Biliaris atresia

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent: 2022.10.10.

A kórképpel a gyakorlatban gyermekgyógyászok, neonatológusok találkozhatnak, hiszen a tünetek néhány napos-hetes életkorban jelentkeznek. A korai felismerés és sebészi kezelés hiányában a betegség halálos kimenetelű, azonban még kezelés ellenére is gyakran alakul ki májcirrózis, ami májtranszplantációt tesz szükségessé.

Biliaris atresia az epeutak gyulladásával és fibrózisával (kötőszövetes hegesedésével) járó ritka kórkép. Az epeutak - májon belüli és azon kívüli szakaszainak - károsodása epe elfolyási zavart okoz, ami hosszú távon végstádiumú májelégtelenséghez vezet.

Kialakulásának hátterében több tényező merül fel: vírusok, környezeti toxinok (mérgező hatású vegyületek), az újszülöttkori epeútrendszer sérülékenyebb volta a külső behatásokkal szemben, genetikai faktorok, autoimmum mechanizmus, az esetek egy részében pedig nem lehet tisztázni a kiváltó okot.

A biliaris atresia tünetei

A beteg gyermek születésekor egészségesnek tűnik. Akkor kell gyanakodnunk biliaris atresiára, ha születés után több mint 2 héttel is még

A többi epepangást (cholestasis) okozó kórképtől (pl. Alagille-szindróma, cisztás fibrózis) való differenciáldiagnosztika heteket vehet igénybe.

Fontos, hogy minden két hétnél tovább elhúzódó újszülöttkori sárgaság esetén gondolni kell és első körben ki kell zárni a biliaris atresia lehetőségét!

Tovább Epepangást okozó kórképek

Diagnosztikai lehetőségek

Vérvétel: emelkedett obstrukciós májenzim értékek, bilirubinok jelezhetik a biliaris atresiát.

Hepatobiliaris szcintigráfia: képalkotó eljárás; a módszer csökkent radioizotóp kiválasztást mutat a bélbe az epe által.

Ultrahang: 12 órányi éhezés ellenére is összezsugorodott epehólyag, májkapuban látható cisztózus képlet, egyéb érelhelyezkedési rendellenességek jelenléte esetén gondolni kell biliaris atresiara.

Cholangiografia (epeutak megfestése): történhet endoszkópos úton (ERCP), vagy közvetlen az epehólyagba juttatott festék által (bőrön keresztüli vagy műtéti közbeni szúrás).

Májbiopszia (szövettani mintavétel).

Hogyan kezelhető a biliaris atresia?

A cél az epeelfolyás minél korábbi megoldása. Erre a Kasai-műtétet alkalmazzák újszülöttkorban. A Kasai-műtét akkor választandó első lépésként, ha az intrahepatikus epeutak épek, ellenkező esetben rögtön májtranszplantáció szükséges. Amennyiben a műtét sikertelen, vagy szövődmények (epeúti gyulladás, portalis hypertensio, hepatopulmonaris szindróma) jelentkeznek, szintén májtranszplantáció válik szükségessé.

A Kasai-műtét

A nagyműtét lényege egy úgynevezett porto-enterostomia képzés. Ez azt jelenti, hogy a májkapura egy vékonybélből kialakított Y-kacsot varrnak, így (ha található még ép, akár mikroszkópikus méretű epeút a májon belül) az epe elfolyása biztosított. A vékonybélből felszálló baktériumok okozta epeútgyulladás kivédésére a kacsban egy billentyűt alakítanak ki.

Jelenleg gyógyszerekkel a betegség kimenetelén nem lehet javítani, de zajlanak különböző vizsgálatok receptor szinten ható készítményekkel.

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

Kiemelt jelentőséggel bír a felelős magatartás.(x)

Gyomorégés Gyomorégés

Gyomorégés a terhesség alatt, reflux is okozhatja.

Diagnosztikai módszerek: MRCP

A rövidítés jelentése: mágneses rezonancia – cholangio-pancreatográfia. A módszer egy olyan speciális MR vizsgálatot jelöl, amivel az epeutakat és...

Primer sclerotizáló cholangitis

A primer sclerotizáló cholangitis (rövidítve PSC) egy krónikus, progresszív epeúti gyulladással járó betegség, mely az epeutak szűkületét...

Laborlelet - Mitől lehet magas a GGT-érték?

A vizsgálat során a glutation nevű anyag lebontásában szerepet játszó enzim, a gamma-glutamil-transzferáz aktivitását határozzák meg a...

Epehólyag-gyulladás és epeúti gyulladás

A cholecystitis az epehólyag falának heveny gyulladása, mely általában epekövesség talaján alakul ki. Létrejöttében a kő okozta epeelfolyási zavar...

Mire utalhat, ha világos a széklete?

A normális széklet színe a barna különböző árnyalataival széles skálán mozog, színét elsősorban az elfogyasztott táplálék, esetleg...

A Caroli-betegség

A ritka, (autoszomális dominánsan) öröklődő Caroli-betegség lényege a májban lévő epeutak tágulata.

Diagnosztikai módszerek: ERCP

Az ERCP (endoszkópos retrográd cholangiopancreatographia) vizsgálat az epehólyag, az epeutak és a hasnyálmirigy bizonyos betegségeiről ad...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.