A hiperaktivitás gyógyszeres kezelése

Dr. Szimuly Sándor
szerző: Dr. Szimuly Sándor, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

A hiperaktivitás kezelésére ma Magyarországon mindössze egyetlen készítmény áll rendelkezésre normál intellektusú gyermek esetében, azonban a gyógyszerrel kapcsolatban érvek és ellenérvek mind a mai napig heves viták tárgyát képezik.

Legelőször azt szükséges tisztázni, hogy az ADHD (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder), azaz figyelemhiányos hiperaktivitás betegség kezelése nem csupán a gyógyszeres kezelést jelenti. A terápiaválasztást befolyásolja a betegség súlyossága, a gyermek életkora, a szülők és az iskola körülményei, empátiája, toleranciája, milyen mértékben befolyásolja a zavar a mindennapi életet.

A gyógyszeres kezelés mellett az esetek nagy részében szükséges pszichoterápia alkalmazása, mely elsősorban az érzelmi élet zavarainak korrekciójára irányul. A kezelésbe jó, ha bevonjuk a szülőket és a pedagógusokat is, netán speciális iskolát választunk a gyermeknek.

A gyógyszeres kezelés alatt jelenleg hazánkban általában a methylphenidat hatóanyagtartalmú gyógyszereket értjük. Külföldön további hatóanyagok is elérhetőek, mint például az atomoxetine, dextroamphetamin. Az "amphetamin" ijesztő szóként hathat, hiszen ezek a hatóanyagok a pszichostimuláns kategóriába tartoznak, így kábítószernek megfelelő szabályozás alatt állnak.

Tényleg hiperaktív a gyermek?
A betegség diagnosztizálásához a szülőktől nyert adatokon túl szükség van a tanárok által adott jellemzésekre, hiszen a gyermek viselkedése a különböző környezetben, különböző szituációkban igen eltérő lehet. Ki kell zárni egyéb betegségek lehetőségét (részképesség zavarok, érzékszervi betegségek, értelmi fogyatékosság, stb.). Emellett kérdőívek, becslőskálák, illetve a viselkedés megfigyelése segítik a diagnózis felállítását.

Ezeknél a gyermekeknél az agy bizonyos gátló területei nem működnek megfelelően, emiatt nem tudnak megfelelő mértékben figyelni, feladataikra koncentrálni. A methyphenidat és társai ezeket a gátló területeket stimulálja, így érve el a kívánt hatást. Természetesen ezt a gyógyszert (is) csak jól meghatározott esetekben szabad alkalmazni, megfelelő körültekintéssel.

A megfelelően kiválasztott betegeknél azonban jelentős javulás érhető el a koncentráció növelésével, a hiperaktivitás csökkentésével az iskolai eredményekben.

Mikor nem alkalmazható a készítmény?

A készítmények felírhatósága is szigorúan ellenőrzött, csak pszichiáter, illetve gyermekpszichiáter javasolhatja, illetve a gyógyszert minden esetben ugyanabban a patikában szabad csak kiváltani, erről a felíró orvost is tájékoztatni kell.

A gyógyszer nem alkalmazható:

  • pajzsmirigy túlműködés esetén,
  • bizonyos szívbetegségekben,
  • zöldhályog jelenléte esetén,
  • 6 éves kor alatt.

A készítményt a fokozott aktivitással járó időszak előtt szokták alkalmazni, tehát általában reggel és délben, mivel a gyógyszer bevétele után körülbelül fél órával már kifejti hatását, mely kb. 4 órán át tart. Lehetőség van tartósabb hatású (6-8 órán át ható) készítmény alkalmazására is. Esti órákban lehetőség szerint ne adagoljuk, mert egyik leggyakoribb mellékhatásként alvászavar jelentkezhet.

További mellékhatásként az idegesség és a fejfájás, hasfájás említhető, ha ezek huzamosabb ideig fennállnak a gyógyszer dózisának csökkentése, illetve elhagyása szükséges. További átmeneti mellékhatás lehet az étvágy csökkenése.

Hogyan zajlik a terápia?

A terápia általában kis dózisokkal indul, majd fokozatosan emelkedik. A megfelelő, legkisebb hatékony dózis elérése után folyamatos, havonta történő kontrollvizsgálatok mellett a beállított terápiát időszakosan, általában a nyári szünetben meg szokták szakítani. Az újbóli alkalmazás szükségességét a továbbiakban a szakorvos dönti el.

Serdülőkorra a betegek jelentős részénél a tünetek csökkennek, így a gyógyszeres kezelés elhagyható. A terápia elhagyása is fokozatosan, lépcsőzetesen történik.

Az esetek kétharmad részében a gyerekek iskolai teljesítményében látványos javulás tapasztalható. Megközelítőleg a gyermekek 10-13 százaléka egyáltalán nem reagál a terápiára, a maradék részben kisfokú javulás észlelhető. Miután a hiperaktivitás az esetek több mint felénél nem önállóan, hanem valamilyen más betegség (pl. viselkedészavar) mellett jelentkezik rendkívül fontos a társuló betegség megfelelő kezelése is.

(WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Muszil Dóra, pszichiáter és Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.