Hormonok és orális egészség

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A nők sokkal hajlamosabbak az orális egészségügyi problémákra, az életük során őket ért számos hormonális változás miatt.

A hormonok nemcsak az íny vérellátását befolyásolják, hanem a szervezet toxinokra adott válaszát is, melyek a lepedékben élősködő baktériumokból szabadulnak fel. Mindennek következtében a nők sokkal inkább ki vannak téve a fogágy-betegségek és egyéb szájüregi egészségügyi problémák kockázatának, mint a férfiak.

Miért veszélyeztetettebbek a nők?

Egy nő életében 5 olyan szakasz van, mikor sokkal hajlamosabb az orális egészségügyi problémákra. Ezek a következők:

1. Pubertás – A pubertás során a felfokozott női ösztrogén, illetve progeszteron termelés növeli az íny vérellátását, és az íny sérülékenyebbé válik az irritáló lepedékkel szemben, mely hatására az íny vörössé, érzékennyé, duzzadtá válik. Így a fogíny sokkal nagyobb valószínűséggel vérzik fogmosás és fogselyem használat alkalmával.

2. Havi menstruációs ciklus – Menstruációs ciklus során tapasztalható hormonális változások – különösen a megnövekedett progeszteron szint miatt - egyes nőknél a fogíny vörössé és duzzadttá, vérzékenyebbé válik, megduzzadnak a nyálmirigyek, és gyakoribbak a szájsebek. A menstruációs gingivitisz (fogínygyulladás), általában egy-két nappal a menstruáció előtt jelentkezik, és röviddel annak megkezdése után el is múlik.

3. Fogamzásgátló tabletta alkalmazása – Azok a nők, akik progeszteron tartalmú fogamzásgátló tablettát használnak, mely növeli a szervezet hormonszintjét, gyakrabban tapasztalnak fogínygyulladást, mely a szervezet túlzott reakciója a toxinokra, lepedékre.

4. Terhesség – Terhesség fokozott hormonális változásokkal jár. A fokozott progeszteron termelés miatt, különösen nő az ínybetegségek kockázata – leggyakrabban a második-nyolcadik hónap között. Ezt az állapotot terhességi ínygyulladásnak nevezzük. Konzultáljon fogorvosával, aki segíthet az ínygyulladás csökkentésében.

5. Menopauza – A menopauza során tapasztalható hormonális változások, illetve az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb gyógyszerfogyasztás miatt, számos szájüregi változással kell számolni. Ezek közé tartozik a megváltozott ízérzékelés, égő érzés a szájban, fokozott érzékenység hidegre és melegre, csökkent nyáltermelés és szájszárazság. Ez utóbbi hatására megnő a fogszuvasodás és ínybetegségek kockázata, mivel kevesebb nyál áll rendelkezésre a savak által termelt plakk semlegesítésére. Emellett számolni kell a csökkent ösztrogén szint miatti csontritkulással is, ami fogvesztést okozhat. A távolodó fogíny az egyik első jele a csontsűrűség csökkenésének, mely hatására nagyobb fogfelület van kitéve a szuvasodás veszélyének.

Megelőzés

Az ínybetegségek és fogszuvasodás megelőzésében segítenek az alábbiak.

  • Mosson fogat legalább naponta kétszer fluoridos fogkrémmel, és naponta legalább egyszer használjon fogselymet!
  • Évente kétszer keresse fel fogorvosát vizsgálatra és tisztításra!
  • Figyeljen a kiegyensúlyozott étrendre!
  • Kerülje a cukor- és keményítőtartalmú ételeket!
  • Kérdezze fogorvosát az antimikrobális szájöblítők használatáról!
  • Ha szájszárazságtól szenved, kérdezze fogorvosát annak kezelési lehetőségeiről (pl. mesterséges nyál)!

(WEBBeteg - Cs.K., fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A száj a test tükre - A fogászati...

Hogyan őrizhetjük meg sokáig fogainkat, jó egészségben? - tette fel a nem költőinek szánt kérdését dr. Bartha Károly (SE, Konzerváló Fogászati...

Hogyan mossunk fogat? A fogmosás...

A fogmosás gyakran személyre szabott, és ezt is meg kell tanulnunk, akár az autóvezetést, hiszen senki sem születik ezeknek a képességeknek a...

Az anabolikus szteroidok és...

Már évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget a teljesítményfokozás lehetősége, amelyek célja a fizikai erő növelése, a fáradtság...

Megelőzi a fogszuvasodást az új...

A fogorvosok gyakran figyelmeztetnek arra, hogy a túl sok cukorka fogyasztása fogszuvasodást okozhat. Ezt az állítást Christine Lang cáfolja meg, aki a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.