• Genetikai rendellenességek

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita

    Jelenleg körülbelül 4000 genetikai rendellenesség ismert. A legtöbbjük nagyon ritka, minden több tízezredik vagy több milliomodik embert érintenek, ám vannak ettől gyakrabban előforduló betegségek is.

    A gén nem más, mint az öröklődés alapegysége. Egy adott DNS-szakasz alkot egy gént. A DNS molekula, egy kettős spirál alakú molekula, - mintha a létra két végét megfogva elcsavarnánk azt - melynek építőköve négy nukleinsav molekula. A négy nukleinsav molekula egymást váltogatva egy mintázatot hoz létre, mely végtelen számú variációt eredményez. Ezért aztán ahogy a mondás is tartja, ahány ember, annyi féle.

    Hirdetés
    Öröklött és szerzett rendellenességek
    Genetikai rendellenességek lehetnek öröklött vagy szerzett rendellenességek. Öröklött betegség esetén a szülő ivarsejtjében már megtalálható az elváltozás. Szerzett rendellenesség esetén a szülőben még nem, de az utódban már megtalálható a kóros gén.

    A DNS egy fehérjevázzal kiegészítve hozza létre a kormoszómákat. Az emberre jellemző kromoszómaszám a 46, egészen pontosan 23 pár. Ez minden egyes sejtünkben megtalálható. Ebből 22 pár autoszóma - melyek a nemi hovatartozás eldöntésében nem vesznek részt - és egy pár nemi kromoszóma. Ezek mikroszkópos megjelenésük alapján az X-hez és az Y-hoz hasonlítanak.

    A nőknek mindkét nemi kromoszómájuk X, míg férfiaknak az egyik X, a másik Y. A kromoszómákon elhelyezkedő gének tulajdonképpen kódok, aminosavakat kódolnak, amelyekből aztán fehérjék épülnek fel.

    Ha egy ilyen precízen szervezett rendszerbe bárhol hiba csúszik, annak következménye van. Hogy milyen súlyos, és pontosan kit érint, az sok mindenen múlik.

    A skizofréniások egyedi genetikai mutációja
    Amerikai tudósok szerint a skizofréniásoknál nagyon gyakran fordulnak elő egyébként ritka genetikai mutációk, amelyek megakasztják az agy fejlődését. Ezek a normálistól való eltérések ezeknél a betegeknél háromszor-négyszer gyakoribbak, mint az egészségeseknél. Ami a legmeglepőbb, ezek a genetikai mutációk minden skizofréniásnál egyediek.

    Autoszómális betegségek

    Előfordul, hogy egyetlen nukleinsav érintett, ez viszont pont elég lehet ahhoz, hogy már nem a megfelelő fehérje jöjjön létre. Ha a hiba a 22 pár autoszóma valamelyikén jön létre, akkor autoszómális betegségről beszélünk.

    Ha egy betegség kialakulásához elég a kromoszómapár egyik darabjának érintettsége, akkor domináns öröklődésről beszélünk, hiszen mindegy hogy a pár másik darabja egészséges-e vagy sem, a betegség létrejön.

    Abban az esetben, ha a pár mindkét tagjának érintettsége szükséges a betegség kialakulásához, akkor recesszív, lappangó öröklődésről van szó. Tehát előfordulnak autoszómális domináns, autoszómális recesszív öröklődésű betegségek.

    X és Y kromoszómához kötött betegségek

    Ha a nemi kromoszóma érintett, akkor nemhez kötött betegségről beszélünk. Ennek leggyakoribb formái az X kromoszómához kötött betegségek. Ha egy betegség főleg férfiakat érint és nőket csak nagyon ritkán, akkor X-hez kötött rendellenességről beszélünk, hiszen a nőkben leggyakrabban van egy egészséges X kromoszóma, ami miatt a betegség nem alakul ki, viszont férfiakban a meglévő Y nem tudja ezt a "védő" szerepet betölteni.

    Ismert Y-hoz kötött genetikai rendellenesség is, amely kizárólag férfiakban fordul elő, rendszerint nemzőképtelenséggel jár, de előfordulhat, hogy mesterséges megtermékenyítési technikákkal mégiscsak lehet az érintett férfinek utóda, aki ha fiú lesz, biztosan maga is érintett a rendellenesség által.

    A genetikai rendellenességek szintjei

    Egy gén érintettsége. Az eltérések különböző szinteken alakulhatnak ki. Egyik lehetőség a már fent említett egy gén érintettség, amikor is mutáció következtében egy adott gén által kódolt fehérje sérül. Ide tartozik például az achondroplasia, sarlósejtes vérszegénység, cisztikus fibrózis, fenilketonuria.

    Kromoszóma-rendellenesség. Kromoszóma-rendellenesség esetén az egész kromoszóma vagy annak egy nagyobb szegmense  teljes egészében hiányzik, megduplázódott vagy egyéb módon megváltozott. Ez az oka a Down-szindrómának, Kleinefelter-szindrómának, Turner-szindrómának.

    Multifaktoriális háttérrel rendelkező betegségek. A harmadik csoport az úgynevezett multifaktoriális háttérrel rendelkező betegségek. Ez több génben létrejövő mutációk eredménye, melyekhez gyakran környezeti ártalmak is társulnak. Ide tartozik például az Alzheimer-kór, autizmus, cukorbetegség, vastagbélrák, emlő- és petefészekrák.

    A genetikai betegségek kutatása egy külön tudományág, egyrészt laboratóriumban másrészt a népesség egészét statisztikailag vizsgálva próbálnak a szakemberek közelebb jutni a megoldásokhoz.

    Dr. Antalffy Katalin AnitaForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Antalffy Katalin Anita

    Módosítva: 2019.05.15 09:36, Megjelenés: 2017.12.04 03:30
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Rutin vérkép

    Rutin vérkép

    Dr. Borsi-Lieber Katalin

    A leggyakoribb vérvizsgálati adatok értelmezése.

    Daganatos betegség

    Daganatos betegség

    B. M., szakfordító

    A megnagyobbodott nyirokcsomó a daganatos betegség jele is lehet.

    Trombózis: hogyan szűrhető a hajlamunk?

    Számos olyan veleszületett állapotot ismerünk, melyek önmagukban vagy más szerzett kockázati tényezővel társulva mélyvénás trombózis kialakulását eredményezik.

    Velőcsőzáródási rendellenességek, nyitott gerinc

    A velőcsőzáródási rendellenességek a leggyakoribb fejlődési rendellenességek közé tartoznak. A magzati idegrendszer fejlődése során az agy és a gerincvelő a velőlemezből képződik, mely normális esetben ún. velőcsővé záródik.

    A cisztás fibrózis kialakulása és kezelése

    A cisztás fibrózis vagy más néven mucoviscidosis egy örökletes genetikai betegség. Hazánkban négyezer emberből 1-2 beteg, míg 4-5 százalékunk hordozza a betegséget.

    Incontinentia pigmentii

    Az incontinentia pigmentii ritka, genetikai (X kromoszómához kötött öröklődésű) betegség, mely a neurocutan szindrómák tagja. Ezekben a betegségekben közös fejlődési eredetük miatt az idegrendszer és a bőr, valamint függelékei (haj, köröm stb.) érintettek. A bőrtünetek jellemzően csecsemőkorban vagy már az újszülöttnél is láthatóak.

    Dr. Gruiz Katalin: az értelmi fogyatékos emberektől elleshetjük, hogyan lehet boldog, teljes életet élni

    Dr. Gruiz Katalinnal, a Down Alapítvány elnökével beszélgettünk arról, hogy hogyan látja a Down-szindrómás emberek helyzetét ma Magyarországon. Immár 27 éve tölti be tisztségét az alapítványnál, így arra is választ kaptunk, hogy mennyi sikert és nehézséget élt át ez idő alatt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA