Miért gyakoribbak nőknél a szájüregi problémák? - Hormonok és orális egészség

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos frissítve:

A nők sokkal hajlamosabbak az orális egészségügyi problémákra az életük során őket érő számos hormonális változás miatt.

A hormonok nemcsak az íny vérellátását befolyásolják, hanem a szervezet toxinokra adott válaszát is, melyek a lepedékben élősködő baktériumokból szabadulnak fel. Mindennek következtében a nők sokkal inkább ki vannak téve a fogágybetegségek és egyéb szájüregi egészségügyi problémák kockázatának, mint a férfiak.

Miért veszélyeztetettebbek a nők?

Egy nő életében 5 olyan szakasz van, mikor sokkal hajlamosabb az orális egészségügyi problémákra. Ezek a következők:

1. Pubertás – A pubertás során a felfokozott női ösztrogén-, illetve progeszterontermelés növeli az íny vérellátását, és az íny sérülékenyebbé válik az irritáló lepedékkel szemben, mely hatására az íny vörössé, érzékennyé, duzzadtá válik. Így a fogíny sokkal nagyobb valószínűséggel vérzik fogmosás és fogselyemhasználat alkalmával.

2. Havi menstruációs ciklus – A menstruációs ciklus során tapasztalható hormonális változások – különösen a megnövekedett progeszteronszint – miatt egyes nőknél a fogíny vörössé és duzzadttá, vérzékenyebbé válik, megduzzadnak a nyálmirigyek, és gyakoribbak a szájsebek. A menstruációs gingivitisz (fogínygyulladás), általában egy-két nappal a menstruáció előtt jelentkezik, és röviddel annak megkezdése után el is múlik.

3. Fogamzásgátló tabletta alkalmazása – Azok a nők, akik progeszterontartalmú fogamzásgátló tablettát használnak, mely növeli a szervezet hormonszintjét, gyakrabban tapasztalnak fogínygyulladást, mely a szervezet túlzott reakciója a toxinokra, lepedékre.

4. Terhesség – A terhesség fokozott hormonális változásokkal jár. A fokozott progeszterontermelés miatt különösen nő az ínybetegségek kockázata – leggyakrabban a második-nyolcadik hónap között. Ezt az állapotot terhességi ínygyulladásnak nevezzük. Konzultáljon fogorvosával, aki segíthet az ínygyulladás csökkentésében.

5. Menopauza – A menopauza során tapasztalható hormonális változások, illetve az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb gyógyszerfogyasztás miatt számos szájüregi változással kell számolni. Ezek közé tartozik a megváltozott ízérzékelés, égő érzés a szájban, fokozott érzékenység hidegre és melegre, csökkent nyáltermelés és szájszárazság. Ez utóbbi hatására megnő a fogszuvasodás és ínybetegségek kockázata, mivel kevesebb nyál áll rendelkezésre a savak által termelt plakk semlegesítésére. Emellett számolni kell a csökkent ösztrogénszint miatti csontritkulással is, ami fogvesztést okozhat. A távolodó fogíny az egyik első jele a csontsűrűség csökkenésének, mely hatására nagyobb fogfelület van kitéve a szuvasodás veszélyének.

Miért kell kezelni a szájszárazságot?

A szájszárazság további szájüregi betegségeket okoz, mivel a nyál így nem elég a lepedékben lévő savak közömbösítéséhez, a száj tisztán tartásához. Mindezek kialakulásához nagyban hozzájárul az idősebb korban megfigyelhető túlzott gyógyszerfogyasztás is, hiszen sok gyógyszer okoz szájszárazságot.

A menopauzával járó ösztrogénszint-csökkenés növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát. A csontritkulás, különösen az állkapocsban, a fogak elvesztéséhez vezethet. A fogínysorvadás az egyik figyelmeztető jele az állkapocs csontveszteségének. Fogínysorvadás során emellett a fogak nagyobb felülete van kitéve a különböző, fogszuvasodást okozó hatásoknak.

Megelőzés - Hogyan kerülheti el a szájüregi problémákat?

Az ínybetegségek és fogszuvasodás megelőzésében segítenek az alábbiak:

  • Mosson fogat legalább naponta kétszer fluoridos fogkrémmel, és naponta legalább egyszer használjon fogselymet!
  • Évente kétszer keresse fel fogorvosát vizsgálatra és tisztításra!
  • Figyeljen a kiegyensúlyozott étrendre!
  • Kerülje a cukor- és keményítőtartalmú ételeket!
  • Kérdezze fogorvosát az antimikrobiális szájöblítők használatáról!
  • Ha szájszárazságtól szenved, kérdezze fogorvosát annak kezelési lehetőségeiről (pl. mesterséges nyál)!

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Veress Dórs, általános orvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Nem alkoholos zsírmáj Nem alkoholos zsírmáj

Az egyik leggyakoribb májbetegség. Milyen tünetek jelentkezhetnek?

A máj fontossága A máj fontossága

Szervezetünk legnagyobb és egyik legösszetettebb szerve.

7 hormon, aminek a működését minden nőnek értenie kell

Az agyunk irányítja a gondolatainkat és cselekedeteinket, ám ha a szervezet belső működéséről van szó, a hormonoké a főszerep.

A fluorid szerepe a fogak egészségében

A fluorid egy nyomelem, az emberi szervezet egyik fontos építőköve. Jelentős szerepe van a csontképződésben és a növekedésben.

Hogyan mossunk fogat? A fogmosás helyes technikája

A legjobb lenne már gyermekkorban elsajátítani a fogmosás helyes technikáját és, hogy mire figyeljünk pontosan.

TSH (thyreoideastimuláló hormon) - Mi a normál értéke?

A thyreoideastimuláló hormon (TSH), más néven pajzsmirigyserkentő hormon az agyalapi mirigyben termelődik, és a pajzsmirigy hormontermelésére gyakorol...

A migrént provokáló tényezők

Függetlenül attól, hogy mi az alapvető mechanizmus a migrén kialakulásának hátterében, számos dolog provokálhatja a fejfájás jelentkezését.

Feromonok - Orrunknál fogva vezetnek?

Vajon ez az egyéni testszag az, amely a párokat először egymáshoz vonzotta, vagy pedig azért találják egymás illatát vonzónak, mert agyunk tudat...

Mitől romlanak könnyebben várandósság alatt a fogak?

Az egyik leggyakoribb tévhit a várandós nők körében, hogy a baba elszívja a szervezetből a fogak számára szükséges anyagokat, ezért romlik az...

Megelőzi a fogszuvasodást az új cukorka

A fogorvosok gyakran figyelmeztetnek arra, hogy a túl sok cukorka fogyasztása fogszuvasodást okozhat. Ezt az állítást Christine Lang cáfolja meg, aki a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.