• A csecsemőkor hasi problémái

    Dr. Balogh Andrea
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász

    A kisbabák első életévében a szülőknek a legtöbb fejtörést a különböző hasi problémák okozzák, mint a hasfájás vagy közismert nevén kólika, a puffadás, a széklet milyensége, gyakorisága. Talán könnyebb lesz eligazodnunk ebben a témakörben, és hatékonyabban tudunk segíteni gyermekünknek, ha egy kicsit megvilágítás alá kerül ezeknek a folyamatoknak az élettani háttere.

    Az élet első évében a csecsemők minden szerve éretlen, teljesen másképp működik, mint a felnőtteké. A gyomor és a bélrendszer legfőbb feladatai (az emésztés, a táplálék felszívása, a salakanyag kiválasztása) is éretlenek éppen úgy, mint a bélrendszerben található immunrendszer, és a normál bélflóra kialakulása is várat magára.

    A csecsemők gyomra kb. 2-2.5 óra alatt ürül ki és juttatja tovább a tápanyagot a vékonybél felé. Az eltérő emésztés miatt csecsemőkorban normálisnak tekintjük azt is, ha naponta 6-8 széklet van a pelusban, azaz akár minden etetés után, de a négynaponta egyszer történő székletürítés is normálisnak számít a tankönyvi adatok szerint. Mindezeket figyelembe véve, tudva, hogy ezek a folyamatok még éretlenek, nem mindegy, hogy a csecsemő mit eszik, és milyen időközönként.

    Hirdetés

    A babák etetésének módja kulcsfontosságú

    A kisbabák számára a legmegfelelőbb az anyatej fogyasztása, lehetőség szerint saját édesanyjának a teje vagy bevizsgált, ugyanolyan életkorú csecsemővel rendelkező anyuka teje. Az anyatej összetétele mindig igazodik a csecsemő igényeihez. Az élete első hónapjában a szopást a baba sűrűbben igényelheti, azonban a hónap végére érdemes lenne elérni, hogy a baba lehetőség szerint 2.5-3 óránként egyen. Ez azért szükséges, mert ha gyakrabban etetjük, akkor a kicsi gyomrába kerülő tej nem üres gyomorba, hanem a korábban elfogyasztott anyatejre kerül. Ezzel a baba gyomra folyamatosan munkába van fogva, és a sorozatos egymásra etetések következtében egy idő után hányás, hasmenés alakulhat ki. A 3 óránkénti etetés betartásával tehát sok gondtól szabadíthatjuk meg a kisbabánkat.

    Mi állhat a fájdalmak hátterében?

    A hasfájás vagy más néven kólika leggyakoribb oka, hogy a baba az etetés alatt sok levegőt nyel. A levegő, ha elindul a belek felé, feszíti azokat, és ez indítja el a görcsös hasi fájdalmat. A cél, hogy a levegő kijusson a bélrendszerből vagy felfelé, vagy lefelé. Éppen ezért érdemes a babát etetés után minimum 20 percet függőlegesen tartva büfiztetni. Amennyiben a levegő már lentebbi tájra indult, úgy azt hasmasszázzsal, a láb tornáztatásával, esetleg a ma már sok helyen elérhető biztonságos szélcsövek használatával, szélhajtó teával és egyéb szélhajtó készítmények segítségével bírhatjuk távozásra.

    A hasfájás megelőzésénél jó, ha tudjuk, hogy az anyatej első része, amit a baba kiszív az főleg vizet és cukrot tartalmaz; a tápláló zsírban, tápanyagban gazdagabb részt a babák a szoptatás vége felé tudják kiszívni. Éppen ezért, ha a baba például megszomjazik és 3 órán belül visszakéredzkedik az anyamellre, akkor ugyanabból a mellből szoptassuk meg, mint amelyikből korábban szoptattuk. Ez azért fontos, mert ha a baba mindig csak az anyatej hígabb, cukorban gazdagabb részét szívja ki, akkor ez a hasban elindít egy erjedéses folyamatot, mely erős hasfájást és híg székletürítést eredményez és ezek mellett az igazán tápláló anyatejhez a baba hozzá sem jut és újból korán megéhezik. Ez a folyamat pedig kialakíthat egy ördögi kört.

    Az édesanya táplálkozásának jelentősége

    Anyatejes babáknál nagyon fontos, hogy az anya odafigyeljen arra, hogy ő maga mit eszik, illetve iszik. Az anya által elfogyasztott táplálékok ugyanis hasfájást, székletváltozást, bőrkiütést okozhatnak a csecsemőnél, sokszor a legnagyobb gondosság mellett is. Ezek nem egyszer olyan erős problémát eredményeznek, hogy gasztroenterológus szakember segítségére lehet szükség. Újabban észlelt jelenség, hogy a babák egy része az anyatejben nagy mennyiségben található tejcukrot nem tudja megfelelően lebontani, ami szintén kólikát okozhat. Szerencsére már kaphatók remek készítmények, melyek ebben segítséget nyújtanak a babáknak.

    Tápszeres csecsemőknél, akik kezdetektől fogva tápszert kapnak, általában nincsen nagyobb gond. Főleg az anyatejről tápszerre való átállás, illetve a hozzátáplálás során találkozunk leggyakrabban székrekedéssel, a széklet színének megváltozásával. Fontos, hogy apró problémák miatt ne váltsunk gyakran tápszert, illetve a hozzátápláláskor az ételek meghatározott ütemben kerüljenek bevezetésre.

    Lényeges tehát, hogy mindig legyünk tekintettel a baba igényeire, valódi szükségleteire és az ő ritmusára hangolódjunk rá, így sok gondtól megszabadíthatjuk magunkat. Sokszor a problémát a mi türelmetlenségünk, elvárásaink okozzák.

    Sürgősen orvoshoz abban az esetben kell fordulni, ha a hasi fájdalom miatt a gyermek vigasztalhatatlanul akár 1,5-2 órát is sír, ez ugyanis az invaginatio, más néven bélbetüremkedés jele lehet. 

    A bélbetüremkedésre utaló jelek

    Bélbetüremkedés esetén a csecsemő periodikusan sír, azaz rövid megszakított szünetek után a vigasztalhatatlan sírás újból kezdődik, sokszor a hányás is megindul. Rossz esetben véres székletet, véres nyálkát észlel a szülő a pelenkában, mely már a bélelhalás egyik jele. Az ilyen csecsemőt azonnal orvoshoz kell vinni!

    Módosítva: 2020.04.07 17:05, Megjelenés: 2017.02.12 17:05
   • Cikkajánló

    Mellkasi fájdalom

    Mellkasi fájdalom

    B. M. , szakfordító

    Mi okozhat légzéskor jelentkező mellkasi fájdalmat?

    Tüdőrák

    Tüdőrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Személyre szabott terápia, precíziós onkológia a tüdőrák kezelésében.

    Az egyedülálló szülőket segítenünk kell a koronavírus-járvány idején is

    Az egyszülős családokat érintő kérdésekkel, életvitelük javításával, megsegítésével nemcsak a veszélyhelyzettől mentes hétköznapokban foglalkoznak méltatlanul keveset hazánkban, hanem sajnos a veszélyhelyzet idején is kevesebb figyelmet kaptak. Méltatlan, hogy az egyszülős jelenség a lekezelő csonka család kifejezéssel megnevezve, negatív felhanggal jelenik meg a köztudatban.

    Az agyrázkódás súlyos következményekkel járhat a gyermekeknél

    Ha egy gyermek agyrázkódást szenved, többnyire egy igen rövid, mindössze pár másodpercig tartó eszméletvesztésre is sor kerül. Ilyenkor a gyermek zavart és nem tudja megmondani, hogy ki ő és hol van, sőt általában nem emlékszik a balesetére sem.

    Előtej (kolosztrum) - Mikor, mennyi a normális?

    A terhesség hónapjai alatt a hormonális változások miatt a női mell különleges átalakulásokon megy keresztül: mirigyállománya felszaporodik és alkalmassá válik a tejtermelésre. Míg a tejbelövellés a szülés után pár napot még várat magára, az úgynevezett előtej az első perctől kezdve a baba rendelkezésére áll.

    Miért fájhat a baba hasa etetések után?

    A születés utáni időszakban a fejletlen bélrendszer nem minden esetben képes megbirkózni az anyatej vagy a tápszer megemésztésével. Dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosa foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a témában.

    Babamasszázs hasfájás ellen

    A szülők által rettegett kólika ellen számos hatásos megoldás létezik. A gyógyszertárakban kapható készítmények alkalmazása, és a puffasztó táplálékok kerülése mellett sokat segíthet a panaszok enyhítésében a helyesen végzett babamasszázs is.

    Sokat síró kisbabák: a három hónapos kólika

    A bélgázok képződése teljesen természetes folyamat. A problémát az okozza, ha túl sok termelődik, vagy a kisbaba túl sok levegőt nyel, vagy a bélgázok nem tudnak szabadon távozni.

    Hasi panaszok kisbabáknál - Kólika vagy más okozza?

    A leendő és a gyakorló édesanyák is tudják, hogy az újszülött- és csecsemőgondozás egyik legkeményebb próbatétele a csecsemőkori hasfájás. Bizonyított tény, hogy a síró baba által kiváltott hormonális kavalkádban a stresszhormonszint jócskán megemelkedik, hiszen ilyenkor a szülők megijednek, hogy mi lesz, ha nagy baj van a véget nem érő sírás hátterében. Vegyük sorra, mik okozhatnak hasfájást csecsemőkorban! Honnan sejthetjük, hogy nagy baj van? Mit tehetünk annak érdekében, hogy a gyermek hasfájása mihamarabb megszűnjön?

    Így vészeltük át a kólikát - Egy édesanya jó tanácsai

    A csecsemőkori kólika a szülők körében az egyik legnagyobb rémületet kiváltó gyermekkori állapot, ugyanis a kicsik gyakran vigasztalhatatlan sírása és láthatóan megélt fájdalmai nagyon megviselik az egész családot, de legfőképpen az édesanyát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.