Hogyan tisztítsa fogpótlását?

Dr. Horváth Viktória
szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - WEBBeteg
megjelent:

A fogorvosok által készített fogpótlásoknak két fajtája van: rögzített és kivehető. Ezek tisztán tartása éppen olyan fontos, mint saját, természetes fogaink ápolása. A nem megfelelően gondozott fogpótlás szájüregi panaszokat tud okozni, például fogínygyulladást, fogszuvasodást, fogkőképződést, gombásodást. A fogpótlások tisztítása „csak” fogkefével lehetetlen.

A fogpótlások típusai

Rögzített fogpótlások típusai

  • egyetlen, szóló korona: rögzülhet ragasztással csiszolt fogcsonkon, de kerülhet csapos fogműre, vagy implantátumra.
  • hídpótlás: hiányzó fogat taggal pótol, két vége pedig hídpillérben végződik.

Kivehető fogpótlások típusai

  • részleges, fémlemezes, kapcsokkal rögzülő kivehető fogpótlás
  • teljes lemezes műanyag fogpótlás
  • rejtett elhorgonyzású fogpótlás (stég, teleszkóp, csúsztató), amikor is egy fix pótláshoz rejtett módon csatlakozik egy kivehető fogpótlás

Bővebben Kivehető fogpótlások típusai

Miért fontos a fogpótlás(ok) megfelelő tisztán tartása?

Egy fogpótlás időtartalma meghaladhatja a 10 évet is akár, amennyiben helyesen van karban tartva. A fogpótlások felszínén meg tud tapadni az ételmaradék, „be tud alá menni”, ezzel károsítja hosszú távon a nyálkahártyát és a maradék fogakat. Ha egy fog a pótlás alatt tönkremegy, az akár a teljes pótlás lecserélésének szükségessé válásával is járhat, ami pedig sokszor nem olcsó mulatság és időben is hosszú lefolyású lehet.

Hogyan tisztítsa fogpótlását?

Szóló fogpótlás/korona tisztítása

A szokásos reggeli és esti 2 perces fogmosás mellett használjunk a korona körül egycsomós fogkefét. A korona környékét tisztítsuk meg fogselyemmel (és egyébként a maradék fogközöket is), illetve használhatunk fogköztisztító kefét. Ez utóbbi kiválasztásában dentálhigiénikusok/fogorvosok tudnak segíteni, hogy a megfelelő méretet használjuk, elkerülve az íny traumatizálását. Erőltetni nem szabad, de az a jó, ha kitölti a fogközöket. Implantátumos koronánkat superfloss (egy fogselyemtípus) segítségével tudjuk körkörösen megtisztítani.

Híd tisztítása

Legyen szó olyan implantátumos vagy saját fogakon végződő hídpótlásról, amely korona alatt fog található, annak a tisztítása nem tér el a fent említett szóló koronás változattól. Ahol a foghiány pótolva van, ott viszont a hídtag alatt superflossal vagy interdentális kefével tisztítani kell legalább minden este, de jó lenne inkább minden fogmosás alkalmával. Oda a fogkefe nem jut el!

Videó A superfloss és a fogköztisztító kefe használatát mutatják be fogpótláson az alábbi videók:

Kivehető fogpótlások tisztítása

Amennyiben tartozik hozzá a szájban található saját fog, vagy korona, esetleg hídpótlás, úgy azokat a fent említett módon tisztítsuk. A kivehető rész általában egy műanyag vagy egy fémből és műanyagból álló fogpótlás. Miután eltávolítottuk a szánkból, tisztítsuk meg egy műfogsortisztító kefével. Fontos itt hangsúlyozni, hogy nem a fogkefénkkel, hanem egy külön erre a célra tartott kefével, ami lehet akár egy körömkefe vagy direkt erre a célra gyártott speciális fogkefe is. Folyó víz alatt helyezzük a csap alá, és folyékony szappannal tisztítsuk meg. Nem szabad fogkrémmel, mert a fogkrém szemcséi a pótlás polírozott felszíneit ledörzsölik, és így be fog gombásodni a pórusokon keresztül. Ajánlott egy kis vileda kendőt helyezni a csapba, hogy ha kicsúszna a kezünkből a protézis, ne a kerámia mosdókagylóba essen, különben eltörhet.

Ha a protézis teljesen fogatlan szájba készült, akkor is érdemes szájvízzel fenntartani a megfelelő szájhigiénét.

Ha éjjel kivesszük a pótlást, akkor egy pohár vízbe helyezzük be, ne maradjon szárazon, és érdemes heti 1x beáztatni fogsortisztító tablettás vízbe.

Ajánlott évente a fogorvosi ellenőrzés

Jó, ha oda tudunk visszatérni, ahol a pótlás készült. Egy professzionális szájhigiénés kezelés (fogkő eltávolítása, esetleg homokfúvás) évente ajánlott. Ellenőriztessük le a fogpótlásunkat, kérjünk tanácsokat, instrukciókat, ha valamit esetleg nem tudunk megcsinálni a tisztítással kapcsolatban, illetve hogy fény derüljön rá, ha valamit esetleg nem jól csinálunk.

Dr. Horváth Viktória fogorvosForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - Vitadent Centrum, Pécs

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.