Tejfog téma

Mit kell tudni a tejfogakról?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2022-10-31 04:36
Tejfog
Tejfogaknak nevezzük azokat a fogakat, melyek először bukkannak elő a csecsemő szájában. Az első fogak megjelenése általában 6-8 hónapos korban kezdődik, de előfordul, hogy 6 hónapos kor előtt, vagy csak később, 10-12 hónapos korban bújnak ki az első fogak.

Tények és tévhitek fogászati kérdésekben

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-10-02 18:48
Ismertetjük Önnek a leggyakrabban előforduló fogászati tényeket és tévhiteket. Tizenöt ilyen példát válogattunk össze az alábbi cikkben.

Fogzás - A tejfogak előtörése

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, aktualizálta Dr. Vas Felícia Emese - 2022-08-16 10:00
Fogzás
A fogzás (szorosabb értelemben a 20 tejfog előbújása) általában 6-10 hónapos kortól 2,5-3 éves korig tart. A gyerekek egy része meg sem érzi ezt az időszakot, míg sajnos többségüket megviseli. Jó tudni, hogy többféle módszer is van fájdalmuk enyhítésére.

Fogváltás gyerekeknél

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2022-08-11 21:03
A fogváltás igen hosszú folyamat, amely a gyermek 6. életéve körül kezdődik az alsó metszőfogak áttörésével, és 13 éves koráig tart. A folyamat általában komplikációmentesen zajlik, de fontos, hogy figyelemmel kísérjük.

Kell-e cumi a gyereknek?

WEBBeteg - Dr. Szendrey Gábor, fogszakorvos - 2022-05-08 20:36
Mindnyájunk szemefénye, a várva várt csillag a család egén a baba, kinek nevelése már megszületése előtt kezdődik, amikor kopogtat és mi döntünk: vállaljuk!

A baba fogainak gondozása

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-03-20 19:33
Fogápolás
A babafogak fontosak, mert lehetővé teszik a csecsemő számára a megfelelő étrend fogyasztását, hozzájárulnak az arcformához és megjelenéshez, valamint a megfelelő állkapocs-növekedéshez, segítik a helyes beszéd kialakulását, és helyet biztosítanak a majdani felnőtt fogaknak.
A cukros édességek, a fagylaltok, az éjszakai édes tea, a kakaó – mind hozzájárulnak a gyermekek korai fogszuvasodásának kialakulásához, amely kis odafigyeléssel és a megfelelő szájápolási szokások kialakításával megelőzhető lenne.

Már a tejfogaknál is gyakori a fogerózió

Semmelweis Egyetem - 2021-02-20 19:03
Egyre gyakoribb, és már a tejfogazatban is tapasztalható a fogerózió jelensége – hívta fel a figyelmet Dr. Tóth Zsuzsanna. A Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinikájának igazgatója hozzátette, a fogainkra nemcsak a cukros ételek és italok fogyasztása lehet ártalmas, hanem a gyümölcsök, gyümölcslevek savanyú kémhatása is.
Nemcsak a cukros ételek és italok fogyasztása lehet ártalmas a fogakra, hanem a gyümölcsök savas kémhatása is gyengítheti a fogzománcot és okozhat fogszuvasodást, már a tejfogaknál, gyermekkorban is - mondta Tóth Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem Konzerváló Fogászati Klinikájának igazgatója az M1 aktuális csatornán szombaton.

Mi árthat a gyerek fogainak?

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró - 2016-09-25 19:11
Mindennapos az olyan látvány, hogy egy kicsi szájából vagy az ujja vagy a cumi lóg, esetleg egész nap a cumisüveg. A szakorvos szemével ezek egy bizonyos életkoron túl már ártalmasak, ha a kicsi fogacskák fejlődését tekintjük. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a tejfogak elromoljanak, hiszen valóban kiesnek, de nem mindegy, milyen állapotban.

A cumisüvegben lévő víz is árthat a kisbaba fogainak

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2015-04-07 11:11
A csecsemők és kisgyerekek fogainak is ártanak az édes italok, ezért nem szabad állandóan ilyen innivalókkal megtölteni a cumisüveget. Bár nem gondolnánk, de a tiszta víz folyamatos cumizása sem tesz jót a kicsik fogainak.

A maradó fogak egészsége a tejfogaknál kezdődik

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2014-09-10 16:25
A szülőknek gondoskodniuk kell a kicsik fogainak egészségéről már gyermekeik első fogának megjelenésétől kezdve. Néhányan úgy gondolják, hogy a tejfogaknak nincs szükségük különösebb ápolásra, mert néhány éven belül úgyis kihullnak. Ez a vélekedés azonban butaság.

Fogszabályozás?

Orvos valaszol - Dr. Ágics Anikó - 2013-11-22 00:43
Tisztelt Doktornő! 4 éves kisfiamnak tejfogát tályog miatt gyökérkezelték. A tályog elmúlt de a tejfoga, - igyekezetünk ellenére mégis, - egy félév múlva elporladt. A foghelyének az íny része kicsit ki van emelkedve. Olyan mintha egy fog domborodn

Tejfogak

Orvos valaszol - Dr. Balogh Andrea - 2011-05-17 14:32
Tisztelt Doktorno kisfiamnak 7 honapos kortol szépen nonek az also két elso fogacskái, és láthatoan érkeznek a felso két elso fogacskái, mivel a formája szépen kidudorodik az inyén, és eléggé lent van.ma, mint minden nap, lesem a fogacskait, eszreve

Tejfogak védelme

Orvos valaszol - Dr. Balogh Andrea - 2009-08-19 10:58
Kedves Webdoktor! A lányom 2, 5 éves.Születése óta kapja a Dentocar tablettát és amióta kibújtak a fogai rendszeresen mossuk.Próbáltunk rá nagyon vigyázni, nem eszik sok édességet, cukrot egyátalán nem, nem iszik édes üdítőket, talán az egyetlen r

Gyulladt tejfog

Orvos valaszol - Dr. Galgóczi Natália, fogorvos - 2009-08-12 20:48
Tisztelt Webbeteg! Az lenne a kérdésem, hogy a kisfiamnak (6 éves) hátul fájt a foga. Elvittem a fogorvoshoz, aki betömte, erre másnapra feldagadt a kis arcocskája. Elvittem egy másik fogorvoshoz, aki kifúrta a fogát és úgy hagyta. Erre másnapra m