Miért gyakoribbak nőknél a szájüregi problémák? - Hormonok és orális egészség

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

A nők sokkal hajlamosabbak az orális egészségügyi problémákra az életük során őket érő számos hormonális változás miatt.

A hormonok nemcsak az íny vérellátását befolyásolják, hanem a szervezet toxinokra adott válaszát is, melyek a lepedékben élősködő baktériumokból szabadulnak fel. Mindennek következtében a nők sokkal inkább ki vannak téve a fogágybetegségek és egyéb szájüregi egészségügyi problémák kockázatának, mint a férfiak.

Miért veszélyeztetettebbek a nők?

Egy nő életében 5 olyan szakasz van, mikor sokkal hajlamosabb az orális egészségügyi problémákra. Ezek a következők:

1. Pubertás – A pubertás során a felfokozott női ösztrogén-, illetve progeszterontermelés növeli az íny vérellátását, és az íny sérülékenyebbé válik az irritáló lepedékkel szemben, mely hatására az íny vörössé, érzékennyé, duzzadtá válik. Így a fogíny sokkal nagyobb valószínűséggel vérzik fogmosás és fogselyemhasználat alkalmával.

2. Havi menstruációs ciklus – A menstruációs ciklus során tapasztalható hormonális változások – különösen a megnövekedett progeszteronszint – miatt egyes nőknél a fogíny vörössé és duzzadttá, vérzékenyebbé válik, megduzzadnak a nyálmirigyek, és gyakoribbak a szájsebek. A menstruációs gingivitisz (fogínygyulladás), általában egy-két nappal a menstruáció előtt jelentkezik, és röviddel annak megkezdése után el is múlik.

3. Fogamzásgátló tabletta alkalmazása – Azok a nők, akik progeszterontartalmú fogamzásgátló tablettát használnak, mely növeli a szervezet hormonszintjét, gyakrabban tapasztalnak fogínygyulladást, mely a szervezet túlzott reakciója a toxinokra, lepedékre.

4. Terhesség – A terhesség fokozott hormonális változásokkal jár. A fokozott progeszterontermelés miatt különösen nő az ínybetegségek kockázata – leggyakrabban a második-nyolcadik hónap között. Ezt az állapotot terhességi ínygyulladásnak nevezzük. Konzultáljon fogorvosával, aki segíthet az ínygyulladás csökkentésében.

5. Menopauza – A menopauza során tapasztalható hormonális változások, illetve az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb gyógyszerfogyasztás miatt számos szájüregi változással kell számolni. Ezek közé tartozik a megváltozott ízérzékelés, égő érzés a szájban, fokozott érzékenység hidegre és melegre, csökkent nyáltermelés és szájszárazság. Ez utóbbi hatására megnő a fogszuvasodás és ínybetegségek kockázata, mivel kevesebb nyál áll rendelkezésre a savak által termelt plakk semlegesítésére. Emellett számolni kell a csökkent ösztrogénszint miatti csontritkulással is, ami fogvesztést okozhat. A távolodó fogíny az egyik első jele a csontsűrűség csökkenésének, mely hatására nagyobb fogfelület van kitéve a szuvasodás veszélyének.

Miért kell kezelni a szájszárazságot?

A szájszárazság további szájüregi betegségeket okoz, mivel a nyál így nem elég a lepedékben lévő savak közömbösítéséhez, a száj tisztán tartásához. Mindezek kialakulásához nagyban hozzájárul az idősebb korban megfigyelhető túlzott gyógyszerfogyasztás is, hiszen sok gyógyszer okoz szájszárazságot.

A menopauzával járó ösztrogénszint-csökkenés növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát. A csontritkulás, különösen az állkapocsban, a fogak elvesztéséhez vezethet. A fogínysorvadás az egyik figyelmeztető jele az állkapocs csontveszteségének. Fogínysorvadás során emellett a fogak nagyobb felülete van kitéve a különböző, fogszuvasodást okozó hatásoknak.

Megelőzés - Hogyan kerülheti el a szájüregi problémákat?

Az ínybetegségek és fogszuvasodás megelőzésében segítenek az alábbiak:

  • Mosson fogat legalább naponta kétszer fluoridos fogkrémmel, és naponta legalább egyszer használjon fogselymet!
  • Évente kétszer keresse fel fogorvosát vizsgálatra és tisztításra!
  • Figyeljen a kiegyensúlyozott étrendre!
  • Kerülje a cukor- és keményítőtartalmú ételeket!
  • Kérdezze fogorvosát az antimikrobiális szájöblítők használatáról!
  • Ha szájszárazságtól szenved, kérdezze fogorvosát annak kezelési lehetőségeiről (pl. mesterséges nyál)!

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Veress Dórs, általános orvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Zenei fesztiválok veszélyei Zenei fesztiválok veszélyei

Bizonyos szabályok betartásával elkerülhetőek a kellemetlenségek.

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Mit ehetünk, és mit nem javasolt...

Foghúzás után néhány napig érdemes kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy mit eszünk, illetve hogy mit is iszunk, és arra is, hogy miket nem javasolt...

Szájvíz - ezért fontos a...

Nagy koncentrációban és hosszú ideig vizsgálták a szájöblítők egészséges hámsejtekre gyakorolt hatását a Semmelweis Egyetem kutatói. A...

Az anabolikus szteroidok és...

Már évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget a teljesítményfokozás lehetősége, amelynek célja a fizikai erő növelése, a fáradtság...

Hogyan mossunk fogat? A fogmosás...

A fogmosás gyakran személyre szabott, és ezt is meg kell tanulnunk, akár az autóvezetést, hiszen senki sem születik ezeknek a képességeknek a...

7 hormon, aminek a működését minden...

Az agyunk irányítja a gondolatainkat és cselekedeteinket, ám ha a szervezet belső működéséről van szó, a hormonoké a főszerep.

Fokozott szőrösödés nőknél - Mi...

A fokozott szőrnövekedés (hirsutismus, hypertrichosis) mind férfiak, mind nők esetében előfordulhat, a jelenség mégis leginkább a nőket...

Csúnya pattanások vannak a hátamon!...

Serdülő korom óta folyamatosan kisebb nagyobb pattanások vannak a hátamon. Hogy lehet ez ellen tenni? Hallottam, hogy vannak hormonális készítmények...

Megelőzi a fogszuvasodást az új...

A fogorvosok gyakran figyelmeztetnek arra, hogy a túl sok cukorka fogyasztása fogszuvasodást okozhat. Ezt az állítást Christine Lang cáfolja meg, aki a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.