Miért gyakoribbak nőknél a szájüregi problémák? - Hormonok és orális egészség

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

A nők sokkal hajlamosabbak az orális egészségügyi problémákra az életük során őket érő számos hormonális változás miatt.

A hormonok nemcsak az íny vérellátását befolyásolják, hanem a szervezet toxinokra adott válaszát is, melyek a lepedékben élősködő baktériumokból szabadulnak fel. Mindennek következtében a nők sokkal inkább ki vannak téve a fogágybetegségek és egyéb szájüregi egészségügyi problémák kockázatának, mint a férfiak.

Miért veszélyeztetettebbek a nők?

Egy nő életében 5 olyan szakasz van, mikor sokkal hajlamosabb az orális egészségügyi problémákra. Ezek a következők:

1. Pubertás – A pubertás során a felfokozott női ösztrogén-, illetve progeszterontermelés növeli az íny vérellátását, és az íny sérülékenyebbé válik az irritáló lepedékkel szemben, mely hatására az íny vörössé, érzékennyé, duzzadtá válik. Így a fogíny sokkal nagyobb valószínűséggel vérzik fogmosás és fogselyemhasználat alkalmával.

2. Havi menstruációs ciklus – A menstruációs ciklus során tapasztalható hormonális változások – különösen a megnövekedett progeszteronszint – miatt egyes nőknél a fogíny vörössé és duzzadttá, vérzékenyebbé válik, megduzzadnak a nyálmirigyek, és gyakoribbak a szájsebek. A menstruációs gingivitisz (fogínygyulladás), általában egy-két nappal a menstruáció előtt jelentkezik, és röviddel annak megkezdése után el is múlik.

3. Fogamzásgátló tabletta alkalmazása – Azok a nők, akik progeszterontartalmú fogamzásgátló tablettát használnak, mely növeli a szervezet hormonszintjét, gyakrabban tapasztalnak fogínygyulladást, mely a szervezet túlzott reakciója a toxinokra, lepedékre.

4. Terhesség – A terhesség fokozott hormonális változásokkal jár. A fokozott progeszterontermelés miatt különösen nő az ínybetegségek kockázata – leggyakrabban a második-nyolcadik hónap között. Ezt az állapotot terhességi ínygyulladásnak nevezzük. Konzultáljon fogorvosával, aki segíthet az ínygyulladás csökkentésében.

5. Menopauza – A menopauza során tapasztalható hormonális változások, illetve az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb gyógyszerfogyasztás miatt számos szájüregi változással kell számolni. Ezek közé tartozik a megváltozott ízérzékelés, égő érzés a szájban, fokozott érzékenység hidegre és melegre, csökkent nyáltermelés és szájszárazság. Ez utóbbi hatására megnő a fogszuvasodás és ínybetegségek kockázata, mivel kevesebb nyál áll rendelkezésre a savak által termelt plakk semlegesítésére. Emellett számolni kell a csökkent ösztrogénszint miatti csontritkulással is, ami fogvesztést okozhat. A távolodó fogíny az egyik első jele a csontsűrűség csökkenésének, mely hatására nagyobb fogfelület van kitéve a szuvasodás veszélyének.

Miért kell kezelni a szájszárazságot?

A szájszárazság további szájüregi betegségeket okoz, mivel a nyál így nem elég a lepedékben lévő savak közömbösítéséhez, a száj tisztán tartásához. Mindezek kialakulásához nagyban hozzájárul az idősebb korban megfigyelhető túlzott gyógyszerfogyasztás is, hiszen sok gyógyszer okoz szájszárazságot.

A menopauzával járó ösztrogénszint-csökkenés növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát. A csontritkulás, különösen az állkapocsban, a fogak elvesztéséhez vezethet. A fogínysorvadás az egyik figyelmeztető jele az állkapocs csontveszteségének. Fogínysorvadás során emellett a fogak nagyobb felülete van kitéve a különböző, fogszuvasodást okozó hatásoknak.

Megelőzés - Hogyan kerülheti el a szájüregi problémákat?

Az ínybetegségek és fogszuvasodás megelőzésében segítenek az alábbiak:

  • Mosson fogat legalább naponta kétszer fluoridos fogkrémmel, és naponta legalább egyszer használjon fogselymet!
  • Évente kétszer keresse fel fogorvosát vizsgálatra és tisztításra!
  • Figyeljen a kiegyensúlyozott étrendre!
  • Kerülje a cukor- és keményítőtartalmú ételeket!
  • Kérdezze fogorvosát az antimikrobiális szájöblítők használatáról!
  • Ha szájszárazságtól szenved, kérdezze fogorvosát annak kezelési lehetőségeiről (pl. mesterséges nyál)!

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Veress Dórs, általános orvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

Az anabolikus szteroidok és...

Már évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget a teljesítményfokozás lehetősége, amelynek célja a fizikai erő növelése, a fáradtság...

Fogpótlás digitálisan, 3D-s...

A 21. század technológiai „forradalma” megjelent az egészségügyben is, egyre több területén tapasztalható az analógból a digitális világba...

A fájó, kattogó állkapcson is...

A fej-nyak területén elhelyezkedő izmok, rágóízületek megbetegedései a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedések közé tartoznak. Főbb tünetei a...

Hogyan mossunk fogat? A fogmosás...

A fogmosás gyakran személyre szabott, és ezt is meg kell tanulnunk, akár az autóvezetést, hiszen senki sem születik ezeknek a képességeknek a...

7 hormon, aminek a működését minden...

Az agyunk irányítja a gondolatainkat és cselekedeteinket, ám ha a szervezet belső működéséről van szó, a hormonoké a főszerep.

Fokozott szőrösödés nőknél - Mi...

A fokozott szőrnövekedés (hirsutismus, hypertrichosis) mind férfiak, mind nők esetében előfordulhat, a jelenség mégis leginkább a nőket...

Csúnya pattanások vannak a hátamon!...

Serdülő korom óta folyamatosan kisebb nagyobb pattanások vannak a hátamon. Hogy lehet ez ellen tenni? Hallottam, hogy vannak hormonális készítmények...

Megelőzi a fogszuvasodást az új...

A fogorvosok gyakran figyelmeztetnek arra, hogy a túl sok cukorka fogyasztása fogszuvasodást okozhat. Ezt az állítást Christine Lang cáfolja meg, aki a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.