Májelégtelenség téma

Májbetegségek első tünetei

WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus - 2021-03-12 07:03
A máj a szervezet nagyon fontos szerve, melynek központi szerepe van az anyagcserében és a méregtelenítésben is, valamint az emésztés egyik szinte nélkülözhetetlen nedvét, az epét választja ki.

Biliaris atresia

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022-10-10 15:33
A kórképpel a gyakorlatban gyermekgyógyászok, neonatológusok találkozhatnak, hiszen a tünetek néhány napos-hetes életkorban jelentkeznek. A korai felismerés és sebészi kezelés hiányában a betegség halálos kimenetelű, azonban még kezelés ellenére is gyakran alakul ki májcirrózis, ami májtranszplantációt tesz szükségessé.

A májelégtelenség: kiváltó okok, tünetek és megelőzés

WEBBeteg összeállítás - Dr. Szigeti Nóra, Dr. Dunás-Varga Veronika - 2022-06-11 07:33
A májelégtelenség a májfunkciók olyan súlyos mértékű romlása, amikor a máj már nem tudja ellátni a szervezetben betöltött szerepét. Ha kialakul a májelégtelenség, az azt jelenti, hogy a máj nagy része károsodott.

A Budd-Chiari-szindróma

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász - 2022-02-22 03:03
A Budd-Chiari-szindróma nagyon ritka betegség, átlagosan egymillió főből egy személyt érinthet: a máj vénáinak súlyos szűkületei, illetve elzáródása keringési zavart okoznak. Ez a folyamat kezdetben gyakran tünetszegényen zajlik, a következményesen kialakuló vérpangás állhat az első panaszok hátterében.

Az akut májelégtelenség

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022-02-21 13:03
Akut májelégtelenségről beszélünk azon esetekben, ahol a májműködés összeomlása olyan emberekben alakul ki, akik nem szenvedtek korábban ismert krónikus májbetegségben. A végső stádium egyes esetekben akár egy hét alatt is kialakulhat.

A Caroli-betegség

WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó - 2021-11-16 05:03
A ritka, (autoszomális dominánsan) öröklődő Caroli-betegség lényege a májban lévő epeutak tágulata.

A májelégtelenség kezelése és a lehetséges szövődmények

WEBBeteg összeállítás - Dr. Szigeti Nóra, Dr. Ujj Zsófia Ágnes - 2021-08-25 14:33
Májelégtelenség esetén a legfontosabb teendő az alapbetegség lehetőség szerinti kezelése. Attól függetlenül, hogy ez lehetséges-e, cél az akut életveszély elhárítása, a máj további állapotromlásának megelőzése és a sokszervi elégtelenség kialakulásának elkerülése.

Hogyan diagnosztizálható a májelégtelenség?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Szigeti Nóra, Dr. Ujj Zsófia Ágnes - 2021-08-18 07:03
Számos vizsgálati módszer szükséges abban az esetben, ha a májkárosodás gyanúja felvetődik. A beteg részletes kikérdezését és az orvosi vizsgálatot laborvizsgálatok (vér- és vizeletvizsgálat) követik, melyek általában súlyosan károsodott májműködést mutatnak. Képalkotó eljárásokkal és szövettani mintavétellel is igazolható a betegség.

Súlyos vagy krónikus májbetegség - A bevitt tápanyagok és a diéta szerepe

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2018-03-02 11:25
Májbetegségek fennállása esetén jellegzetesen csökken az étvágy, így a bevitt kalória- és tápanyagmennyiség is kevesebb. Emellett a máj betegsége e létfontosságú szerv raktározó funkciójának kiesését eredményezi, amely miatt a betegeknél rendszerint tápanyag- és vitaminhiány alakul ki. Mindezek miatt fontos, hogy ebben az időszakban jobban odafigyeljünk a táplálkozásra.

Hepatitis, a máj betegsége

Debreceni Egyetem - 2015-07-28 20:01
Az utóbbi években több ezerrel nőtt a hepatitis vírussal fertőzöttek száma hazánkban. A betegség több formája gyógyszerrel kezelhető, a B ellen védőoltás is van.

Májbetegség

Orvos valaszol - Dr. Szigeti Nóra - 2013-10-16 11:04
Tisztelt Doktornő/Úr! Édesanyám alkoholizmus okozta májzsugorodásban szenved. Augusztusban kórházba került, mert víz volt a hasában, lábában. Nemsokkal azután, hogy hazaengedték májkómás állapotban az intenzívre került, és azóta is sajnos kb. 1-2

Majproblema

Orvos valaszol - Dr. Péteri László - 2010-06-01 10:38
Kedves Doktor No/Doktor Ur, Aposom honapok ota majelegtelenseggel kuzd. Tobbszori vervetel utan sem tisztazodott hogy mi a problema, viszont a laboreredmenyek "a ver kemiai koros lelet"-et allapitottak meg. "CKM - 124 max" az neki "580" es 2 hete

Mi lehet ez?

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-01-27 15:58
Tisztelt Doktor Nő/ Úr!   Nagyon aggódom a férjemért mert 8 évvel  ez elött hosszu ideig (7 évig) egy öntödében dolgozott és az akkori munkatársai közül többen szenvednek daganatos betegségben (máj) .Ezért elment egy ultrahangos vizsgálatra ahol a

Májbetegség

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2008-10-30 23:15
Voltam laborvizsgálaton és a Gamma gt 132, ALAT: 122, ASAT: 45.Kérdésem az hogy mi okozhatja ezt a magas értéket. (nagyon ritkán fogyasztok alkoholt és nem dohányzom.