Az energiamentes édesítőszerek táplálkozás-élettani előnyei

Irinyi-Barta Tünde
Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Az utóbbi évtizedben egyre jobban elterjedt a kalóriamentes és alacsony kalóriatartalmú (ún. nemnutritív) édesítőszerek alkalmazása mind az élelmiszeriparban, mind a háztartásokban.

A boltok polcain különböző termékek széles skálája tartalmazza ezeket az édesítőszereket, ilyenek például az üdítőitalok, tejtermékek, ételízesítők, salátaöntetek, emellett az egészségügyben is megjelentek már a rágható multivitamin tablettákban és köhögés elleni szirupokban.

A mesterséges édesít?szerekr?l
Az édes íz szeretete velünk született tulajdonság, már az újszülöttek is ösztönösen előnyben részesítik többi ízzel szemben. A különböző eredetű cukrok jelentős kalóriatartalma miatt (illetve cukorbetegek számára készült élelmiszerekben) manapság egyre több termék előállításánál használnak mesterséges édesítőszereket.

A mesterséges édesítőszerekről

Használatuk egyik legnagyobb előnye abban rejlik, hogy az édes íz élvezetét nyújtják, nagyobb mennyiségű energia bevitele nélkül. Ennek a tulajdonságuknak köszönhetően jól beilleszthetőek azok étrendjébe is, akiknek valamilyen ok (pl. cukorbetegség, fogyókúra) miatt oda kell figyelniük étrendjük cukortartalmára, ezzel is változatosabbá téve az ő menüjüket. Következetes alkalmazásuk esetén segítik a testtömeg karbantartó programokat, valamint az elért eredmény megtartását. Fontos, hogy az egészséges testtömeg megtartásához ne boruljon fel az energiaegyensúly, tehát az elfogyasztott energia egyensúlyban legyen a felhasznált energiával. Emellett kerülni kell a kompenzáló energia bevitelt is, azaz hogy ne pótoljuk az édesítőszerek által elért energiahiányt más élelmiszerekkel.

Az éhségre és táplálékbevitelre vonatkozó kutatásokban azt figyelték meg, hogy ha az ételekben és italokban a szacharózt (kristálycukor) édesítőszerre cserélték, a táplálékbevitel nem növekedett normális és túlsúlyos nőkben és férfiakban. A kalóriamentes édesítőszerekről tudományosan bizonyított vizsgálatok nem mutatták ki, hogy súlygyarapodást okozna embereknél.

Az energiamentes édesítőszerek (például aceszulfám-K, ciklamát, szacharin) nem befolyásolják a vércukor- és inzulinszintet, glikémiás indexük 0. A cukorbetegek étrendjébe kiválóan beilleszthetők, ezáltal változatossá és élvezetessé téve azt. Sokakban felmerül a kétely, hogy a cukorbetegek a nagyobb mennyiségű édesítőszer fogyasztása miatt ki vannak téve különböző mellékhatásoknak (pl. daganatos betegségek). A megengedett napi beviteli értéken belül fogyasztva azonban semmilyen hátrányuk nem származik belőle, ezt tudományosan bizonyították. Ez az érték azt az édesítőszer mennyiséget jelzi, amely akár naponta, egy teljes életen át is biztonságosan fogyasztható bármilyen egészségügyi probléma nélkül. A Megengedett Napi Bevitel az aszpartám esetében (egy 60 kg súlyú ember esetében) például naponta 280 édesítőtabletta és 20 doboz üdítő édesítőtartalmának felel meg, ami ésszerű körülmények között soha nem fogyasztható el.

A cukoralkoholok (pl. szorbit, mannit, xilit) energiatartalma a glükózéval közel azonos, és inzulint igénybe véve, a cukrokhoz hasonló módon metabolizálódnak, ezért ezek kevésbé használhatóak diabetikus étrendben.

Plusz előny hogy, az édesítőszerek fogbarátok, ennek köszönhetően találkozhatunk velük pl. a fogszuvasodást bizonyítottan csökkentő cukormentes rágógumik alkotórészeként.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

Bizonyos óvintézkedések betartása nélkülözhetetlen.

Hat táplálkozási szokás, ami miatt...

A rendszeres fáradtságérzet rendkívül gyakori jelenség. Sőt, az egészséges kamaszok, felnőttek és idősebb személyek mintegy egyharmada számol be...

Dehidratáló ételek - Ezeket...

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a...

Tények és tévhitek az...

A cukorral és az édesítőszerekkel kapcsolatban számtalan tévhitről hallhatunk, olvashatunk, olykor egymásnak ellentmondó információkkal is...

Mikor milyen édesítőszert...

Az ételeink édesítésére a legelterjedtebb természetes édesítő manapság a kristálycukor (szacharóz, répacukor) és a méz használata, ugyanakkor...

Az édesítőszerek fogyókúrázók...

Az édes ízeket a kisgyermekektől az idősekig – bár eltérő mértékben - mindenki ösztönösen szereti. Kialakításában a legnagyobb szerepe a...

Édesítésre alkalmas anyagok

Ételeink édesítésére különböző édesítőszereket használhatunk. Az e célból leggyakrabban alkalmazott répacukor vagy más néven kristálycukrot...

Aszpartam: A legújabb...

Az Európai Bizottság az EU-ban 2011 májusában kérte fel az EFSA-t az aszpartam (E951) teljes körű kockázatértékelésére. A rendelkezésre álló...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.