékokkal alátámasztható, hogy az étrend-kiegészítő vagy annak valamely összetevője és az egészség között összefüggés van. Általános esetben az étrend-kiegészítő fogyasztása nem jár további előnnyel ahhoz képest, mintha egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással pótolnánk szervezetünk vitamin- és ásványianyag-szükségletét.

Fő az óvatosság

Ahhoz, hogy ma egy étrend-kiegészítő kapható legyen, nincs szükség hosszadalmas engedélyeztetésre, a gyártónak csupán be kell jelentenie a forgalomba hozatalt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) számára. Éppen az engedélyeztetés hiánya miatt kell óvatosnak lennünk az étrend-kiegészítőkkel: mivel a szigorú, aprólékos és mindenre kiterjedő vizsgálatok – a gyógyszerekkel ellentétben – az esetükben elmaradhatnak, a fogyasztóknak kell körültekintőbbnek és tudatosabbnak lenniük. A legjobb, ha az étrend-kiegészítő vásárlása vagy alkalmazása előtt konzultálunk a háziorvosunkkal.

Az étrend-kiegészítőket is ellenőrzi ugyan a hatóság, ám fontos tudni: az ellenőrzés a fogyasztás biztonságosságára vonatkozik, és nem garantálja annak egészségre gyakorolt kedvező hatását.

Honnan tudhatjuk, hogy mi a gyógyszer és mi az étrend-kiegészítő?

Ha kezünkbe veszünk egy pirulákkal teli dobozt, nehéz lehet eldönteni, hogy az gyógyszer vagy étrend-kiegészítő. A gyógyszereknél minden csomagoláson megtalálható egy olyan betűkből és számokból álló sor, amely a készítmény engedélyezési számát jelzi. Ez az OGYI- kezdetű betű- és számsor jelzi, hogy a fogalomba hozatalát a felelős hatóság engedélyezte, és azt, hogy a készítmény mely kategóriába sorolható. Az OGYI-T például a gyógyszerek, az OGYI-TN a hagyományos növényi gyógyszerek jelzésére szolgál. Étrend-kiegészítőkön ezek a számok nem fordulnak elő.

Előfordul, hogy ugyanazon terméktípus egyszerre érhető el gyógyszerként és étrend-kiegészítőként is, például probiotikumok között megtalálható mindkét termékkör. Ebben az esetben mindig a gyógyszernek minősülő termék a szigorúbban ellenőrzött.

A szállítás és a forgalmazás is jóval ellenőrzöttebb és biztonságosabb a gyógyszerek esetében. Azokat ugyanis speciális, minőségbiztosított, zárt rendszeren keresztül szállítják, és vagy patikában illetve egészségügyi intézményben, vagy olyan patikán kívüli forgalmazó-helyen adhatók el, aminek külön erre a célra kiadott engedélye van. Az étrend-kiegészítők esetében nincsenek ilyen szállítási vagy forgalmazási korlátok, ugyanúgy árusíthatóak, mint az élelmiszerek.

Honnan tudhatjuk, hogy az a pirula vagy kapszula valóban az egészségünket szolgálja?

Sajnos senki sem rendelkezik otthon olyan laboratóriummal, amelynek a segítségével meg lehetne állapítani, hogy megbízható-e az adott készítmény. Éppen ezért fontos, hogy felelősségteljesen válasszunk, és kizárólag megbízható helyről vásároljunk étrend-kiegészítőket. A készítmények ellenőrzését a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) végzi, amely rendszeresen közzéteszi a visszahívott élelmiszerek és étrend-kiegészítők listáját.

A patikák által forgalmazott étrend-kiegészítők esetében a szakma önálló programot indított a biztonság ellenőrzésére és tanúsítására. Fokozott óvatosságot igényel a nem magyarországi internetes kereskedőktől történő rendelés, rájuk ugyanis nem terjed ki a hazai hatóságok ellenőrzése. A korábbi vizsgálatok tapasztalatai szerint a külföldről történő internetes rendelés keretében postán küldött, vagy illegálisan behozott készítmények jelentős része hamisított: jó esetben hatástalanok, rosszabb esetben veszélyesek.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy kizárólag megbízható helyről szabad gyógyszert vásárolni. Hiszen nem kisebb a tét, mint a saját egészségünk.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szondi Réka, újságíró
Lektorálta, aktualizálta: Dr. Bartha-Barcsai tímea, jogász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.