• A cumisüvegben lévő víz is árthat a kisbaba fogainak

    Szerző: WEBBeteg - B. M. , szakfordító

    A csecsemők és kisgyerekek fogainak is ártanak az édes italok, ezért nem szabad állandóan ilyen innivalókkal megtölteni a cumisüveget. Bár nem gondolnánk, de a tiszta víz folyamatos cumizása sem tesz jót a kicsik fogainak.

    A szájüreg állandó vízzel való öblítése miatt a nyál felhígul, olyannyira, hogy fontos védőfunkcióját már nem tudja betölteni. A nyál ugyanis nem csak az emésztés folyamatában vesz részt, hanem semlegesíti a savakat a szájban, ezáltal megelőzi a fogszuvasodást. A cumisüvegből történő folyamatos vízivás az állandó kézmosáshoz hasonlítható. Aki órák hosszat mossa a kezét a csap alatt, az tönkreteszi a bőre természetes védőrétegét.

    Hirdetés

     

     A fogzás


    A fogzás (szorosabb értelemben a tejfogak előbújása) általában 4 hónapos kórtól 2,5-3 éves korig tart. A gyerekek egy része meg sem érzi ezt az időszakot, míg sajnos többségüket megviseli.
    A fogzásról részletesen

    A víz és az édesítetlen teák mindemellett kiváló természetes szomjoltók, és nyugodtan ihatják a kisbabák és a kisgyerekek. Amit el kell kerülni, az az, hogy a cumisüveget vigasztalásként adják oda a gyermeknek, vagy minden problémát azzal próbáljanak megoldani, hogy odaadják a kisgyereknek a cumisüveget, csak akkor tegye ezt, ha eljött az ivás ideje.

    Megelőzés

    Ameddig lehetséges, el kell kerülni, hogy a kisbaba megfertőződjön a fogszuvasodást okozó baktériumokkal. Ennek érdekében már a terhesség tervezésekor meg kell vizsgáltatniuk a szülőknek a fogaikat, és az esetleges problémákat kezeltetni kell. A mikroorganizmusok a szülők nyálán keresztül kerülhetnek a kisbaba szájüregébe, azaz a megfertőződéshez elég egy közösen használt evőeszköz vagy egy fertőzött cumi.

    A szájhigiénia (napi legalább kétszeri fogmosás, főétkezések után, fogselyem használata), a helyes táplálkozás (kevés cukor fogyasztása, kevés nassolás), fluorutánpótlás (fluoridos fogkrém, szükség esetén az orvos utasítása szerint fluorid-tabletta), a barázdazárás szintén a fogszuvasodás megelőzésének fontos módja.

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Módosítva: 2015.04.07 11:11, Megjelenés: 2015.04.07 11:11
   • Cikkajánló

    Menstruáció előtti gondok

    Menstruáció előtti gondok

    Szponzorált tartalom

    A PMS tüneteit utáljuk és gyötrőnek érezzük. Segíthet a barátcserje. (x)

    PMS

    PMS

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Ötféle alaptípust lehet megkülönböztetni. Te melyikbe tartozol? Teszteld magad!

    Tanácsadás a csecsemők helyes mozgásfejlődéséről

    Mikor beszélünk megkésett mozgásfejlődésről? Mikor forduljunk szakemberhez? Mikor van szükség korai fejlesztésre? A többi között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a kezdő és gyakorló szülők.

    Babamasszázs hasfájás ellen

    A szülők által rettegett kólika ellen számos hatásos megoldás létezik. A gyógyszertárakban kapható készítmények alkalmazása, és a puffasztó táplálékok kerülése mellett sokat segíthet a panaszok enyhítésében a helyesen végzett babamasszázs is.

    Kisbabák alvási testhelyzete - Ezért figyeljen oda rá

    Tudta, hogy ha a baba a hátán fekszik, csökken a hirtelen csecsemőhalál kockázata? A szülőknek tulajdonképpen arra kell figyelniük, hogy a csecsemő ne mindig ugyanarra az oldalra fordítsa a fejét.

    Jól vannak a debreceni négyes ikrek

    Jól vannak, szépen fejlődnek a debreceni női klinikán csütörtök este született négyes ikrek - számoltak be az orvosok és a szülők.

    A csecsemőkori kólika a szülőket is megviseli

    A gyerekvárás a legszebb időszak egy család életében, különösen az első gyereküket váró anyukák élik meg nagy izgalommal ezen hónapokat. A rokonok ilyenkor kéretlenül osztják meg a jó tanácsokat, és ma már internetes fórumok történetei is segítenek a felkészülésben.

    A sürgős ellátást igénylő hasfájás jelei és okai

    A hasfájás újszülött- és csecsemőkorban is az egyik leggyakoribb panaszok közé tartozik. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a baba sírása nem az éhség vagy a hasfájás jele. Lehetséges, de közel sem biztos. A sírás annyit jelent, hogy komfortérzetében csorba esett, és ezt meglehetősen hangosan képes a környezete számára jelezni. Ugyanakkor számtalan oka lehet a sírásnak, melyek közül az egyik a hasfájás.

    Zsákai Róza csecsemőápoló: Ne hagyjuk sírni a babát, öleljük gyakran

    Vannak hivatások, melyeket csak azok képesek szívvel, lélekkel és szeretettel végezni, akiket arra teremtett a sors. Zsákai Róza éppen 30 esztendeje csecsemő- és gyermekápoló, s a mai napig az újszülöttek gondozása, ápolása, a kismamák segítése élete legszebb feladata.

    Gyakori okok a babák hasfájásának hátterében

    Mit tehetünk, ha kisbabánknál sűrűn jelentkezik hasfájás? Összegyűjtöttük a leggyakoribb eseteket, és választ adunk a kérdésre, hogy mi a teendő, amikor felismertük a problémát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA