Epepangás téma

Biliaris atresia

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022-10-10 15:33
A kórképpel a gyakorlatban gyermekgyógyászok, neonatológusok találkozhatnak, hiszen a tünetek néhány napos-hetes életkorban jelentkeznek. A korai felismerés és sebészi kezelés hiányában a betegség halálos kimenetelű, azonban még kezelés ellenére is gyakran alakul ki májcirrózis, ami májtranszplantációt tesz szükségessé.

Miről ismerhető fel a terhességi epepangás?

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2022-05-13 09:33
Amikor egy nő várandós lesz, szervezete már szinte a fogantatás pillanatától elkezd készülődni a magzat kihordásának hosszú időtartamára és a megszületés eseményére. Ezen változások gyakorlatilag minden szervet, szervrendszert érintenek, hátterükben a megtermékenyítéskor elkezdődött neurohormonális szabályzó rendszerek komplex működése áll.

Epepangás

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022-03-21 11:03
Epepangásnak (cholestasis) nevezzük azt az állapotot, amikor a máj által megtermelt és/vagy az epehólyagban raktározott emésztőnedv, az epe ürülése akadályozva van a bélrendszerünk felé. Hátterében leggyakrabban mechanikai ok áll, de egyéb állapotok is előidézhetik. Vezető tünete a sárgaság, emelkedő májfunkciós értékek.

Epehólyag-gyulladás és epeúti gyulladás

WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus - 2021-02-16 17:05
A cholecystitis az epehólyag falának heveny gyulladása, mely általában epekövesség talaján alakul ki. Létrejöttében a kő okozta epeelfolyási zavar és epepangás áll.

epepangás

Orvos valaszol - Dr. Deli Tamás - 2010-02-16 22:25
Tisztelt Doktor! Szeretném megkérdezni, hogy mi a teendő, hanem találtak epekövet, de renyhén összehuzodó epeholyagot /? /-el sávszerű pangás szokatlan formában:  állapitottak meg. talán már gyerekkorom ota szenvedek, de most már állandó job