Aszpartám téma

Mikor milyen édesítőszert válasszunk?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-01-04 11:03
Édesítőszer
Az ételeink édesítésére a legelterjedtebb természetes édesítő manapság a kristálycukor (szacharóz, répacukor) és a méz használata, ugyanakkor már nagyon sokféle édesítőszer közül választhatunk a boltok polcairól. Nem kell aggódnunk, ha az édesítőszerek mellett döntünk, semmilyen egészségügyi kockázattal nem kell számolnunk az általánosan fogyasztható mennyiségen belül.
Az Európai Bizottság az EU-ban 2011 májusában kérte fel az EFSA-t az aszpartam (E951) teljes körű kockázatértékelésére. A rendelkezésre álló információk részletes és módszeres elemzésével az EFSA szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy az átlag populációra nézve az aszpartam és bomlástermékeinek jelenlegi expozíciós szintje mellett a toxicitással kapcsolatos aggodalmak alaptalanok.

A mesterséges édesítőszerekről

WEBBeteg - Szimuly Bernadett - 2012-07-09 10:41
Az édes íz szeretete velünk született tulajdonság, már az újszülöttek is ösztönösen előnyben részesítik többi ízzel szemben. A különböző eredetű cukrok jelentős kalóriatartalma miatt (illetve cukorbetegek számára készült élelmiszerekben) manapság egyre több termék előállításánál használnak mesterséges édesítőszereket.

Mit kell tudni az édesítőszerekről?

Springmed - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor - 2011-07-29 20:11
Milyen típusú édesítőszerek vannak, és veszélyes-e a használatuk? Mielőtt válaszolnánk, érdemes röviden áttekinteni az édesítőszerekkel kapcsolatos legfontosabb ismereteket.

aszpartám

Orvos valaszol - Irinyi-Barta Tünde - 2014-09-18 09:18
Tisztelt Címzett! Az aszpartám édesítővel kapcsolatban lenne néhány kérdésem. A páromnak január óta időnként zúg a füle és a látása homályos. Volt mindenféle vizsgálaton, de mindent rendben találtak (MRI stb..) Abban az időben, amikor kezdődött ez