Tökéletes műfogsor?

MTI
megjelent:

A fogtechnikusok által eddig készített fogsorok vagy nem olyan kemények, vagy nem olyan fehérek voltak, mint a természetes fogak, ám német üvegtechnikusok olyan anyagot készítettek, mely nanokristályok segítségével minden szempontból ugyanolyan, mint a valódi, egészséges emberi fog.

A testünkben lévő legkeményebb anyag a fogzománc, amelyet hatalmas erőhatás ér a rágás során. Ugyanennek van kitéve a műfogsor is. Christian Rüssel és munkatársai a Jénai Egyetem Otto Schrott Üvegkémiai Intézetében olyan üvegkerámiát készítettek, amely nem csak olyan erős, kemény, mint az ép fogfelszin, de külső megjelenésében is megfelel az emberi fogazatnak. Kutatásaik eredményeit a Journal of Biomedical Materials című folyóirat közölte.

Tökéletes keménység és a nanokristályok

Az üvegkerámia magnéziumból, aluminiumból és szilikon-oxidból készül. "Sikerült ötször keményebb anyagot létrehoznunk, mint a ma használt fogászati kerámiák" - mondta Rüssel. Ebben az esetben viszont nem elég az anyag keménysége, hanem optikai tulajdonságaiban is egyeznie kell a természetes fogfelszínnel.

A kutatóknak különleges hőmérsékleti kezelést kellett kidolgozniuk. Az alapanyagot először 1500 Celsius-fokon megolvasztják, majd lehűtik és földarabolják. Az üveget ismét fölforrósítják, majd megint lehűtik. Ezt követően nanokristályokat hoznak létre pontosan ezerfokos hőmérsékleten. "A teljes folyamat gondos végrehajtása szükséges a kristályosodás létrejöttéhez" - hangsúlyozza a munkacsoport vezetője.

A túlságosan kristályos szerkezet szórja a fényt, felszíne olyan mint a vakolat. A kutatók szerint a titok nyitja a nanokristályok kialakulása. Ezeknek a nagysága legfeljebb 100 nanométer (a nanométer a méter ezermilliomod része). "Ezek túlságosan kicsik ahhoz, hogy szórják a fényt, ezért ez a kerámia olyan áttetsző, mint a természetes fog" - közölte Rüssel professzor.

A munkacsoport tisztában van azzal, hogy még sok kutatásra, klinikai vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy ebből az új anyagból műfogsorok készülhessenek.

Fogpótlás

Az implantáció magyarul beültetést jelent, az elvesztett fogak pótlásának egyik módja. A hagyományos hídnál két vagy több pillér kell, ami áthidalja a foghiányt, az implantációnál nincs szükség ilyesmire, hiszen a korona megtartásához, előbb beültetnek egy implantátumot, vagyis egy csavar formájú, titánból készült műgyökeret. A szájsebészeti eljárásról dr. Iványi Zoltán, az Oxygen Medical fogszakorvosa beszélt. Híd vagy fogimplantátum?>>

(MTI)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.