A cumisüvegben lévő víz is árthat a kisbaba fogainak

Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

A csecsemők és kisgyerekek fogainak is ártanak az édes italok, ezért nem szabad állandóan ilyen innivalókkal megtölteni a cumisüveget. Bár nem gondolnánk, de a tiszta víz folyamatos cumizása sem tesz jót a kicsik fogainak.

A szájüreg állandó vízzel való öblítése miatt a nyál felhígul, olyannyira, hogy fontos védőfunkcióját már nem tudja betölteni. A nyál ugyanis nem csak az emésztés folyamatában vesz részt, hanem semlegesíti a savakat a szájban, ezáltal megelőzi a fogszuvasodást. A cumisüvegből történő folyamatos vízivás az állandó kézmosáshoz hasonlítható. Aki órák hosszat mossa a kezét a csap alatt, az tönkreteszi a bőre természetes védőrétegét.

A fogzás

A fogzás (szorosabb értelemben a tejfogak előbújása) általában 4 hónapos kórtól 2,5-3 éves korig tart. A gyerekek egy része meg sem érzi ezt az időszakot, míg sajnos többségüket megviseli.
A fogzásról részletesen

A víz és az édesítetlen teák mindemellett kiváló természetes szomjoltók, és nyugodtan ihatják a kisbabák és a kisgyerekek. Amit el kell kerülni, az az, hogy a cumisüveget vigasztalásként adják oda a gyermeknek, vagy minden problémát azzal próbáljanak megoldani, hogy odaadják a kisgyereknek a cumisüveget, csak akkor tegye ezt, ha eljött az ivás ideje.

Megelőzés

Ameddig lehetséges, el kell kerülni, hogy a kisbaba megfertőződjön a fogszuvasodást okozó baktériumokkal. Ennek érdekében már a terhesség tervezésekor meg kell vizsgáltatniuk a szülőknek a fogaikat, és az esetleges problémákat kezeltetni kell. A mikroorganizmusok a szülők nyálán keresztül kerülhetnek a kisbaba szájüregébe, azaz a megfertőződéshez elég egy közösen használt evőeszköz vagy egy fertőzött cumi.

A szájhigiénia (napi legalább kétszeri fogmosás, főétkezések után, fogselyem használata), a helyes táplálkozás (kevés cukor fogyasztása, kevés nassolás), fluorutánpótlás (fluoridos fogkrém, szükség esetén az orvos utasítása szerint fluorid-tabletta), a barázdazárás szintén a fogszuvasodás megelőzésének fontos módja.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
B. M., szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

A gyermekkori passzív dohányzás...

A dohányzó szülők számos egészségügyi kockázatnak teszik ki gyermekeiket. Többek között megnövelik annak veszélyét, hogy a gyermeknél élete...

A babakori ferde fejtartásról

Az egyik leggyakoribb csecsemőkori probléma, amikor a baba ferdén tartja a fejét. Mit érdemes erről tudni? Hogyan alakulhat ki? Milyen...

Babamasszázs hasfájás ellen

A szülők által rettegett kólika ellen számos hatásos megoldás létezik. A gyógyszertárakban kapható készítmények alkalmazása, és a puffasztó...

A sürgős ellátást igénylő...

A hasfájás újszülött- és csecsemőkorban is az egyik leggyakoribb panaszok közé tartozik. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a baba sírása nem az...

Hasfájás, az egyik leggyakoribb...

A hasfájás a legszokványosabb gyermekgyógyászati panaszok között szerepel, és gyakran okoz fejtörést mind a szülőknek, mind az orvosnak.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.