Captopril és gyógynövények: elővigyázatosság szükséges az együttes alkalmazásuknál

szerző: Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - WEBBeteg
megjelent:

A magas vérnyomás olyan krónikus kóros állapot, melynek gyógyszeres terápiája nagymértékben felelős a hipertónia okozta szövődmények (pl. infarktus, stroke) megelőzéséért. A gyógyszerek orvosi előírás szerinti alkalmazása fontos tényező, ám sokan a vérnyomáscsökkentők mellett egyéb, természetes módszerekkel is kiegészítik a kezelést, amely a gyógyszer hatásának elégtelenségét okozhatja.

A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyik legrégebben alkalmazott hatóanyaga a captropil, amely egy ún. angiotenzin-konvertáló enzimet gátló vegyület (más néven ACE-inhibitor). A captopril az angiotenzin – amely az erek falához kötődve az erek összeszűküléséhez, így vérnyomás növekedéshez vezet – előalakjának átalakulását szabályozza, ezzel megakadályozza a vérnyomás emelkedését. Emellett a szervezetbe jutva elősegíti a nitrogén-oxid és más értágító hatású vegyületek felszabadulását, ezzel fokozva a hatékonyságát.

Alkalmas vese eredetű magas vérnyomás, valamint krónikus szívelégtelenség kezelésére, de gyakran alkalmazzák a sürgősségi vérnyomáscsökkentésre, kiugró értékek esetén. Előnye, hogy jól kombinálható más típusú gyógyszerekkel, például bizonyos típusú vízhajtókkal.

Mi történhet, ha étrend-kiegészítőkkel kombináljuk a captopril tartalmú kezelést?

A gyógyszer alkalmazásakor ügyelni kell a megfelelő szinten tartott vérnyomásra, mert a hirtelen vérnyomás ingadozás (főként a hirtelen esés) is veszélyes lehet. Erre a tényezőre fokozottan figyelni kell, ha más gyógyszerrel vagy gyógyhatású termékekkel, gyógynövénnyel kombinálva alkalmazzuk, mert ezek gátolhatják a captopril lebomlását és a szervezetből való távozását, így fokozva a vérnyomáscsökkentő hatást. Ez okozhat szédülést, gyengeséget, de más súlyosabb következményei is lehetnek.

Magas vérnyomás gyermekkorban

A magas vérnyomás gyerekeknél sok esetben nem okoz tüneteket, a betegség általában csak háziorvosi vagy óvodai, iskolai szűrővizsgálatok során, véletlenszerűen derül ki. Magas vérnyomás gyermekkorban

A gyógyszeres terápia alatt korlátozottan vihetők be a szervezetbe a nyugtató, stresszoldó hatású gyógynövénykészítmények (pl. aranygyökér, ginseng és kava), valamint ellenjavallt az immunerősítő hatásáról ismert gránátalma gyakori fogyasztása is, ugyanis ezek a captopril hatását fokozhatják. A kölcsönhatás nem drasztikus, ezért nem kell kétségbeesnie, ha mégis elfeledkezett a lehetséges következményekről, ám tanácsos az alkalmazni kívánt szerekről előre egyeztetni kezelőorvosával.

A captopril tartalmú gyógyszerek kapcsán érdemes kiemelni egy másik lehetséges interakciós típust. Bizonyos készítményekkel (pl. a szívproblémákra, sebkezelésre használt nonival), továbbá vízhajtókkal kombinálva, vagy veseelégtelenségben szenvedők esetében csökkentheti a kálium távozását a szervezetből, amely ún. hyperkalaemiahoz vezet. Éppen ezért ügyelni kell a magasabb kálium- és jódtartalmú ételek, gyümölcsök (pl. körte) és konyhasó fogyasztásakor, mert a szervezet megemelkedett kálium-szintje súlyos következményekkel járhat.

A captopril tartalmú gyógyszereket megtekintheti a WEBBeteg Gyógyszerkeresőjében

(WEBBeteg - M. J.; Lektorálta: Dr. Áfra Júlia, gyógyszerész)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.