A macskanyávogás betegség

szerző: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - WEBBeteg
megjelent:

Ez az örökletes kórkép a típusos sírásról kapta a nevét. Az újszülöttek világrajövetelük után gégefejlődési rendellenesség miatt olyan hangon sírnak, ahogy a macskák nyávognak. Sajnos azonban nem ez az egyetlen velejárója a betegségnek.

A motoros és beszédfejlődési zavar, a változó mértékű értelmi fogyatékosság, valamint a jellegzetes arcforma szintén része a betegségnek.

A kromoszómák okozzák

A kórkép idegen neve - a szerzői név alapján - Lejeune-szindróma vagy egy másik, gyakrabban használt elnevezéssel Cri du chat betegség. Oka, hogy az 5. kromoszóma egy része hiányzik. A baba örökölheti a betegséget a hordozó szüleitől, de az esetek egy nagy százalékában a szülők egészségesek és a kórkép új mutáció eredménye. A sajátos sírási hangon túl már születéskor szembetűnő a jellegzetes arcforma, amit holdvilág-arcként szoktak emlegetni.

Az újszülött feje rendszerint kicsi, a szemek egymástól távol vannak (hypertelorismus), és az állcsont fejletlen. Időnként a fülek alacsonyan helyezkednek el, az orrgyök lapos lehet, a szájpad ívelt (ún. gótikus szájpad). Esetenként nyúlajak vagy farkastorok is előfordulhat.

A további vizsgálatok eredményeként gyakran szív vagy vesefejlődési rendellenességre is fény derülhet, mely egész életen keresztüli orvosi kontrollt igényel, és súlyossága nagymértékben meghatározza a baba életkilátásait és életminőségét.

Genetikai rendellenességek

Jelenleg körülbelül 4000 genetikai rendellenesség ismert. A legtöbbjük nagyon ritka, minden több tízezredik vagy több milliomodik ember érintett, ám vannak ettől gyakrabban előforduló betegségek.
Genetikai rendellenességek

Időben kell elkezdeni a beteg gyermek fejlesztését

Gondot jelent az is, hogy a beteg baba kis súllyal születik és a súlya, az etetési nehézségek miatt később is csak lassan gyarapszik. Nehezen szopik a gyenge reflexek, a deformált arc, valamint a gyenge tónusú izom miatt.

Gyakori a veleszületett sérv, gyomorbélrendszeri rendellenességek (pl. bélcsavarodás), és a már születéskor fennálló gerincferdülés is. Sokszor a kézen is észrevehetőek eltérések, viszonylag gyakori pl. bizonyos ujjak összenövése.

Az idő előrehaladtával észrevehetővé válik az értelmi visszamaradottság, valamint a lassú mozgás és beszédfejlődés. De fontos tudni, hogy minél korábban kezdjük el a gyerek fejlesztését, annál jobb eredményeket érhetünk el.

Azok a gyerekek, akikkel már 1 éves kor körül elkezdenek foglalkozni, akár kétszer olyan jó eredményt produkálhatnak az intelliganciaszintet mérő teszteken, mint akiknél csak 3 éves kor után kezdik a fejlesztést!

Mivel fejlesztheti gyermeke IQ-ját?

Mi lehet, ami a genetikán kívül még befolyásolja gyermeke intelligenciaszintjét? Természetesen a megfelelő táplálkozás, rengeteg játék és testmozgás mind hozzájárul a gyermeki intelligencia fejlődéséhez.
Mivel fejlesztheti valóban gyermeke IQ-ját?

A megértőképességgel nincs gond

Mozgás tekintetében elsősorban a koordinációval és a finom mozgásokkal van baj. A ceruza- vagy evőeszközfogás, a ruha begombolása vagy zipzár felhúzása sokaknak nem megy egyedül. De vannak, akik megtanulják az önálló étkezést és járást, még ha rossz egyensúlyérzékük miatt ügyetlen marad is a mozgásuk.

A beszédük is nagyon lassan fejlődik, de a megértőképességük nagyon jó. Ha szavakkal nem is, egyéb eszközökkel, képekkel, nonverbális jelekkel ügyesen megértetik magukat.

Képesek szociális kapcsolatok kialakítására is, sokan közülük speciális iskolákban jól megállják a helyüket. Bár sokuk hiperaktivitásban szenved, ami miatt csak rövid ideig képesek egyhelyben maradni, koncentrálni, de megfelelő közösségbe képesek beilleszkedni, sőt többségük kifejezetten fél az egyedülléttől.

Magatartásuk időnként kissé kiszámíthatatlan, előfordulnak oknélküli dühkitürések vagy bizonyos ingerekre indokolatlanul heves reakciók, de viselkedés terápiával ezek jól kordában tarthatóak.

Mi a genetikai tanácsadás?

A genetikai tanácsadás egyfajta speciális szakrendelés, ahol speciálisan képzett genetikus orvos dolgozik.
A genetikai tanácsadás

Biztató életkilátások

Bár nincs még gyógymód erre a betegségre, de az érintettek életkilátásai lényegesen jobbak, mint évekkel ezelőtt.

Ma már kevesebb, mint 10%-uk hal meg 1-2 éves korban, a többség megéri a felnőtt kort, és megfelelő orvosi kontroll, fejlesztő foglalkozások, viselkedés terápia segítségével elfogadható életminőségben élhet.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász ; Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.