A fogászati implantáció menete

Dr. Horváth Viktória
szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - WEBBeteg
megjelent:

A fogászati implantátumok beültetése ma már rutinszerű feladat a gyakorló szájsebész/fogorvos számára. A fogpótlások tervezését és viselésének könnyítését tette lehetővé. Szóló korona esetén pár fog hiányának pótlására kitűnő gondolat az implantátum beültetése.

Egy implantátum beültetésének javallata az, hogy nincs ellenjavallata. Magyarul minden olyan esetben, ahol nincs kizáró tényező, implantálni lehetséges.

A fogászati implantáció lépései

Minden implantáció egy orvosi konzultációval és állapotfelméréssel kezdődik. Ebben az ülésben magyarázzuk el pácienseinknek, mi várható, mennyi idő a gyógyulás, milyen költségek merülnek fel, kell-e csontot pótolnunk, van-e elég hely a kívánt fogpótlásnak a szájüregben, egyáltalán van-e lehetőség implantálni.

A különböző képalkotó eljárások, mint pl. CT-felvétel készítése a tervezéskor elengedhetetlen. Fontos, hogy írjuk fel egy papírra minden rendszeresen szedett gyógyszerünket, régebbi kezeléseinket, és adjuk át fogorvosunknak, illetve – ha történt ilyen, akkor – feltétlenül számljunk be a fej-nyak régiót érintő besugárzásról egy régebbi tumor kapcsán, kemoterápiáról vagy – ha fennáll, akkor – csontritkulásról. Minden kezelési terv egyénre szabott, nincs két egyforma eset!

Miután a fogorvos eldöntötte, hogy lehetséges az adott esetben implantálni, megtörténik a műgyökér beültetése. Ez helyi érzéstelenítésben történik, fájdalommal nem jár, maximum feszüléssel az állcsontban. Különböző gépi és kézi eszközökkel helyet csinálunk a csontban előfúrással, majd behelyezzük az implantátumot. Ezt a műgyökeret egy gyógyulási csavar fogja fedni, amely pedig varratokkal lesz fedve a műtét végén. Ennek a gyógyulási ideje kb. 3 hónap. Ez idő alatt fog teljesen beépülni.

Ha szükséges csontpótlás, akkor az még a csavar behelyezése előtt kell, hogy megtörténjen, és kb. fél éves „becsontosodási” idő szükséges.

Történhet implantáció a fog/gyökér eltávolítása után közvetlenül. Ezt egyénileg mérlegelheti a beültetést végző fogorvos.

A gyógyulási idő letelte után történik az implantátum felszabadítása és az ínyformázók behelyezése. Kb. 2 hét az ínyformázás ideje, de akkor sincs baj, ha az eszközt több ideig hordja a páciens.

Következő lépés a lenyomatvétel a készülő fogműhöz.

Műcsonkbehelyezést követően pedig a páciens megkaphat egy vázpróbát és azt követően a kész fogpótlását. A műcsonk lehet gyári előregyártott vagy egyénileg elkészített.

Videó Fogászati implantáció menete

Dr. Horváth Viktória fogorvos

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - Vitadent Centrum, Pécs

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Volom András, esztétikai fogorvos és Dr. Volomné, Varga Marianna, klinikai nyelvész, myofunkcionális szaktanácsadó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.