A mediterrán étrend vérnyomáscsökkentő hatását magyarázta meg egy kutatás

MTI
megjelent:

A mediterrán étrend vérnyomáscsökkentő hatását magyarázta meg egy brit kutatás: a telítetlen zsírsavak a nitritben gazdag zöldségfélék együtt védenek a magas vérnyomástól.

A mediterrán étrendben használt olívaolaj, diófélék és az avokádó telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, a spenót, a zeller és a sárgarépa pedig nitritekben és nitrátokban bővelkedik. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az ilyen étrendnek vérnyomáscsökkentő hatása lehet.

A King's College London (KLC) egy kutatócsoportja most arról számolt be, hogy ha ezt a két ételcsoportot kombinálják, a telítetlen zsírsavak és a zöldségek nitrogénvegyületei együtt speciális zsírsavakat hoznak létre.

A kutatók egereket használtak a kísérlethez, amelyben azt vizsgálták, hogyan csökkentik a vérnyomást ezek a speciális zsírsavak, vagyis gátolják-e azt az enzimet, amely a vérnyomást szabályozza.

Úgy módosították az egerek egy részének génjeit, hogy ellenálljanak ennek a gátló folyamatnak. Nekik magas maradt a vérnyomásuk, pedig olyan zsírsavakkal etették őket, amilyenek a mediterrán étrend fogyasztásakor alakulnak ki. Az egészséges egerek ugyanilyen táplálékot kaptak, és az ő vérnyomásuk csökkent.

Philip Eaton, a kutatás vezetője szerint munkájuk segít megmagyarázni, miért mutatta ki a korábbi kutatás, hogy az extraszűz olívaolajat és olajos magvakat használó mediterrán étrend csökkenti a szélütés, a szívproblémák és a szívrohamok, illetve más szív- és érrendszeri betegségek előfordulását.

(MTI)

Cikkajánló

A nátha és kezelése
A nátha és kezelése

Ma már számos gyógymód közül választhat.

Portré
Portré

Pásztor Bendegúz orvostanhallgató.

WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.