Cukorbetegséggel kapcsolatban

Tisztelt Dr. Úr. Elnézést hogy levelemmel zavarom, édesanyám cukorbetegsége miatt próbálok informálódni, hogy segítení tudjak neki. Van benne pár kérdés, amire keresem a választ. Ezt szeretném Öntől megkérdezni: Édesanyám: 54 éves - 163 Cm - 100kg. 2x 500mg meforalt szed naponta. Vércukra a megkezdett diéta előtt 8.2-8.8 volt mindig éhgyomorral. Körülbelül 1 hónapja tart az étrendje anyának amit össze állítottam neki, nevezetesen kb 1100-1300 kcal, 125-135CH / nap összeállításban. Továbbra is szedi a meforal 2x 500mg gyógyszert, az induláskor mért éhgyomori érték szépen csökkenésnek indult, reggeli, majd reggeli után (2 órával) 5.6; 4, 6 - 5.6. Tehát mért érték alapján sikerült letornázin a megfelelő tartományba. Azonban a súlyából jó ha 1 kg tudott leadni, erről nincsennek pontos információm mivel a mérleg nem minden helyen mér pontosan így ezt még le kellesz ellenőriznünk. (átláthatóság miatt megszámoznám kérdéseket) 1. Szükséges e napi 5 étkezés, vagy elég lenne a 3 is? (esetleg próbáljuk ki hogy a 3-szori étkezés első, azaz reggeli után mérjünk vércukorszintet hogy mennyivel dobta esetlegesen meg az egyszeriben elfogyasztott CH a vércukrát? (kényelmesebb lenne neki a napi 3 szori étkezés) Ha szeretném megvizsgálni egy étkezés mennyire emeli meg a vércukrát, akkor az étkezés előtti mérést követően, mikor érdemes ismét mérni a vércukrot (étkezés után mennyi idővel)? 2. Alkalmazhatnánk-e hetente: 1 max 2 (nem egymás utáni) olyan napot, amikor csak gyümölcsöt + folyadékot + és zöldséget enne? (tehát ez egy szintén 130 Ch nap lenne, de tekintve a bevitt ételeket, a kalória 1000 alatt lenne. Hátha ez segítene a fogyásban. Vagy ezt akkor lehetne alkalmazni ha sikeresen elhagyhatnánk a gyógyszert? 3.Figyelembe véve a vércukor értéket, csökkenthetnénk e a gógyszer adagját pl napi 1 szemre? Esetlegesen ha így is 6 érték alatti a vércukra 1-2 hét múlva azt is elhagyva folytatni a diétát? (gondolom fokaozatosan kell letenni) ----------- 4. Mennyi lenne körülbelül az a havi fogyás érték (kg-ban) ami ideális lenne az Ő esetében. 163 cm/100 kg jelenleg. 5.Kaptam olyan információt, miszerint pont hogy növelni kéne 160CH-1500 Kcal ra az étrendjét, és beindulna a fogyása is. Önnek mi erről a véleménye, esetleg várjunk még vele? 6. Meddig alkalmazható ez a 1200 diéta? (édesanyám nem panaszkodik rossz közérzetre, jól érzi magát) Én személy szerint arra gondoltam, ha már sikerülne megszabadulnia akár 10 kg-tól, az sokat jelentene vércukor betegsége szempontjából. És ekkor át lehetne térni a "szemre" mérünk étrendhez. (nem ragaszkodni annyira a számokhoz, de figyelve arra hogy mikor mit eszünk) erről mi a véleménye? Elnézést a sok kérdésért, Kérném valahogy ha nem is az Ön szakterülete, de valakinek esetleg továbbítani a levelem, nagyon szeretnék ezekre választ kapni, sajnos a neten nem nagyon találtam diabetológust akitől kérdezni lehetett volna. Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza diéta témában

1. a napi 5x-i étkezés nem"szükséges", de szerencsésebb több részre elosztani az étkezéseket (kisebb csúcsok lesznek a vércukorban, kevésbé lesz "nagy" éhség, és ezt követő nagyobb-gyorsabb étkezés)

Étkezés után fél-1 órával már érdemes lehet nézni, hogy mennyivel emelkedett a vércukor (ez függ az étel összetételétől, mennyiségétől, a hasnyálmirigy inzulinraktárától) .

2. Igen, a diétát lehet szigorítani, a meforal nem okoz alacsony vércukor-értékeket, így ettől nem kell tartani.

3. Véleményem szerint a heti 1 kg fogyás optimális szint.

4. A fogyás beindítására a bevitt fehérjemennyiség növelhető, de megfelelő mennyiségű mozgás is szükséges hozzá.

Az 1200 kcal diéta, főleg, ha minden van benne, tarósan is maradhat, nem okoz hosszabb távon sem problémát.

A cél elérése után lehet nyugodtan lazítani a számoláson és elég a vércukor-értékeket valamint a testsúlyt követni.

Kérdés: 2018. január 22., 13:13; Megválaszolva: 2018. január 22., 16:09
Kérdések és válaszok: Egyéb
Post covid nehézlégzés
Laboratóriumi eredmény
Lenyeltem!
Izomrángás
Serum Calcium