Szuperélelmiszerek

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
megjelent:

Manapság az emberek egészségtudata egyre inkább növekszik és szeretnének minél hosszabb ideig, minél egészségesebben élni. Elmondható, hogy egy változatosan összeállított étrend tartalmaz olyan élelmiszereket vagy ételeket, amelyeket szuperélelmiszer címmel is lehet(ne) emlegetni – még ha tudatosan nem is figyeltünk erre az összeállítás során.

Nem hivatalos az elnevezés

A szuperélelmiszer (az angol superfood szóból ered) elnevezés nagy népszerűségnek örvend világszerte és hazánkban is. Egyfajta szupererőt vagy gyógyhatást sugallhat maga a szó, így a laikus fogyasztót könnyen megtévesztheti a reklám- és élelmiszeripari cégek által elterjesztett megnevezés.

Azt viszont már csak kevesen tudják, hogy ez nem egy egzakt meghatározása az élelmiszerek egy bizonyos csoportjának, hanem egy olyan jelző, amely sem tudományos szempontból, sem szakmabeli körökben hivatalosan nem elfogadott. Az Európai Unió 2007-ben hozta meg azt a jogszabályt, mely szerint nem lehet a termékek csomagolásán feltüntetni a félrevezető „Szuperélelmiszer” jelzőt, és ezáltal nagyobb eladásra szert tenni, kivéve, ha egy élelmiszer bizonyos előnyös, egészségre gyakorolt jótékony tulajdonsága tudományos bizonyítást nyert.

A szuperélelmiszerek tulajdonságai

Azokat az ételeket és élelmiszereket tartják superfoodnak, amelyek kiváló tápanyag-összetétellel rendelkeznek és természetes forrásként nagyobb mennyiségű értékes, esszenciális mikrotápanyagot szolgáltatnak, mint például vitaminokat, ásványi anyagokat, különböző telítetlen zsírsavakat, esszenciális aminosavakat, poliszacharidokat, enzimeket vagy fitonutrienseket. Ideális tápanyagtartalmuk mellett más kedvező élettani hatással is rendelkeznek: könnyen felszívódnak, jól hasznosulnak, ellátják a szervezetet vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Hozzáadott, mesterséges adalékanyagot nem tartalmaznak.

Az tény, hogy értékes összetételüknél fogva általánosan segítik az egészség megőrzését, egyes betegségek megelőzését, de önmagában egy zöldség vagy gyümölcs sem rendelkezik „szupererővel”. A szuperélelmiszereknek tulajdonított, bizonyos egészségre gyakorolt jótékony hatások (például gyógyítja a rákot, lúgosít) nem minden esetben megalapozottak és általában klinikai vizsgálatok sem támasztják alá ezeket az állításokat, csupán marketingfogással igyekeznek népszerűvé, „trendivé” tenni egy-egy aktuális terméket.

Mik tartozhatnak a szuperélelmiszerek közé?

Általánosságban a zöldségek és gyümölcsök, valamint más növényi élelmiszer közül kerül ki a legtöbb szuperélelmiszer, de fermentált és állati eredetű termékek is szerepelhetnek a listákon, amelyek évről évre növekednek. Elsőre azt gondolhatjuk, hogy a szuperélelmiszerek csodatévő, drága kuriózumok, de a legtöbbje valójában a hétköznapi életben is könnyen elérhető bárki számára, csak szét kell nézni a piacon.

Hazánkban ismert superfoodok

Zöldségek közül a paradicsom, brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta, fokhagyma, hagymafélék, cékla, sárgarépa, édesburgonya, sütőtök, zöld leveles zöldségek (pl. spenót, spárga). Gyümölcsök közül a bogyós gyümölcsök, mint áfonya, szeder, málna, eper, fekete ribizli, egres, valamint az alma, a meggy, a cseresznye, a vörös és kék szőlő, az aszalt szilva. Ide tartozhat az olajos magvak, a diófélék és a hüvelyes növények nagy része (pl. bab, lencse, borsó, földimogyoró), az ősi gabonafélék (pl. köles, hajdina, rozs, tönköly), a csipkebogyó, a homoktövis, különböző magvak (pl. lenmag, kendermag, tökmag, mák, mandula, mogyoró), a zabpehely, a búzafűlé, a tojás, a méz, a fermentált élelmiszerek, úgymint kefir, joghurt, savanyú káposzta.

Egzotikus szuperélelmiszerek

A távoli országokban termesztett egzotikus növények a globalizációnak köszönhetően már hazánkban is könnyen elérhetőek. Citrusfélék (például grapefruit, narancs, citrom, lime), kivi, a banán (ez volt a legelsőnek kikiáltott szuperélelmiszer), avokádó, acerola, accai bogyó, goji bogyó, gránátalma, egzotikus gyümölcsök, kókusz, chiamag, algafélék, tengeri moszat, tengeri halak (például lazac, tonhal), gyömbér, szója, kakaóbab, kurkuma, fahéj, macapor, zöld tea, matcha tea, olívaolaj, quinoa, bulgur, gabonacsírák, magcsírák.

A zöldségeket és gyümölcsöket megtisztítva, nyersen, salátaként vagy turmixolva a legjobb elfogyasztani. Nem csupán a diétázók, a sportolók, vagy valamilyen megbetegedésben szenvedők számára ajánlott minél több szuperélelmiszert beilleszteni a napi étkezésekbe, hanem kisgyermekektől az idősekig mindenkinek javasolt. Egy egészséges, változatos étrend és rendszeres étkezés mellett nincs szükség kívülről bevitt mesterséges vitamin- és ásványianyag-pótlásra.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.