Fogpótlás - Híd vagy fogimplantátum?

szerző: Dr. Iványi Zoltán, fogszakorvos - Oxygen Medical
megjelent:

Bár műtétről van szó, a fogbeültetés kíméletes szájsebészeti eljárás, amely helyi érzéstelenítésben történik. A szakember először az ínyt óvatosan félretolva bejelöli a csavarimplantátum tervezett helyét (egyszerre akár több implantátum is beültethető).

Híd vagy fogimplantátum?

Az implantáció magyarul beültetést jelent, az elvesztett fogak pótlásának egyik módja. A hagyományos hídnál két vagy több pillér kell, ami áthidalja a foghiányt, az implantációnál nincs szükség ilyesmire, hiszen a korona megtartásához, előbb beültetnek egy implantátumot, vagyis egy csavar formájú, titánból készült műgyökeret. A szájsebészeti eljárásról dr. Iványi Zoltán, az Oxygen Medical fogszakorvosa beszélt.

Természetesen vannak helyzetek, amikor a hagyományos hídpótlás a megfelelő választás, elsősorban akkor, ha az implantációnak van valamiféle kizáró oka. Ilyen lehet:

  • immunrendszeri betegségek
  • vér- és vérképzőszervi betegségek
  • bizonyos krónikus fertőző betegségek
  • nem kezelt diabétesz
  • elhanyagolt szájhigiénia
  • súlyos harapási rendellenességek
  • daganatos betegségek

Miért előnyös az implantátum?

A relatív kontraindikációk közé tartozik a dohányzás is, amely bár nem kizáró ok, de csökkentheti a siker esélyét. Amennyiben nem áll fenn kizáró tényező, az implantátum számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik:

  • Nem szükséges hozzá az esetlegesen ép szomszédos fogakat lecsiszolni. A fogcsiszolás mindenképpen fog anyagveszteséggel jár, bár a különböző technikák különböző mértékű veszteséget okoznak. A ma gyakori cirkon koronáknál sokszor a foganyag 40-60 százalékát le kell csiszolni.
  • Ha a hiányzó fogat hídtaggal pótolják, könnyen alászorulhat az ételmaradék, és ha nincs mód szakszerű tisztításra, ez kellemetlen szájszagot okozhat.
  • Aki nem szeretne kivehető pótlást viselni, vagy kényelmetlennek találja a meglévő fogpótlását, ám a meglévő fogai már nem teszik lehetővé a rögzített hidak készítését, néhány kiegészítő implantátum segítségével elkerülheti a kivehető protézist.

A különleges titán

Egy svéd professzor fedezte fel 50 éve, hogy a titán alapú fémlemez egy egészen különleges tulajdonsággal rendelkezik: arra ösztönzi a csontot, hogy ránőjön a felszínére.

A fogászati implantátumok

A mai fogorvoslás igen eredményes a fogmegtartó kezelések terén, azonban bizonyos esetekben már csak a fogeltávolítás jöhet szóba. A fogászati implantátumokról

Azóta az anyag nagy karriert futott be, alkalmazzák törött csontok egyesítésére, csípőprotézisekhez és természetesen a fogimplantációnál is.

Az elmúlt időszak bizonyította, hogy a titán nem okoz károsodást a szervezetben, (és a vele szemben fellépő allergia is irodalmi ritkaság), ennek eredményeképpen a világon elvégzett több millió beültetésnél, 96 százalékos volt a siker aránya.

Az implantátum beültetése előtt

A fizikális vizsgálat után, egy alapos szájhigiénés kezelésre van szükség: fogkő, plakkok, lepedék stb. eltávolítására.

Később digitális röntgenfelvételt készítenek, sőt, szükség esetén 3 dimenziós CT vizsgálatot is igénybe vesznek a pontos tervezéshez.

A CT ugyanis annyival mutat többet, mint egy fogröntgen, hogy fel lehet szeletelni a képet és minden egyes részletet külön be lehet mérni, akár milliméteren belül is. Mielőtt a páciens elfogadja a fogpótlási tervet, minden részletre kiterjedő felvilágosítást kap a kezelési lehetőségekről, illetve az esetleges kockázatokról.

Gingivitisz (fogínygyulladás)

A gingivitisz a fogíny külső rétegének gyulladása. A fogíny élénkpiros, alakja sokszor torzul, és könnyen vérzik. Az ún. akut necrotiziáló ulceratív gingivitisz leggyakrabban fiatal felnőtteknél fordul elő. Ilyenkor a fogíny fájdalmas, könnyen vérzik és egyes területeken elhalás jeleit mutatja. A fáradtság, a stressz, a hiányos táplálkozás, a nem megfelelő szájápolás a betegség ismert rizikófaktorai. Gingivitisz (fogínygyulladás)

Az implantátum beültetése

Bár műtétről van szó, a fogbeültetés kíméletes szájsebészeti eljárás, amely helyi érzéstelenítésben történik.

A szakember először az ínyt óvatosan félretolva, bejelöli a csavarimplantátum tervezett helyét (egyszerre akár több implantátum is beültethető).

A fúrást egy speciális készülékkel végzi, amely szabályozható paraméterekkel rendelkezik, és enyhe rezgő érzést okoz.

A tiszta titánból készített csavar nagyobb átmérőjű a furatnál, így a menetek segítségével könnyen, de stabilan becsavarható a csontba. A kezelési terv szerint, esetlegesen szükség lehet kiegészítő csontpótlásra is annak érdekében, hogy a hiányzó fogmeder csontját helyreállítsák.

A műtét időtartama, függ a beültetendő implantátumok számától, illetve egyéb nehezítő körülményektől. Előfordul, hogy mindössze tíz perc a beavatkozás, s van, amikor akár három órát is igénybe vehet. A titáncsavar behelyezését követően az implantátum felett összevarrják az ínyt. A beültetést követő két-három napban előfordulhat az arc felduzzadása, fájdalom azonban csak ritkán.

A leggyakoribb fogápolási tévhitek

"Az erős dörzsölés a hatékony"; "a rossz fogak örökletesek"; "minden étkezés után fogat kell mosni".
Gyakori tévhitek

Egy héttel a műtét után eltávolítják a varratokat, szükség esetén pedig készülhet egy ideiglenes pótlás is.

Az implantátumból ekkor semmi nem látszik ki, emiatt a korábban készült fogsorok, fogpótlások a fogbeültetés után akadály nélkül viselhetők. A következő hónapok során a csont körbenövi az implantátumot, mely a biztos rögzítést garantálja. A stabil beágyazódás legalább 6-8 hetet vesz igénybe, ezután kerül fel a rögzített porcelán korona vagy híd.

Nagy szórás az árakban

Az árak relatívan egyre olcsóbbak, vagyis a beültetések szinte ugyanannyiba kerülnek, mint néhány éve.

Tulajdonképpen az implantátum olyan, mintha autót vennénk, az alsó és a felső kategória közt széles a skála –, mondja dr. Iványi Zoltán, az Oxygen Medical fogszakorvosa.

Ami drágább, általában azért kerül többe, mert azok a fejlesztőcégek, amelyek kitalálják az új technológiákat, először nyilván drágábban adják, a később ezek alapján készült más márkák pedig már olcsóbbak.

Ezért megfizethetőbbek a magyar gyártmányok is.

A minőséget azonban minden esetben komoly sztenderdek garantálják.

Tovább Hogyan tisztítsa fogpótlását?

(Oxygen Medical - Dr. Iványi Zoltán, fogszakorvos)

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.