• Az energiamentes édesítőszerek táplálkozás-élettani előnyei

        Irinyi-Barta Tünde
        Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Az utóbbi évtizedben egyre jobban elterjedt a kalóriamentes és alacsony kalóriatartalmú (ún. nemnutritív) édesítőszerek alkalmazása mind az élelmiszeriparban, mind a háztartásokban.

        A boltok polcain különböző termékek széles skálája tartalmazza ezeket az édesítőszereket, ilyenek például az üdítőitalok, tejtermékek, ételízesítők, salátaöntetek, emellett az egészségügyben is megjelentek már a rágható multivitamin tablettákban és köhögés elleni szirupokban.

        A mesterséges édesítőszerekről

        Az édes íz szeretete velünk született tulajdonság, már az újszülöttek is ösztönösen előnyben részesítik többi ízzel szemben. A különböző eredetű cukrok jelentős kalóriatartalma miatt (illetve cukorbetegek számára készült élelmiszerekben) manapság egyre több termék előállításánál használnak mesterséges édesítőszereket.

        A mesterséges édesítőszerekről

        Használatuk egyik legnagyobb előnye abban rejlik, hogy az édes íz élvezetét nyújtják, nagyobb mennyiségű energia bevitele nélkül. Ennek a tulajdonságuknak köszönhetően jól beilleszthetőek azok étrendjébe is, akiknek valamilyen ok (pl. cukorbetegség, fogyókúra) miatt oda kell figyelniük étrendjük cukortartalmára, ezzel is változatosabbá téve az ő menüjüket. Következetes alkalmazásuk esetén segítik a testtömeg karbantartó programokat, valamint az elért eredmény megtartását. Fontos, hogy az egészséges testtömeg megtartásához ne boruljon fel az energiaegyensúly, tehát az elfogyasztott energia egyensúlyban legyen a felhasznált energiával. Emellett kerülni kell a kompenzáló energia bevitelt is, azaz hogy ne pótoljuk az édesítőszerek által elért energiahiányt más élelmiszerekkel.

        Hirdetés

        Az éhségre és táplálékbevitelre vonatkozó kutatásokban azt figyelték meg, hogy ha az ételekben és italokban a szacharózt (kristálycukor) édesítőszerre cserélték, a táplálékbevitel nem növekedett normális és túlsúlyos nőkben és férfiakban. A kalóriamentes édesítőszerekről tudományosan bizonyított vizsgálatok nem mutatták ki, hogy súlygyarapodást okozna embereknél.

        Az energiamentes édesítőszerek (például aceszulfám-K, ciklamát, szacharin) nem befolyásolják a vércukor- és inzulinszintet, glikémiás indexük 0. A cukorbetegek étrendjébe kiválóan beilleszthetők, ezáltal változatossá és élvezetessé téve azt. Sokakban felmerül a kétely, hogy a cukorbetegek a nagyobb mennyiségű édesítőszer fogyasztása miatt ki vannak téve különböző mellékhatásoknak (pl. daganatos betegségek). A megengedett napi beviteli értéken belül fogyasztva azonban semmilyen hátrányuk nem származik belőle, ezt tudományosan bizonyították. Ez az érték azt az édesítőszer mennyiséget jelzi, amely akár naponta, egy teljes életen át is biztonságosan fogyasztható bármilyen egészségügyi probléma nélkül. A Megengedett Napi Bevitel az aszpartám esetében (egy 60 kg súlyú ember esetében) például naponta 280 édesítőtabletta és 20 doboz üdítő édesítőtartalmának felel meg, ami ésszerű körülmények között soha nem fogyasztható el.

        A cukoralkoholok (pl. szorbit, mannit, xilit) energiatartalma a glükózéval közel azonos, és inzulint igénybe véve, a cukrokhoz hasonló módon metabolizálódnak, ezért ezek kevésbé használhatóak diabetikus étrendben.

        Plusz előny hogy, az édesítőszerek fogbarátok, ennek köszönhetően találkozhatunk velük pl. a fogszuvasodást bizonyítottan csökkentő cukormentes rágógumik alkotórészeként.

        Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
        Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

        Módosítva: 2018.10.18 20:09, Megjelenés: 2017.10.13 09:41
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Az Ön bőre milyen?

        Az Ön bőre milyen?

        Peterman Krisztina

        Bőrünk típusának megfelelő ápolást igényel. Milyen jelekből határozható meg bőrtípusunk?

        Önálló fejfájások

        Önálló fejfájások

        Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

        A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

        Régi-új találmány: Erjesztett ételek

        Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és lélek működésében.

        Mennyi folyadékra van szüksége naponta egy felnőttnek?

        Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos mennyiséget a testsúly határozza meg.

        Tények és tévhitek az édesítőszerekről

        A cukorral és az édesítőszerekkel kapcsolatban számtalan tévhitről hallhatunk, olvashatunk, olykor egymásnak ellentmondó információkkal is találkozunk. Ezek közül némelyek valós tényeken alapulnak, némelyek azonban teljesen alaptalanok.

        Mikor milyen édesítőszert válasszunk?

        Az ételeink édesítésére a legelterjedtebb természetes édesítő manapság a kristálycukor (szacharóz, répacukor) és a méz használata, ugyanakkor már nagyon sokféle édesítőszer közül választhatunk a boltok polcairól. Nem kell aggódnunk, ha az édesítőszerek mellett döntünk, semmilyen egészségügyi kockázattal nem kell számolnunk az általánosan fogyasztható mennyiségen belül.

        Különösen az italoknál nőtt meg az édesítőszerek elfogadottsága

        A hazai felnőtt lakosságnak már kétharmada fogyaszt valamilyen édesítőszert - derült ki a Szinapszis friss, reprezentatív kutatásából (1). Az édesítőszerek ismertségének és népszerűségének növekedése elsősorban az italoknak köszönhető, hiszen ezekben használjuk főképp, az ételek ízesítésére egyelőre még kevésbé.

        Az édesítőszerek fogyókúrázók diétájában betöltött szerepe

        Az édes ízeket a kisgyermekektől az idősekig – bár eltérő mértékben - mindenki ösztönösen szereti. Kialakításában a legnagyobb szerepe a cukornak van, amely különböző formáiban található meg a természetben.

        Édesítésre alkalmas anyagok

        Ételeink édesítésére különböző édesítőszereket használhatunk. Az e célból leggyakrabban alkalmazott répacukor vagy más néven kristálycukrot azonban a cukorbetegek nem fogyaszthatják, ezért kifejlesztették a vércukorszintet mérsékelten növelő (nutritív) vagy energiamentes (nem-nutritív) édesítőszereket.

        Aszpartam: A legújabb kockázatértékelés eredményei

        Az Európai Bizottság az EU-ban 2011 májusában kérte fel az EFSA-t az aszpartam (E951) teljes körű kockázatértékelésére. A rendelkezésre álló információk részletes és módszeres elemzésével az EFSA szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy az átlag populációra nézve az aszpartam és bomlástermékeinek jelenlegi expozíciós szintje mellett a toxicitással kapcsolatos aggodalmak alaptalanok.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.