Gége téma

A fej-nyaki daganat - okok és tünetek

WEBBeteg - Dr. Lengyel Csongor, fül-orr-gégész, fej-nyaksebész - 2021-11-19 20:33
A fej-nyak daganatai közül a szájüregi és a gégedaganatok a leggyakoribbak, a szájüregi daganatok az összes fej-nyaki daganat közel felét, a gégedaganat egyharmadát teszi ki.

A garatgyulladás tünetei, okai és kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus - 2020-02-22 13:33
A torok és garat gyulladását számos kórokozó kiválthatja. Leggyakoribbak a légúti vírusok, amelyek többnyire csak a képletek lobosságát okozzák, bár egyes esetekben gödrös mandulagyulladáshoz is vezethetnek. A betegség hátterében bakteriális fertőzés is állhat.

A hangszalagbénulás tünetei, okai és kezelése

WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész - 2019-09-15 09:33
A hangszalagbénulások elnevezése kissé félrevezető. Valójában a gége izomzatának különböző eredetű bénulásairól van szó, melyeknek eredménye a gége mozgásainak zavara.

Mit tegyünk, ha elment a hangunk?

WEBBeteg - Dr. Piros Zsuzsanna, fül-orr-gégész - 2018-10-28 05:21
Ha váratlanul elmegy a hangunk, legtöbbször nincs ok a kétségbeesésre. Igyekezzünk kímélni hangunkat és a panasz legtöbbször magától megszűnik. Vannak azonban orvosi kezelést igénylő esetek is!

Hangképzési zavarok - nem csak gyermekbetegség

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2014-05-07 05:21
Rekedt, fátyolos hang, állandó torokköszörülés, szárazság érzet a torokban. A hangképzési zavarok számtalan kellemetlen tünetet produkálhatnak, kezeletlen esetben pedig szervi elváltozásokat, vagy a hang elvesztését is okozhatják.

Gégetükrözés

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-09-01 12:23

A gégetükrözést (laringoszkópia) a gége előzetes érzéstelenítése után végzik. A csőtükör különböző átmérőjű fémcső a végén egy fényforrással. Gégetükrözéskor felülről látható a gége, a gégefedő, a hangszalagok, az álhangszalagok, a kannaporcok és a légcső felső szakasza.

A gégetükrözés alkalmával polipeltávolítás, tályogmegnyitás, váladék - vagy szövetvétel is elvégezhető bakteriológiai vagy szövettani vizsgálat céljából.

Az indirekt gégetükrözést a garatüregben tartott tükör segítségével végzik, az ábra a tükör nélkül végzett direkt gégetükrözés folyamatát mutatja be.

Felső légutak

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-30 12:20

A felső légutak része az orrüreg, a szájüreg, a garat és a gége. A felső légutak szerepe a levegő felmelegítése és nedvesítése.

Az orrüreg csillós nyálkahártyájának feladata a levegő megtisztítása, felmelegítése és nedvesítése.

szájüreg a szájréssel nyílik, felül a szájpad határolja, a garatüregben folytatódik. A szájüreget nyálkahártya béleli.

garat nyálkahártyával bélelt izmos falú cső, része az orrgarat, a szájgarat és a gégegarat. A garatba nyílnak az orrüregek és fülkürtök, itt találhatóak az orrgaratmandulák.

A gége a légcső bejáratánál helyezkedik el. A garat felé a gégefedővel zárható. A gége vázát a páros kanna-, valamint a páratlan gyűrű-, pajzs- és gégefedő porc alkotják. A porcokat szalagok kötik össze, amihez bonyolult gégeizomzat kapcsolódik.

Gégekanül

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-23 12:36

A gége a nyak elülső részén található hangképző szerv, jellegzetessége az elsősorban férfiakon látható ádámcsutka. A gége a garat felé a gégefedővel zárható. A gége porcait szalagok kötik össze.  A porcokat bonyolult gégeizomzat mozgatja. A levegő útja a gégéből a légcsőbe vezet.

A gégekanül (tracheosztómiás tubus) a légzés biztosítását szolgálja. Légcsőmetszés alkalmával helyezik be a légcsőbe (trachea-kanül). Két egymásba helyezhető cső alkotja, a belső külön kivehető és cserélhető, így könnyen meg lehet tisztítani a beszáradt váladéktól. A kanül alkalmazására főleg gége rosszindulatú daganatainak műtétje után lehet szükség.

Gége

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-08-23 12:32

A gége a légcső bejáratánál helyezkedik el. A garat felé a gégefedővel zárható.

A gége vázát a páros kanna-, valamint a páratlan gyűrű-, pajzs- és gégefedő porc alkotják. A porcokat szalagok kötik össze, és a bonyolult gégeizomzat teszi lehetővé, hogy a porcok mozgatásával a hangrést szűkíteni és tágítani lehessen. A gége üregében két páros redő található; felül a tasakredők, alul pedig a hangredők, utóbbi szabad szélei a hangszalagok.

Nyaki idegbecsípődés

Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund - 2021-03-23 10:17
Tisztelt Doktor úr/nő! Az lenne a kérdésem, hogy mostanában azt vettem észre, hogy a gégém mellett/mögött (pontosan nem tudom behatárolni, mintha becsípődne valami. Ha jobbra fordítom a fejem feszülő fájdalmat érzek, viszont ha kicsit megmozgatom a

Gégeporc fájdalom

Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund - 2021-02-08 15:49
Tisztelt doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy pár napja észrevettem, a gégém alsó porca (gyűrűporc) bal oldalt nyomásra érzékeny. szóval a fájdalom kívül jelentkezik, mintha megütődött volna, érzetre pedig izomláz szerű. Ha nem nyúlok h

hang probléma

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó - 2013-11-24 21:04
Néhány hónapja nem tudok olyan hangerővel és dallamosan énekelni, mint előtte. A hangom teljesen elgyengült, és bizony itt-ott nagyon hamis lett. Ha énekelek, rövid idő alatt elfárad a hangom. Ez nagyon zavar engem, de vajon mi történt? (Gyermekekn

gége pattogás

Orvos valaszol - Dr. Zaránd Rajmund - 2013-03-30 15:25
Egy rossz nyaki mozdulat hatasara ugy ereztem, hogy a gegemnel hegyes erzet keletkezik esmegfordul vagy atfordult nem tudom helyesen vagy pontosan megfogalmazni. Eleg kellemetlen erzes volt. Aztan azita ritkan, de bizonyos helyzetekben magatol pattog

gégészet

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó - 2013-02-16 20:09
Az lenne a problémám, hogy mitől érzem azt, hogy becsípődik, vagy beakad, vagy begörcsöl a gégém...pontosan nem is tudom mi az, de rémisztő érzés! Van, hogy 5 percig tart, de volt, hogy 3 órán át tartott! A háziorvosom azt mondta igyak kálciumot!

Lehet, hogy gégerákom van?

Orvos valaszol - Dr. Horváth Tamás - 2010-07-15 18:18
Üdvözlöm! A napokban találtam a torkomon belül egy kitüremkedést és nyelési problémám van. Már régebben mütöttek tályoggal és a mandulámat is kivették.SZóval azt szeretném kérdezni hogy ez rák lehet vagy lehet más betegség is ami nem olyan sulyos?