Epeutak téma

Diagnosztikai módszerek: MRCP

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022-10-18 10:30
A rövidítés jelentése: mágneses rezonancia – cholangio-pancreatográfia. A módszer egy olyan speciális MR vizsgálatot jelöl, amivel az epeutakat és a hasnyálmirigy régióját szelektíven lehet vizsgálni.

Biliaris atresia

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - 2022-10-10 15:33
Epeutak
A kórképpel a gyakorlatban gyermekgyógyászok, neonatológusok találkozhatnak, hiszen a tünetek néhány napos-hetes életkorban jelentkeznek. A korai felismerés és sebészi kezelés hiányában a betegség halálos kimenetelű, azonban még kezelés ellenére is gyakran alakul ki májcirrózis, ami májtranszplantációt tesz szükségessé.

Laborlelet - Mitől lehet magas a GGT-érték?

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - 2021-11-26 22:03
GGT
A vizsgálat során a glutation nevű anyag lebontásában szerepet játszó enzim, a gamma-glutamil-transzferáz aktivitását határozzák meg a szérummintából. Az enzim legnagyobb mennyiségben a májban, hasnyálmirigyben és a vesében fordul elő.

A Caroli-betegség

WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó - 2021-11-16 05:03
A ritka, (autoszomális dominánsan) öröklődő Caroli-betegség lényege a májban lévő epeutak tágulata.

Diagnosztikai módszerek: ERCP

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, Dr. Reinhardt István - 2021-09-15 20:33
Az ERCP (endoszkópos retrográd cholangiopancreatographia) vizsgálat az epehólyag, az epeutak és a hasnyálmirigy bizonyos betegségeiről ad információt. Az ERCP tulajdonképpen két vizsgálat, az endoszkópia és a kontrasztanyagos röntgenvizsgálat egyidejű kombinálása.

Primer sclerotizáló cholangitis

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász - 2021-06-11 22:03
A primer sclerotizáló cholangitis (rövidítve PSC) egy krónikus, progresszív epeúti gyulladással járó betegség, mely az epeutak szűkületét, ezáltal az epe elfolyásának zavarát eredményezi, végül pedig májcirrózishoz vezet.

Mire utalhat, ha világos a széklete?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2019-04-03 11:05
Széklet
A normális széklet színe a barna különböző árnyalataival széles skálán mozog, színét elsősorban az elfogyasztott táplálék, esetleg gyógyszerek, valamint az epesavak határozzák meg. Mit jelent, ha megváltozik a normális szín?

Hetekig elhúzódó sárgaság csecsemőknél

Semmelweis Egyetem - 2018-12-12 11:06
Végső esetben májátültetésre szorulhatnak azok a gyermekek, akiknél csecsemőkorban későn ismerik fel a ritka betegségnek számító epeútfejlődési rendellenességet - hívta fel a figyelmet Dr. Dezsőfi Antal.