Fogpótlás téma

Hogyan tisztítsa fogpótlását?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - 2022-11-23 04:03
A fogorvosok által készített fogpótlásoknak két fajtája van: rögzített és kivehető. Ezek tisztán tartása éppen olyan fontos, mint saját, természetes fogaink ápolása. A nem megfelelően gondozott fogpótlás szájüregi panaszokat tud okozni, például fogínygyulladást, fogszuvasodást, fogkőképződést, gombásodást. A fogpótlások tisztítása „csak” fogkefével lehetetlen.

Teljes lemezes kivehető fogpótlás viselése, megszokása

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - 2022-11-17 12:03
Fogpótlás
Teljes műanyag lemezes kivehető fogpótlás megszokásának tekintetében két csoportra oszthatóak a betegek: egyik, akinek már volt valaha, csak cserére szorul és ezért kap egy új fogsort, másik pedig, aki a közelmúltban lett sajnálatos módon teljesen elfogatlanítva.

A fogászati implantáció menete

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos - 2022-10-07 17:03
A fogászati implantátumok beültetése ma már rutinszerű feladat a gyakorló szájsebész/fogorvos számára. A fogpótlások tervezését és viselésének könnyítését tette lehetővé. Szóló korona esetén pár fog hiányának pótlására kitűnő gondolat az implantátum beültetése.

Fogpótlás digitálisan, 3D-s nyomtatással

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-04-26 07:33
A 21. század technológiai „forradalma” megjelent az egészségügyben is, egyre több területén tapasztalható az analógból a digitális világba való átlépés. Ez a változás néhol már végbe is ment, több szakágban pedig - így a fogászatban is - napjainkban intenzíven zajlik ez a folyamat.

Így emelheti az életminőségét egy profin kivitelezett fogpótlás

BP Digital Group - Támogatott tartalom - 2021-10-21 10:56
A megfelelő szájhigiénia az egészséges fogazat alapvető feltétele, emellett pedig a szájüreg betegségek megelőzésének leghatékonyabb módja. Azért is elengedhetetlen, mert a kényelmes étkezés, rágás és a tökéletes mosoly szépsége, a magabiztosság sem hiányozhat a mindennapokból. (x)

Ha már nehezen menthető egy fog - Mi az az inlay?

Oxygen Medical - Dr. Benkő Krisztina, fogszakorvos - 2021-09-24 03:03
A tömés az egyik leggyakoribb fogászati beavatkozás, amely jobb esetben nem érinti a fogak mélyebb rétegeit. Néha azonban olyan nagy lyukat kellene betömni, ami a hagyományos anyagokkal és eljárásokkal már nem megy. A megoldásokról dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa beszélt.

A fémmentes fogpótlások előnyei

WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos - 2021-09-23 05:03
Akárcsak az orvostudomány többi ága, a fogászat is fénysebességgel fejlődik. Különösen nagy mérföldkő a fogpótlástanban, hogy megjelentek a fémmentes pótlások.

Fogászati problémák és az allergia

Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész - 2021-03-14 13:33
A fogászati allergiás panaszok elkerülésére a fogorvosok a titániumból készült fogpótlások alkalmazását javasolják. A legújabb kutatások szerint azonban ez az allergénmentesnek vélt anyag is problémát okozhat.

A fogpótláshoz szükséges tényezők

Több mint TestŐr - 2019-03-21 16:38
Ahhoz, hogy egy implantátum kellően rögzülni tudjon, számos optimális tényező szükséges. Az egyik ilyen a megfelelő csontállomány, de a rendszeres fogápolás és a jó szájhigiénia is elengedhetetlen. Emellett nagyon fontos, hogy ne legyen vitaminhiány, mivel ez is akadályozhatja az implantátum beépülését, csontosodását. Egyik legfontosabb szükséges vitamin ehhez a D-vitamin.

Fogászati implantátumok - Drága mulatság, megéri?

WEBBeteg - Dr. Szentpáli Szilvia, fogorvos - 2018-12-09 04:33
Fog
A lakosság nagy részének sajnos van hiányzó foga. Fogaink elvesztéséhez számos kiváltó ok vezethet. Ilyen az erősen szuvas fogazat, a fogágybetegség vagy esetleg baleset. A mai fogorvoslás igen eredményes a fogmegtartó kezelések terén, azonban bizonyos esetekben már csak a fogeltávolítás jöhet szóba.

Fontos részletek az implantátumokról

Több mint TestŐr - 2018-10-16 14:15
Manapság egyre népszerűbb, hogy fogpótlásnál az implantátumot választják. De mi szerint döntsön a páciens, ha nem ért hozzá? Persze legtöbbször az ár is meghatározó, pedig az implantátumok mögött húzódó technológiai különbségekről érdemes lenne tudomást szerezni a döntés előtt. Ahhoz, hogy tartós legyen az implantátum, hogy az íny jól körbe tudja nőni és ne alakuljon ki gyulladás, hogy jól bírja a terhelést, tehát biztonságban lehessen használni, sokszor apró, de fontos különbségekről érdemes dönteni.
A fogpótlásoknál az implantátumbeültetésnek számos előnye van. Sajátfog-érzetet ad és természetesebb a használata. De a beültetésében is vannak már újítások. Ha megfelelő a csontállomány, akkor metszés nélkül, apró furaton keresztül beültethető az implantátum, így gyorsabb a gyógyulás, és az elkészült fogsor behelyezése után már azonnal terhelhető is.

Fogpótlás - Híd vagy fogimplantátum?

Oxygen Medical - Dr. Iványi Zoltán, fogszakorvos - 2014-02-25 07:38
Bár műtétről van szó, a fogbeültetés kíméletes szájsebészeti eljárás, amely helyi érzéstelenítésben történik. A szakember először az ínyt óvatosan félretolva bejelöli a csavarimplantátum tervezett helyét (egyszerre akár több implantátum is beültethető).
Hipofízis MRI-vizsgálatot írtak elő számomra, viszont olyan fogpótlással rendelkezem (fogkorona híddal), melyben fém is van. Ennek ellenére, vállalhatom a vizsgálatot? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Fogpótlás csúcsminőségű technológiával

Zuglói Fogászati Központ - 2012-05-21 15:45
Az emberek többsége még nem hallott a Nobel Biocare csúcsminőségű CAD/CAM technológiájáról. Mi ez és miért előnyös a fogpótlások készítésénél?
A fogimplantáció – vagyis a beültetés – a legtartósabb megoldást jelenti az elvesztett fogak pótlására. Azoknak is ajánlott, akik nem szeretnének kivehető pótlást viselni, ám a meglévő fogaik már nem teszik lehetővé a rögzített hidak készítését.

Tökéletes műfogsor?

MTI - 2012-01-21 02:51
A fogtechnikusok által eddig készített fogsorok vagy nem olyan kemények, vagy nem olyan fehérek voltak, mint a természetes fogak, ám német üvegtechnikusok olyan anyagot készítettek, mely nanokristályok segítségével minden szempontból ugyanolyan, mint a valódi, egészséges emberi fog.
A kiesett fogak pótlására használt titán fogimplantátumok területén, komoly technológiai előrelépés várható, melynek köszönhetően a gyógyulási idő jelentősen lerövidülhet, állítják a Göteborgi Egyetem kutatói.

fogpotlás

Orvos valaszol - Dr. Varga Éva - 2012-09-30 13:44
Érdeklődni szeretnék, hogy aki syncumar tablettát szed annak tényleg támagatja-e a tb a fogpotlást? Én 31 éves vagyok. Leiden mutációm van, ami miatt már 3 trombózisom volt 3 embóliával párosítva! 1999 óta szedem a syncumart, és nem sok fogam marad

Fogászati kérdés!

Orvos valaszol - Dr. Ágics Anikó - 2012-03-11 04:21
Üdv! A kérdésem elég összetett, de nagyon is fontos Számomra! Az érdekelne h a TB támogatja-e a Fogak/Gyökerek eltávolítását és h támogatja-e valamien szintem a Fogpótlást? (a Foghúzás, Gyökéreltávolítást és a Fogpótlást az Összes foga értem)

Fogászati tb támogatás a farkastorokkal született bátyámnak

Orvos valaszol - Dr. Varga Éva - 2011-09-30 14:49
Tisztelt Doktornő! Köszönöm előző válaszát! Még annyit szeretnék kérdezni, hogy bármelyik fogászatra lehet menni fogpótlásra, mindegyik fogászaton/ fogorvosnál jár a támogatás, vagy csak annál az egynél, ahova lakhelye/kerülete szerint tartozik

Fog

Orvos valaszol - Dr. Varga Éva - 2011-08-17 15:42
Jó napot! Azt szeretném kérdezni hogy ma kaptam csak betét fogat 2, 4, 5 fogakat. Mikor lehetnek rendes fogaim hány nap kell hogy el mennjen a foghúzás után ami múlt héten volt? és hogyan teszik fel majd fel fúrják talán?

Fogpótlás

Orvos valaszol - Dr. Varga Éva - 2011-07-20 13:38
Rheumatoid arthritissel leszázalékolt, biológiai terápiás özvegyasszony vagyok, havi jövedelem nem éri el a létminimumot, de meghaladja azt az összeget (a helyi önkormányzat szabályzata szerint) , amely szerint közgyógyellátásra lennék jogosult. Fo

Híd

Orvos valaszol - Dr. Varga Éva - 2011-04-29 15:54
Kedves Doktotnő! Van egy öt tagból álló hidam, ami kb egy éve lett feltéve. November óta szenvedek vele. A híd alatt a fogány eddig ismeretlen ok miatt időközönként begyullad. Talán a rasztóanyag levált és nyomja valahol az int.... A kérdésem az

Fogpótlás

Orvos valaszol - WEBBeteg szerkesztőség - 2010-12-19 18:12
Tisztelt Cím! A B4, B5-ös fogam hiányzik, valamint a B2-es fogam letört. A fogorvosom szerint egy 5-ös hidat kell csinálni, mert úgy lesz csak értelme. Híd nélkül nem működhet? Tehát a B2-es nem lehet felépíteni a többit meg híddal? Válaszát e